Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
11429
De la 07 Ianuarie 2003
75011909

Poate banca să îmi scoată casa la vânzare, dacă nu am plătit ratele?

  • 14 August 2008, 23:00
Camelia Egli s-a adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro cu aceasta problema Cand fac reclamele acelea publicitare de te deviaza de cap nu spun multe lucruri ascunse bancile.M-am lasat si eu ca miile de romani care nu au avut alternative ,dusa de miraj si am imprumutat bani de la 3 banci.Aveam pe ce sa ma bazez caci aveam un servici destul de bun.Timp de 2 ani mi-am platit ratele ceas dar s-a produs inevitabilul si printr-o intamplare nefericita am ramas fara servici.Din aceasta cauza nu am mai putut vreo 3 luni sa imi platesc ratele si primesc fel de fel de somatii de executare silita.
As vrea sa stiu in ce consta aceasta executare.Mentionez ca nu am garantat cu apartamenul sau cu alte garantii deoarece insasi reclamele spuneau ca sa stam fara grija ca nu ne trebuie decat un venit.Ma intreb totusi ,si eu trebuia sa ma gandesc la lucrul acesta e adevarat dar bancile cand fac asemenea oferte nu se gandesc ca totusi in tara asta ca si in altele nu exista o siguranta a zilei de maine?Si normal ca s-au inmultit bancile ,la fiecare parter de bloc vezi o banca ,pentru ca traiesc ducand lumea de nas fara sa iti spuna multe lucruri cand faci un credit.
Mentionez ca si in situatia in care ma aflu totusi mai dau din datorie dar mai putin decat trebuie,deoarece platesc prin rotatie la fiecare banca pana imi revin si gasesc un servici.Repet au fost credite de consum fara ipoteca.As dori sa stiu daca in conditiile acestea au drept sa imi ia casa?Ca m-au bagat in biroul de credite nu ma intereseaza ca oricum m-am ars si nu as mai face prostia sa iau un credit niciodata.Va multumesc

. Raspuns pentru Camelia Egli si pentru alte persoane aflate in situatia ei
Contracte de credit de consum, negarantate cu ipoteca, pot sa duca la proceduri de executare silita extrem de dureroase impotriva restantierilor.
Practic acest contract de credit de consum este titlu executoriu insa trebuie sa stiti ca aveti dreptul sa optati pentru restituirea bunurilor achizitionate prin intermediul creditului primit asa cum puteti citi aici http://www.urbaniulian.ro/2008/08/12/restantierii-au-dreptul-sa-opteze-pentru-restituirea-bunurilor-luate-prin-credit-bancar-si-la-care-nu-mai-pot-plati-ratele/
In nici un caz nu se poate ajunge ca banca , odata cu executarea silita sa va scoata casa la vanzare, pentru ca , in acord cu dispozitiile legii, este obligata sa urmeze initai executarea silita mobiliara adica prin
[1] poprirea veniturilor salariale sau de alta natura ale restantierului
[2] vanzarea bunurilor mobile ale acestuia
Umărirea silită mobiliară este reglementă de art. 411 – 449 C. proc. civ. Prin acest mijloc creanţele băneşti ale debitorului se realizează prin valorificarea bunurilor mobile ale debitorului urmărit. Procedura de executare cunoaşte trei faze:
1) identificarea şi sechestrarea bunurilor;
2) vânzarea bunurilor la licitaţie; şi
3) distribuirea sumei.
In acest sens al faptului ca banca ESTE OBLIGATA sa urmeze intai calea executarii silite mobiliare si sa nu execute silit in cadrul creditelor de consum imobilele din proprietatea restantierilor este stabilita si de art 9, alineatrul (2) din legea 469 din 2002 privind disciplina contractuala care stabileste ORDINEA de derulare a executarii silite
"După pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în favoarea sa, prin executorul judecătoresc, conform prevederilor legale în vigoare, creditorul va urmări patrimoniul debitorului, în următoarea ordine:
a) mijloace băneşti, inclusiv disponibilităţile aflate în conturile bancare;
b) active financiare de orice fel;
c) produse finite, materii prime şi materiale, mijloace fixe;
d) creanţe şi alte valori patrimoniale aflate în circuitul civil

Asadar, banca este obligata sa incerce si parcurga intai faza de executare silita mobiliara si abia apoi sa scoata la vanzare bunurile imobile ale unui restantier.
Trebuie sa stiti si faptul ca, scopul principal al bancilor si institutiilor de credit nu este executarea silita mobiliara, astfel ca exista mai multe variante la care cei aflati in impas financiar pot recurge pentru a nu se gasi in situatia de a le fi executata silit proprietatea.
In primul rand, dreptul si totodata obligatia clientului in caz de neplata a ratelor este sa informeze institutia de credit in cel mai scurt timp posibil de situatia in care se afla.
In functie de decizia institutiei de credit pot exista anumite alternative. Clientului i se poate oferi posibilitatea de a reesalona imprumutul. Rezultatul este modificarea perioadei initiale de acordare a facilitatii de credit comparativ cu cea stabilita initial.
Astfel, o perioada de creditare mai mare, pentru acelasi volum al imprumutului, presupune rate lunare mai mici pe care clientul le poata achita.
O alta posibilitate este rescadentarea. Aceasta presupune modificarea scadentalor ratelor stabilite initial si inseamna amanarea termenului de rambursare a uneia sau mai multor rate lunare sau diminuarea cuantumului acestora pana cand clientul iese din impasul financiar, fara a afecta insa perioada de creditare stabilita in contractul initial. Rescadentarea se poate realiza doar dupa achitarea tuturor restantelor si penalitatilor.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Atenţie la ţepele pe care le puteţi lua în cazul mansardelor de la bloc
Program Tele'M Botoşani vineri, 15 august
Comentariul comentariilor (CLXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Un altfel de examen
Ministrului de Interne să pună steagul romanesc la sediile maghiarilor din Covasna
Ucraina ar putea deveni următoarea ţintă a Rusiei
Biserica de la Malainiţa se sprijină pe vechile mănăstiri româneşti din Timoc
Inspectorii de la Primării NU au voie să intre în locuinţele dvs.
Cum se derulează executarea silită a unui contract bancar de credit de consum
Leacul lui Băsescu pentru fierbinţeala lui Geoană
De ce l-a bătut Iliescu la fund pe Năstase
Muzeul de la Flămânzi renaşte din cenuşa trecutului istoric local
Oprişanu iar şi-a făcut de lucru cu pezevenghiul de Niculiţă
Dedeman şi-a deschis porţile şi la Botoşani
Fetiţă lovită de maşină sub ochii mamei
Şase comune cu PUG-uri pe cale de expirare
2.000.000 lei pentru înlăturarea efectelor provocate de inundaţii
Apă la cotă de avarie pentru săvinenii cu datorii
Sinistraţii din Rădăuţi Prut umblă cu memorii pe la Mediu
Pentru că n-are încotro, preşedintele Ţâbuleac a mai lăsat din condiţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă