Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Remember
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26756
De la 07 Ianuarie 2003
108357932
Politică a PSD-ului cu

Popă “drac împieliţat” şi cucoană preoteasă repetentă

  • 4 January 2008, 23:00
Dacă articolele de presă ar fi basme, atunci naraţiunea care urmează ar putea fi intitulată “Povestea preotului din Burleşti care a făcut campanie electorală candidatului PSD pentru ca doamna preoteasă să iasă consilier”. Din nefericire, în cazul relatat în continuare nu este vorba de poveşti, ci de adevărul gol-goluţ, întâmplarea cu pricina petrecându-se duminică, 20 iunie, în cel de-al doilea tur al campaniei electorale pentru alegerea primarului din comuna Unţeni.
Situată la circa trei kilometri de Podul Roşu, unul din cele mai cunoscute puncte de reper de pe şoseaua care face legătura între Botoşani şi Săveni, localitatea Unţeni nu are nimic deosebit, nici ca identitate regională nici ca spirit gospodăresc. Spiritul de turmă al unei comunităţi uşor de manipulat, care a dus la alegerea primarilor anteriori, a făcut ca Unţenii să nu fie astăzi decât o grupare de case aliniate mai mult sau mai puţin ordonat, cu sate amplasate la câte 7-8 kilometri de reşedinţa comunală, aflate la limita mizeriei fizice şi intelectuale. Localitatea nu are drumuri amenajate, fiecare călătorie pe aceste meleaguri fiind o veritabilă aventură. Nu are sisteme de irigare deşi este amplasată la marginea unui iaz uriaş, sătenii preferând să invoce mai degrabă ajutorul divin decât să construiască un sistem tehnic util. Nu are gaze, nu are şcoli, nu are dispensare, nu are magazine, nu are cablu TV şi nici măcar semnal pentru telefonie mobilă nu are peste tot. Are în schimb, prin câţiva reprezentanţi ai săi, orgolii şi ambiţii politice peste măsură.
Poate că nicăieri în judeţ nu este mai evidentă lupta pentru putere, pentru un “os de ros”, ca la Unţeni, pentru atingerea scopului fiind folosite – în campanie şi nu numai – toate mijloacele posibile, de la ameninţare şi şantaj la insultă şi fraudă electorală. Sesizaţi asupra neregulilor săvârşite cu prilejul alegerilor de către preotul din localitatea Burleşti, nereguli sesizate de mai mulţi cetăţeni, ne-am deplasat la faţa locului pentru a constata, pe viu, cât adevăr şi câtă minciună există în tot ce ni s-a relatat.
Timp de mai multe ore am stat de vorbă cu aproape 20 de persoane, cele mai multe fără a se cunoaşte între ele, aflate în localităţi situate la kilometri depărtare una de alta, dar toate ne-au confirmat acelaşi lucru: cel de-al doilea tur al alegerilor locale a fost fraudat grosolan, principalul manipulator (şi beneficiar) al rezultatelor obţinute de actualul primar fiind preotul din Burleşti, Vasile Bercea. La un moment dat am intrat (pentru a cere relaţii despre o adresă) în singurul bar deschis pe traseu, unde, o doamnă supraponderală, care îşi scosese nepoţelul la plimbare şi servea un suc rece la pahar, ne-a spus de cum ne-a văzut: “ştim pentru ce aţi venit domnilor de la presă. Să relataţi despre abaterile grosolane săvârşite de către preotul nostru duminică, în turul doi al localelor, când a lăsat la o parte orice urmă de demnitate şi bun simţ doar pentru ca Dan Apostol, candidatul PSD să iasă primar. A cărat oameni cu maşina, s-a plimbat cu buletinul din vot prin comună indicând bătrânilor unde să-l voteze pe Apostol să iasă primar pentru ca soţia sa, doamna preoteasă, să fie aleasă la rândul ei consilier local”.
Convinşi că fără foc nu iese fum, ne-am deplasat mai întâi la dispensarul din Unţeni, unde am stat de vorbă cu asistentul sanitar George Tănase, unul dintre oamenii din comună care a solicitat prezenţa presei la faţa locului. “Nu este pentru prima dată când comportamentul lui Vasile Bercea, preotul din localitatea Burleşti, lasă de dorit. Una dintre isprăvile de pomină ale acestuia s-a petrecut în urmă cu mai multe săptămâni, la începutul campaniei electorale, când a lipit în curtea bisericii afişul scos de candidatul Constantin Conţac, chiar pe pomelnicul viilor şi morţilor. Nu l-a dezlipit de acolo până când o bătrână din sat nu i-a spus că ea nu are cum să-l voteze pe Conţac, fiindcă e pus în dreptul morţilor, şi ea n-are nevoie de un candidat PSD decedat. Dar acesta nu a fost decât începutul. Săptămâni întregi, în timpul slujbelor ţinute în bisericile din localităţile Burleşti şi Soroceni, preotul a susţinut candidatura fostului viceprimar Dan Apostol. Fiindcă soţia acestuia, Mirica Apostol, este singura care desface în localitate butelii şi care colectează lapte de la cetăţeni pentru a-l preda la fabricile de prelucrare, preotul le-a spus pe şleau celor din comună că dacă nu vor vota “aşa cum trebuie” nu vor mai primi butelii şi nu vor mai avea cui să vândă laptele. Cele mai multe nereguli s-au petrecut însă pe 20 iunie, în ziua alegerilor, când preotul Bercea s-a deplasat cu propria maşină în satul Soroceni şi a adunat toate bătrânele din comună, le-a urcat în maşină şi le-a dus personal la secţia de votare. Avea în mână un buletin de vot anulat pe care îl arăta tuturor, indicând celor cu mai puţină carte locul unde să fie pusă ştampila. Cred că făcut vreo şase-şapte drumuri, cu maşina plină, între sat şi secţia de votare şi tuturor le spunea că dacă Apostol va ieşi primar el o să conducă în realitate comuna pentru că numai el a adus 60 de voturi de la Soroceni”, ne-a spus George Tănase.
La rândul lor, Mihai Bobeică, Marin Mănăilă şi soţia acestuia, toţi din Soroceni, au confirmat versiunea lui George Tănase, afirmând că toată ziua au văzut trecând pe drum maşina preotului, cu numărul BT-02-VDD, încărcată cu bătrâne din sat, pe care le ducea la votare. “Celor mai tineri, care se eschivau să meargă la urne, le spunea că nu o să mai facă slujbe de ploaie şi că nu o să mai oficieze nici o cununie religioasă dacă nu vor vota cum le zice el. A venit şi la noi acasă, chiar în ziua de vot, sub pretextul că nu i-am plătit contribuţia personală la biserică pe acest an. Imediat m-a întrebat dacă nu merg la votare şi când i-am zis că eu nu am viză de flotant în comună ci un alt domiciliu indicat pe buletin, a plecat, a luat vreo trei vecine mai bătrâne în maşină, şi a plecat cu ele la secţia de votare. Una din ele era bolnavă tare, abia mergea, dar a convins-o să urce la el în maşină şi i-a explicat cum şi pe cine trebuie să voteze”, au relatat membrii familiei Mănăilă.
Mai multe rude ale familiilor Bălănescu şi Mănăilă au confirmat afirmaţiile consătenilor, deşi locuiesc la opt kilometri distanţă de Soroceni, în satul Burleşti. “Am impresia că-i cam nesănătos preotul ăsta al nostru, Doamne iartă-mă! că e vinerea mare şi eu vorbesc prostii!!! Dar crede-mă dragă domnule că stau de mulţi ani în comuna asta, am cunoscut o grămadă de preoţi şi am auzit multe, dar eu om ca ăsta nu am văzut. A făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca Apostol să iasă primar, acesta fiind singura şansă ca soţia sa să fie aleasă consilier local”, ne-a spus, făcându-şi cruce, una dintre rudele familiilor amintite. O altă persoană care a solicitat iniţial intervenţia presei, învăţătoarea Lidia Ciocan, directorul Şcolii cu clasele I-IV din Burleşti, recunoaşte că a auzit din mai multe surse despre abuzurile preotului Vasile Bercea. “Soţia preotului, care este învăţătoare şi care ar fi vrut să fie directoare în locul meu, şi-a pierdut locul de muncă deoarece la examenul de titularizare a luat nota 3,80, fiind nevoită să se retragă din învăţământ. Aşa că şi-a pus în cap să devină politician şi să ajungă consilier local, lucru pe care l-a şi reuşit, prin intermediul soţului ei şi a metodelor de convingere, deloc ortodoxe, practicate de către acesta”, a declarat Lidia Ciocan.
În momentul în care ne-am interesat de adresa preotului, un localnic, care s-a prezentat simplu “o persoană deranjată de ce se întâmplă”, s-a apropiat de noi şi ne-a spus: “domnilor, la vot lucrurile nu au fost deloc corecte! Au votat chiar şi persoane care nu locuiesc aici, cum sunt membrii familiei Ciobanu, care au buletine de Botoşani”. Am încercat să stăm de vorbă şi cu preotul Vasile Bercea dar acesta nu a fost de găsit, fiind plecat “cu maşina din localitate încă din zorii zilei”. Cum nici ajutorul acestuia de la biserică, nici dascălul lăcaşului de cult nu erau în comună am lăsat câtorva vecini numerele noastre de telefon, pentru a fi contactaţi de urgenţă şi pentru a afla părerea personală a preotului despre acuzele care i se aduc.
Din păcate, deşi am explicat motivul prezenţei noastre la Unţeni, până la ora închiderii ediţiei nu am primit nici un semnal de la preotul Vasile Bercea, deşi fusesem înştiinţaţi că “va reveni acasă în jurul orei 14:00”. Să fie şi tăcerea un răspuns? Singura persoană oficială care a putut să ne precizeze câte ceva despre cele întâmplate în Burleşti şi Soroceni a fost viceprimarul Stelian Vrabie, “uns” în acest post în urmă cu numai două zile. “Iniţial, preotul, soţia acestuia şi contracandidatul actualului primar, Dumitru Timişag erau în opoziţie, ca membrii ai PNL. La un moment dat, preotul Vasile Bercea şi doamna preoteasă au început să susţină candidatura PSD-istului Dan Apostol, motiv pentru care Timişag s-a supărat. Cei doi au început să arunce cu noroi unul în altul, iar Timişag l-a făcut pe preot “drac împieliţat”. A ieşit un scandal mare şi cei doi erau gata să se încaiere. De aici cred că a pornit totul de s-a ajuns la situaţia tensionată de acum, dar politică în biserică eu nu ştiu să se fi făcut vreodată”, a susţinut profund “impresionat” de cele auzite de la noi viceprimarul Stelian Vrabie. Dincolo de interesele mărunte ale unor persoane publice locale, cert este faptul că la alegerile locale de pe 20 iunie au existat localităţi din judeţ în care disperarea PSD-ului de a nu se evapora de pe scena politică a permis să se recurgă la orice mijloace, inclusiv la ajutorul “dezinteresat” al preotului sau al poliţistului, pentru a se câştiga primăriile. În contextul acesta, ar fi interesant de ştiut cum ar arăta harta locală a judeţului după alegerile locale, dacă nu ar fi existat localităţi precum Unţenii, în care, prin şantaj şi ilegalitate, voturile au fost măsluite. (Gabi GOMBOŞ)

N.R. – Articolul a fost publicat în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 1309/28 iunie 2004. În primăvară urmează a avea loc din nou alegeri locale, iar unii preoţi nu vor ezita să se implice în politică, cu patimă şi cu afurisenie, aşa cum au făcut-o şi până acum.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Rugăciune pentru amatorii de site-uri porno
În clasa I, la 84 de ani
Spargere la pachet
Peştele beţiv
Cocoşul a câştigat procesul
Viitorul lui Bush
La teatru
Binoclul lui Gheorghe
Scoţianul şi musca
PROGRAM TELE’M BOTOŞANI
Procedura de înregistrare a activităţilor de vânzare directă de produse primare
Creşterea alocaţiei pentru copii şi a ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor
Vrea să închirieze un spaţiu, dar cu pretenţii
Fenomenul Tökčş văzut şi de la Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă