Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
39557
De la 07 Ianuarie 2003
103387830

Pitorac şi barca pandemiei

  • Ioan Rotundu
  • 19 June 2022, 22:37
În urmă cu doi ani am publicat articolul intitulat: „Ce-au făcut coronaviruşii dintr-un fost militar, pe submarin, izolat acas㔠postat pe site-ul Jurnalului de Botoşani şi Dorohoi la data de 26 martie 2020. Am scris atunci despre fostul maistru militar Constantin Pitorac care, nevoit să stea acasă din cauza pandemiei, s-a apucat de construit o barcă.
Fost militar pe singurul submarin aflat în dotarea Armate Române, Pitorac, acum pensionar, duce dorul unei călătorii pe mare, fie ea şi pe un vas de suprafaţă. Cum o astfel de dorinţă nu şi-o poate îndeplini la Flămânzi, aici nefiind nici râuri şi nici lacuri pe care să te aventurezi plutind pe ceva, obligat de pandemie, ca noi toţi, să stea acasă, el s-a apucat să construiască o barcă cu gândul că va găsi şi apa pe care să se plimbe.
Mai întâi şi-a procurat un manual destinat meseriaşilor care confecţionează bărci de agrement sau pescuit. A ales un model de barcă de agrement, lungă de 6 metri. S-a decis să folosească la confecţionarea cocăi lemnul de tei, acest lemn fiind uşor şi moale, numai bun de modelat după geometria complicată a unei bărci. A muncit la ea doar când timpul îi permitea. A fost mai degrabă o relaxare, o descărcare de stresul creat de pandemie.
La structura de rezistenţă a folosit lemn de paltin. Apoi, coca bărcii a fost îmbrăcată prin interior şi exterior cu un strat din fibră de sticlă, stratul având rolul de a izola contactul lemnului cu apa. A fost lucru migălos, dar plăcut sufletului, mai ales când Pitorac vedea cum construcţia sa prinde conturul unei bărci adevărate. Barca, ajunsă acum bună de plimbat cu ea pe apa unui râu mai mare sau un lac, poate suporta o greutate de 500 kg şi transporta lejer 4 persoane.
Propulsarea bărcii se va realiza cu un motor de 15 CP ce are o elice de 15 cm diametru. Motorul poate dezvolta o viteză de până la 30 km/h. Acum, Pitorac este în căutarea apei potrivite pentru a testa barca atât la greutatea maximă ce o poate suporta cât şi viteza ce o poate dezvolta motorul cu care a dotat-o.
Iată că şi pandemia a fost bună la câte ceva, mai ales când vine vorba de o minte şi mână pricepută. La Pitorac avantajul a fost cunoştinţele practice acumulate ca maistru militar în domeniul marinăresc.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Horoscopul săptămânii 20 – 26.06.2022
Bancul săptămânii: Evreul şi prostituata
Cacealmaua lui Heiuş privind impozitarea „şmecherilor”
Ioan Rotundu
Bătaia de joc practicată de angajaţii Nova Apaserv la adresa abonaţilor
Ioan Rotundu
Primăria Mihai Eminescu - Comunicat de presă
“Ameninţările” lui Macaleţi puse în practică de Federovici
Ioan Rotundu
La pomul lăudat Vatra să nu te duci cu maşina, doar cu sacoşa
Ioan Rotundu
Festivalul "Floare Albastră" - istoric
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă