Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
2448
De la 07 Ianuarie 2003
95192615

Poliţiştii vor să-l ascundă pe Garcea

  • Ioan Rotundu
  • 26 September 2017, 23:00
În urma centralizării solicitărilor primite de către reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), preşedintele entităţii menţionate, Dumitru Coarnă, va înainta, joi, ministrului Carmen Dan o serie de propuneri de modificare a statutului poliţistului. Între prevederi se numără şi cea a protecţiei imaginii şi a datelor personale, informează Mediafax.
Poliţistul Dumitru Coamă vrea ca poliţiştii să nu mai fie fotografiaţi, filmaţi şi postaţi pe Facebook. Nu mai vor poliţiştii nici să-şi decline identitatea atunci când intră în contact cu un cetăţean. Vor să le fie atribuit un număr de ordine cu care să se legitimeze. Cică astfel li se pune viaţa în pericol, le periclitează familia. Ca amendă, poliţistul vrea ca vinovatul de astfel de fapte să fie amendat cu 10.000 de lei.
Iată cum foştii miliţieni sunt acum umiliţi de nepoţii lor poliţiştii. Miliţienii măcar nu aveau pretenţia să le fie protejată imaginea, care imagine stătea la baza celor mai savuroase bancuri despre monumentala lor incultură. Nepoţii lor, poliţiştii de astăzi, păstrători şi distribuitori ai inculturii bunicilor lor miliţieni, vor să-şi ascundă identitatea publică în spatele unor reglementări ce încalcă flagrant drepturile domului, ale cetăţeanului plătitor de impozite şi taxe. Poliţiştii de astăzi nu mai vor să fie în slujba poporului, ci poporul să-i slujească pe ei.
Deveniţi simbol al prostiei româneşti, subiect de bancuri care le satirizează gradul scăzut de cultură şi ştiinţă de carte, modul bădăran în care se comportă în relaţiile cu cetăţenii, poliţiştii vor acum să-şi treacă toate aceste trăsături de imagine profesională în anonimat.
Vor aceşti Garcea să-şi poată bate joc de noi fără ca opinia publică să cunoască comportamentul lor abuziv, fără a-i şti cine sunt. Pe Facebook au fost postate zeci de filmări din care rezultă fără dubii comportamentul abuziv al unor poliţişti. Vor ca acest comportament să fie trecut sub tăcere, să fie ascuns de ochii lumii iar ei să-şi manifeste autoritatea dispreţuind cetăţeanului de rând .
Nicăieri în lume nu se practică de către poliţişti declinarea identităţii prin ascunderea ei în spatele unui număr de ordine, cum erau numerotaţi pe vremuri deţinuţii în închisoare. Îşi spune numele întreg şi funcţia, după care îşi face datoria. Acest Coana, un „moş Teac㔠în uniformă de poliţist nu poate accepta să fie controlat în activitate de către cetăţeanul plătitor de impozite şi taxe. Probabil vrea ca atunci când vedem un poliţist să luăm poziţia de drepţi şi să-i manifestăm respect pentru prostia pe care o poartă sun caschetă.
Admiţând prin absurd că poliţiştii vor obţine o astfel de restricţie asupra cetăţeanului de rând, cum vor opri bancurile pe seama lor? La auzul acestor dorinţe ineptei demne de statutul de poliţist, pe Facebook se va dezlănţui o avalanşă de bancuri pe seama lor. Cum le vor putea stăvili?
Personajul creat de comicul Mugur Mihăescu sub numele de Garcea este formidabil de ilustrativ cu privire la statutul public al poliţistului. Ce vrea acest Coana, să ni-l confişte pe Garcea? Nu va putea. Garcea face parte din patrimoniul naţional al satirei sociale. Garcea a intrat în galeria marilor simboluri ale prostiei româneşti alături de Gâgă şi Bulă.
Dacă poliţiştii vor să fie respectaţi în societate, să-şi schimbe comportamentul, să se civilizeze, umanizeze şi să devină conştienţi că sunt slugile poporului şi nu poporul sluga lor. Însutit sunt mai multe cazuri de cetăţeni abuzaţi de poliţişti decât poliţişti abuzaţi de cetăţeni. A invocat Coamă cazul poliţistului de la Borşa, căruia i-a fost incendiat autoturismul. În Borşa cetăţenii susţin că acel poliţist făcea parte din gruparea mafiotă a tăietorilor ilegali de lemne din Munţii Maramureşului. A fost o răfuială între mafioţi.
Sunt mulţi poliţiştii implicaţi în activităţi mafiote. Aproape zilnic aflăm despre astfel de cazuri. Aproape zilnic auzim că a mai fost reţinut câte un poliţist implicat în fel de fel de matrapazlâcuri. Vrea Coană ca astfel de cazuri să nu mai fie mediatizate? Nu se poate. Suntem un stat de drept în care libertăţile, drepturile omului la informare sunt respectate. Nu suntem un stat poliţienesc, aşa cum ar dori Coană şi liderii PSD-ului.
Câtă vreme poliţistul se află pe terenul public sau în spaţii publice unde fotografiatul nu este interzis, este dreptul meu să-l fotografiez şi să-l filmez dacă consider că acel poliţist abuzează de puterile lui în relaţiile cu cetăţenii. Pentru acest demers ce pune în lumină proastă democraţia din România, Coamă ar trebui să demisioneze din Poliţie sau să fie dat afară de către ministrul de Interne. Să ştie cei de teapa lui Coamă că societatea românească trebuie respectată cu sfinţenie, mai ales când eşti purtător de uniformă a statului.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Inspectia Judiciara anunta ca a terminat raportul privind controlul de la DNA
Horoscopul zilei de 27.09.2017
Bancul zilei: Concurs de deşteptăciune
Viktor Orban vine la Cluj si Oradea;
premierul ungar participa la sfintirea unei biserici construite cu fonduri de la Budapesta
Tranzactie majora pe piata carnii de porc: chinezii preiau Elit si Vericom, intarindu-si pozitia in regiune
Aviz negativ pentru cererea DNA de urmarire penala a ministrului Viorel Ilie in comisia juridica din Senat
Germania: Noi plecari din dreapta nationalista,
care pare insa sa evite o hemoragie parlamentara pentru moment
Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani
Coreea de Nord a doborat in trecut un avion american.
Ar putea sa o faca din nou? - analiza Telegraph
Tariceanu o acuza pe Kovesi ca vrea sa creeze o supraputere in Romania:
Daca ea crede ca asta e modelul de urmat poate sa mearga in Rusia si sa dea mana cu Putin
Gazele livrate consumatorilor casnici se vor scumpi cu circa 6% de la 1 octombrie
Timbrul de mediu revine. O noua versiune ar putea fi gata pana la final de 2017
România lui Cănuţă om sucit.
Ioan Rotundu
Vasile Vrabie, unchiul primarului Gânga, râvneşte la pământul lui Iacob
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă