Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23064
De la 07 Ianuarie 2003
122883131

Politica botoşăneană a anului 2015

  • Ioan Rotundu
  • 3 January 2016, 23:00
În anul 2015 politica botoşăneană a avut un început spectaculos de defavorabil pentru comunitatea întregului judeţ. Condamnat la şase luni închisoare cu suspendare în decembrie 2014, preşedintele PNL Florin Ţurcanu dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani mai spera să-şi păstreze funcţiile, scop în care ţesea diferite jocuri politice de culise.
Certat la cuţite cu mai necoptul liderul politic al PSD Ovidiu Portariuc, văzându-se condamnat Ţurcanu căuta o oarecare împăcare sperând ca salvarea să-i vină de la p0remierul şi liderul naţional al PSD Victor Ponta.
În 30 ianuarie Florin Ţurcanu, cu sprijinul colegului său de partid, deputatul Verginel Gireadă, perceput un fel de cap de pod al PSD în PNL, se întâlneşte la Bucureşti cu Victor Ponta. Întâlnirea s-a soldat în coadă de peşte pentru că Ţurcanu n-a primit de la Ponta nici un fel de garaţii că prefectul Costică Macaleţi nu-l va demite din funcţia de preşedinte al CJ. Dealtfel, Ţurcanu s-a umilit în faţa lui Ponta fără a avea cât de mici semnale că acesta îl va proteja.
L-am avertizat pe Ţurcanu în tot cursul anului 2014 că certurile cu liderii PSD Botoşani se va solda cu condamnarea sa la Curtea de Apel Suceava. Chiar premierul Ponta a declarat în campania alegerilor prezidenţiale că-l va linişti pe năbădăiosul Ţurcanu de la Botoşani care nu colaborează cu cei din PSD.
Ameninţarea lui Ponta trebuia luată în serios de Ţurcanu pentru că procesul său nu era unul controlat de DNA ci de procurorii şi judecătorii controlaţi de Ponta prin procurorul general Tiberiu Niţu şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc, ambii rude cu premierul Ponta.
În 17 februarie prefectul Costică Macaleţi avea să-l suspende pe Ţurcanu din funcţia de preşedinte al CJ. A urmat demisia lui Ţurcanu din fruntea PNL Botoşani. Prin demisia sa Ţurcanu a deschis lupta internă pentru preşedinţia partidului. S-au luptat senatorul Cornel Popescu venit în PNL de la PP-DD, deputatul Costel Şoptică şi senatorul Viorel Grigoraş, ultimul fiind desemnat de la Bucureşti preşedinte interimar, prin realizarea fuziunii cu PDL devenind co-preşedinte alături de Cătălin Flutur.
În tot acest timp prin PSD a fost linişte. Doar Andrei Dolineaschi a demisionat din funcţia de preşedinte în semn de solidaritate cu şeful său politic Victor Ponta pe motiv că acesta că a pierdut alegerile la funcţia de preşedinte al României. Conducerea PSD a fost preluată pentru scurt timp de către Ovidiu Portariuc dar senatorul Doina Federovici s-a implicat din umbră în a controla partidul creându-şi un nucleu de apropiaţi. La un moment dat Federovici chiar şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia Consiliului judeţean la concurenţă cu deputatul liberal Verginel Gireadă şi el râvnitor la această funcţie.
Lucrurile s-au calmat când prefectul Macaleţi a anunţat că nu se vor organiza alegeri pentru preşedinţia CJ, Gheorghe Sorescu urmând a fi interimar până la viitoarele alegeri locale din acest an.
Dispărându-i principalul adversar politic care era Florin Ţurcanu, preşedintele executiv al PSD şi totodată primarul de Botoşani Ovidiu Portariuc pierdea teren în spaţiul public neavând cu cine se duela. S-a repliat prin a relua lupta cu duşmanul său de moarte politică, adică cu Cătălin Flutur. L-a reclamat pe Flutur la DNA sub diferite pretexte doar va reuşi să-l vadă învinuit sau inculpat de ceva. N-a reuşit aşa că este de aşteptat ca de la începutul acestui an să reia lupta cu Flutur într-un mod înverşunat, pe viaţă şi pe moarte, pentru că se apropie sorocul alegerilor locale iar popularitatea lui Portariuc este în declin.
A venit vara, perioada concediilor, iar politicienii şi-au îndreptat atenţia spre alte preocupări de interes personal şi familial. Sezonul de toamnă a deputat cu scandalul plagiatului vicepremierului Gabriel Oprea şi al morţii poliţistului Gigină care făcea parte din coloana oficială a vicepremierului. Pentru că la Botoşani UNPR-ul n-a avut niciodată un preşedinte care să intre în atenţia publică, scandalul de la Bucureşti n-a avut ecouri locale la Botoşani.
De notat doar prezenţa unei delegaţii numeroase de social-democraţi la Congresul PSD în urma căruia a fost ales preşedinte baronul de Teleorman Liviu Dragnea , în locul demisionarului Victor Ponta . Prin gestul lor de a vota un lider corupt şi pe jumătate puşcăriaş, social-democraţii botoşăneni au demonstrat că nu se simt deranjaţi în vreun fel că li s-a lipit eticheta de protectori ai corupţiei şi corupţilor. În schimb tragedia de la Club Colectiv avea să dezmorţească apatia în care intraseră botoşănenii şi să-i scoată în stradă.
Demonstraţiile de la Botoşani n-au avut forţă şi nici un scop anume. Au fost demonstraţii de solidaritate cu supravieţuitorii tragediei, cu rudele decedaţilor dar nu s-au contestat liderii PSD Botoşani şi nu li s-a cerut demisi9a pentru corupţia pe care au promovat-o în sis6emul administraţiei locale.
Demisia premierului Victor Ponta a mai temperat declaraţiile publice ale social-democraţilor botoşăneni iar preşedintele executiv Ovidiu Portariuc a cerut pace politică şi colaborare în interesul comunităţii. Un fals apel la unitate pentru că niciodată liderii PSD nu şi-au respectat vreun angajament luat faţă de alte partide sau comunitate.
Nu pot să închei trecând cu vederea decapitarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie de comisarul şef Cristian Cucoreanu, perceput ca fiind un ofiţer ce nu tolerează actele de corupţie. Decapitarea s-a făcut printr-un joc al corupţilor din IJP susţinuţi de către politicienii din PSD, dovadă că acest partid nu numai că nu-i pasă de amploarea pe care a luat-o în instituţiile statului corupţia dar o şi susţine prin decizii politice.
Anul politic s-a încheiat la fel de spectaculos de defavorabil comunităţii noastre prin cercetarea de către DNA Bucureşti a liderului PSD Botoşani, deputatul Andrei Dolineaschi. Preacinstitul, docilul şi chiar „domnişoara neprihănit㔠politicii botoşănene s-a dovedit a fi tot atât de coprupt ca şi şefii săi politici de la Bucureşti. Despre cât de corup este Andrei Dolineaschi vom afla mai multe în acest an. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă cremă de ţelină
Bancul zilei: Închisoare din lene
Horoscopul zilei de 4.01.2016
Coţuşca: Un eveniment de o excepţională emoţie românească
Ioan Rotundu
Persoane fără adăpost ajutate de autorităţi
Zeci de intervenţii ale pompierilor în ultimele 48 de ore
Presedintele CNAS: Cardul de sanatate ar putea deveni obligatoriu si pentru urgente.
Exceptie ar putea face doar pacientii in stare foarte grava sau in coma
Ai sediul firmei in apartamentul in care locuiesti? Vei pl[ti impoyite mai mari
Temperaturile revin la valorile normale pentru ianuarie, usor pozitive ziua, incepand de miercuri
Prognoza meteo pentru luni si marti
Le Figaro: Pariul riscant al Arabiei Saudite, dupa executarea seicului Nimr al Nimr, lider religios al comunitatii siite din regat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog