Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
42312
De la 07 Ianuarie 2003
93994326

Plăcerile lui Marcel

  • 30 August 2009, 23:00
Câte capete de om, atâtea feleşaguri spune o vorbă din bătrâni. Şi printre primari, câţi ori fi ei, sunt tot atâtea obiceiuri personale. Însă primarul Marcel, are toate motivele să se considere mai cu moţ, adică mult deasupra altor confraţi ai săi.
În primul rând că omul are orgoliul său, de la care nu abdică nici să-l picuri cu lumânarea. Iar orgoliul său nu poate fi ostoit decât alimentat cu mărire, cu adulări şi cu ofrande. Cum spun sătenii, nu toţi, doar cei cârcotaşi, îi place să fie gâdilat la sentiment.
În tinereţe, Marcel s-a remarcat ca un tânăr de nădejde, promiţător, devotat cauzei tineretului comunist, mai întâi, şi, apoi, celor căliţi în viaţă, adică în lupta aprigă de construire a societăţii socialiste multilateral dezvoltată cu care Ceauşescu voia să învingă definitiv capitalismul. Remarcat de către mai marii PCR ca fiind un tânăr de nădejde, Marcel a fost trimis la Şcoala de partid Iaşi, ca vreme de doi ani să-şi însuşească temeinic fundamentul socialismului ştiinţific şi principiile de bază ale centralismului-democratic.
Şi în Iaşi, ca şi la Academia „Ştefan Gheorghiu” Bucureşti, regula ca să absolvi o şcoală de partid era să fii prezent la cantină şi să ai grijă să nu te calce tramvaiul. Marcel cunoştea aceste două reguli de bază, de care urma să depindă viitorul vieţii sale, aşa că le respecta cu sfinţenie.
Băiatul studia cu sârg, când la televizor s-a anunţat că Ceauşescu a fugit. N-a prea înţeles cum se poate ca un conducător aşa de iubit cum era el să fie fugărit, iar primul erou al ţării să-şi ia tălpăşiţa într-un mod atât de ruşinos. Vreo trei zile n-a făcut altceva decât să fie prezent la masă şi să dezbată cu colegii derutaţi ca şi el, dacă să rămână devotaţi cauzei conducătorului iubit, sau să se lepede de doctrina ciumei roşii şi să încerce să-şi croiască loc în faţă, strigând cât mai tare „Jos comunismul!”.
S-a lepădat de satana roşie, s-a întors în comuna de unde a plecat şi a constatat că „la vremuri noi, pleacă ai noştri, vin tot ai noştri”. A strigat „Jos comunismul!” şi l-au remarcat ai lui, care nu s-au simţit cu nimic mai prejos să se cocoţe în funcţii înalte la primărie, de vreme ce în funcţiile înalte din stat se aşezaseră tot de-ai lor. L-au invitat şi pe Marcel să prindă o ciozvârtă din noua putere care, în fond, era tot cea veche dar îmbrăcată în haine frumos colorate în locul celor cernite ale comunismului. Iar Marcel nu s-a sfiit să se aşeze pe scaunul de secretar al primăriei.
De pe acest scaun a făcut dreptate celor care voiau pământul înapoi. O dreptate după chipul şi asemănarea „iepocii” în care a fost plămădit. Pe unii i-a cam jumulit la terenurile restituite, pe alţii, potriviţi în cuget şi simţire cu adâncul sufletului său i-a blagoslovit cu ceva hectare în plus. Adică a luat de la foştii chiaburi şi a dat noilor ciocoi. Oamenii s-au mai burzuluit, dar Marcel nu s-a lăsat intimidat, că nu-i din aceea care fac pe ei la vederea gloatei agitate.
Timpul a trecut, iar oamenii s-au obişnuit cu domn’ secretar. Mai mult, având parte de nişte primari, ori proşti ca noaptea, ori prea lacomi, au constata că Marcel ar fi nimerit ca primar. Şi l-au ales. Aşa i s-a împlinit lui Marcel vechiul vis, cu care plecase la şcoala de partid din Iaşi. Voia să ajungă primar comunist, dar parcă tot mai bine-i ca primar în democraţie. Nu te sâcâie activiştii de partid veniţi de la judeţ, nu te sună secretarii de partid să te ameninţe că te dau afară pentru că nu s-a realizat în comună planul de achiziţii la stat, nu tec cheamă la ordin primul-secretar. Ca primar, şi-i place să spună acest lucru cu aplomb şi accentuat, n-are egal în comună şi pe nimeni de la judeţ deasupra sa. Taie şi spânzură, dacă interesele i-o cer.
Iar dorinţa neîmplinită de a avea diplomă de la şcoala de partid Iaşi i s-a împlinit. Fără a sta măcar olecuţă în banca de student, fără ca măcar să părăsească scaunul de secretar şi primar, aflat la mare distanţă de programa universitară, s-a rostuit cu o diplomă de licenţiat în învăţământul de la distanţă. Nici nu mai ştie dacă s-a dus el s-o ridice, sau i-au adus-o. Ce mai contează!
Şi mai are Marcel o dorinţă, care-l arde prin interior odată în an. August 23, sărbătoarea lui dragă. În fiecare an cinsteşte această zi cu cântec, joc şi voie bună. De câţiva ani încoace, de 23 August, îl aduce pe scena comunală pe Botgros şi orchestra lui. Şi anul acesta, de 23 August, a făcut-o lată. Botgros a cântat cu multă vervă, numai sătenii nu prea s-au înghesuit la spectacol, fiind tot mai interesaţi să afle dacă criza economică mai stă pe la noi, sau pleacă de unde a venit.
Faptul că sătenii nu s-au îmbulzit la spectacol nu l-a împiedicat pe Marcel să pună de-un chef în primărie. Toată noaptea, întârziaţii pe stradă, trecând prin faţa mândreţei de clădire a noului sediu de primărie, iluminată fastuos, au putut auzi chiote, clinchete de pahare, vociferări şi strigături. Mulţi ar fi reclamat dezmăţul. Dar cui? Primarul n-are egal în comună şi pe nimeni deasupra sa la judeţ!

P.S. – Orice legătură între personajul Marcel şi sigla din fotografie este interzisă. Personajul n-are egal şi pe nimeni deasupra sa. Nici măcar pe Dumnezeu!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A avut loc conferinţa judeţeană a… PCR
Ioan Rotundu
Memorialul Ipoteşti a pierdut o finanţare japoneză de 250 mii euro
Festivalul harbuzului – un eveniment lipsit de grandoare
O pată de ruşine pe obrazul Botoşanilor
monument închinat buruienelor
Sucevean prins cu animale achiziţionate din Botoşani fără acte
Mii de copii botoşăneni rămân iar fără părinţi
Tânăr rănit în urma exploziei acumulărilor de gaze
Şoferii botoşăneni luaţi la ochi!
Program TELE' M BOTOŞANI, luni, 31 august
Întrebare încuietoare
Horoscop
Oferta lui Boc către Lenuţa
Dacă aveţi o datorie, ei v-o cumpără!
Responsabilitatea autorizaţiei sanitare pentru şcoli a fost pasată şi primăriilor
Noua grilă de salarizare pentru medici a fost bine gândită
cel puţin aşa cred cei din Ministerul Sănătăţii
Guvernul n-are curaj să aplice coplata la serviciile medicale
Lista cu inspectorii şcolari disponibilizaţi este ţinută secretă
La Maternitatea Botoşani s-a născut o fetiţă gigant
Nişte scârnăvii, domnule!
sau cine aspiră la şefia Memorialului?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă