Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20907
De la 07 Ianuarie 2003
93809102

Poartă maramureşeană acasă la Eminescu

  • 9 August 2010, 23:00
Un număr de 22 de copii orfani de la Fundaţia botoşăneană Hend of Help vor învăţa să sculpteze, să facă oale din lut sau să picteze în cadrul unui Atelier de meşteşuguri tradiţionale, deschis săptămâna trecută la Ipoteşti. Manifestarea a fost precedată de o expoziţie care a cuprins lucruri realizate de mâna meşterilor maramureşeni precum diverse sculpturi, vase din lut în miniatură şi nu numai.
Proiectul a reunit meşteri din Maramureş care au încropit un atelier în aer liber, unde şi-au demonstrat măiestria de a sculpta celebrele porţi maramureşene sau diverse statuete cu specific tradiţional. Timp de zece zile minunate, arta maramureşeană s-a mutat la Ipoteşti, iar la capătul maratonului meşteşugăresc proiectul va culmina cu deschiderea oficială a unei căsuţe maramureşene. La intrare va trona poarta maramureşeană, iar interiorul va dezvălui o frumuseţe arhaică din părţile locului, realizată de mâinile de aur ale celor opt meşteri veniţi pe meleagurile naşterii marelui poet Mihai Eminescu.
„ Noi aici avem şapte căsuţe deschise turiştilor care vor să petreacă momente minunate într-un cadru de vis. Una dintre el va fi făcut la apătul acestor zile o căsuţă maramureşeană, amenajată de mâna celor opt meşteri. Astăzi am demarat proiectul, la proiect avem şi o colaborare cu Hand of Help. 22 de copii vor fi povăţuiţi în arta meşteşugărească în arta sculpturii în lemn. Copii fără părinţi, de la fundaţia aceasta” a declarat directorul memorialului Ipoteşti, Miluţă Jijie.
„Căsuţa maramureşean㔠este o primă etapă a proiectului, urmând ca anul viitor să fie organizată o acţiune similară, care va culmina cu amenajarea unei căsuţe bucovinene, cu osteneala maeştrilor meşteşugari din zona Bucovinei. „Meşterii au fost greu de adunat. Au venit din Maramureş. Aceasta este prima etapă, atelierul acesta, a doua etapă este o căsuţă maramureşană, amenajată d emeşterii din acea zonă pe care o vom pune la dispoziţia turismului în zonă. Apoi vom face o căsuţă bucovineană şi tot aşa. Activitatea este organizată pe ateliere. Meşterii vor lucra în aer liber, un fel de atelier în aer liber. Am adus tradiţia maramureşeaană aici” a mai spus sursa citată. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Clanul Albu a încălecat Prefectura Botoşani şi i-a pus căpăstru
Colţoasa
Diaree de la Pensiunea Andreea
Românul şi mormanul de schelete electrocasnice
Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ comemorat de mărunţii BOR
Florin Busuioc, declarat prezentatorul meteo al anului
Ciocoii culturali de la Memorialul Ipoteşti
A fost lansat oficial proiectul festivalului muzical „Hora de la Flămânzi”
Casă incendiată de un trăsnet
T ânărul înecat în Siret găsit după mai bine de 24 de ore de căutări
Victima unui accident rutier la Coţuşca
Festivalul Verii sabotat de PNL-işti
Căutând printre dărâmături
Se caută secretar la primăriile din 11 comune din judeţ
Amenzile Termicii între realitate şi zvonuri
Zeci de şcoli din judeţ îşi vor pune lacăt pe poartă
Bolnavi condamnaţi la moarte
Profesorii de la Colegiul Economic Botoşani încă mai sunt anchetaţi
Aglomeraţie mare la examenul de licenţă de la Spiru Haret Botoşani
Bancul zilei: Infidelitate acceptată
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă