Cu ocazia evaluării indicatorilor privind prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional au fost identificate riscuri ce trebuie avute în vedere pentru a fi eliminate în anul următor. Există deficienţă în alimentarea bazelor automate de date cu care lucrează poliţia. Deşi au fost realizate unele progrese pe această linie, agenţii din dispozitivul de siguranţă publică au prins în flagrant un număr redus de infractori.
Lipseşte cadrul legislativ coerent privind măsurile educative ce trebuie luate faţă de minorii nejustiţiabili sau care au împlinit vârsta de 16 ani şi constituie un segment important în ponderea autorilor infracţiunilor de natură judiciară comise în municipiu, a declarat Mihai Bunduc, şef Poliţia municipală Botoşani. Acesta susţine că trebuie luate măsuri preventive de determinare a administratorilor să îşi asigure cu sisteme de alarmare sau pază proprie sediile societăţilor comerciale.
Nu s-a acţionat suficient pe linia pregătirii anti infracţionale a populaţiei, consideră acesta. Din punct de vedere al infracţiunilor cu violenţă, scăderea procentuală este cu 41,53%, fiind înregistrate 27, faţă de 65. Deşi indicatorii statistici sunt favorabili, Mihai Bunduc arată că în continuare se înregistrează furturi din locuinţe, comise în municipiu, unde nu în toate cazurile s-a reuşit identificarea autorilor. Aceste aspecte induc populaţiei un sentiment de insecuritate cu privire la protejarea patrimoniului public şi privat. (Bianca ALBU)