Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7652
De la 07 Ianuarie 2003
114837284

Pompierii botoşăneni - 175 ani în slujba comunităţii

  • 9 September 2015, 23:00
Pompierii botoşăneni împlinesc 175 ani de când veghează la siguranţa comunităţii, fiind un reper al curajului, spiritului de sacrificiu şi devotamentului pentru oameni.
În anul 1840, la Botoşani s-a înfiinţat prima structură militară de pompieri, după modelul celei din Iaşi. De atunci, dezastrele generate de natura dezlăţuită ori inconştienţa umană i-au găsit, de fiecare dată la datorie. Tot acolo, unii dintre eroii anonimi ai luptei cu stihiile naturii sau umane şi-au dat viaţa pentru semenii lor.
Peste 17 decenii de tradiţie militară conferă pompierilor din Ţinutul Botoşanilor două elemente cheie pentru înfăptuirea oricărui lucru durabil: curaj şi devotament.
“Trecutul nu poate pieri, căci viitorul se va naşte din el”, spunea Anatole France. Pompierii botoşăneni îşi cunosc trecutul şi îşi onorează înaintaşii.
De la prima formaţiune militară, „Comandă de Foc”, înfiinţată în 1840, pompierii botoşăneni au străbătut, generaţii la rând, un drum marcat de sacrificiu până la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţ㠓Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, unitate modernă care veghează ca viaţa şi avutul semenilor să fie în siguranţă.
Au crescut, de la o unitate de pompieri alcătuită din 40 de cadre (respectiv un ofiţer, trei subofiţeri, un toboşar şi 35 soldaţi pompieri) şi 20 de cai, o scară mare, o perdea de pâslă (pentru înăbuşit focul), două tulumbe, şapte sacale, şapte ciubere, 14 cofe, 20 de topoare şi 20 de căngi, la o puternică entitate, cu de zece ori mai multe cadre şi peste 100 mijloace tehnice de intervenţie, de astăzi.
Au cunoscut, în evoluţia lor ca instituţie, schimbări permanente din punct de vedere organizatoric, aflându-se, pentru perioade lungi de timp, în subordinea Ministerului de Război, a Ministerului Apărării Naţionale, iar apoi la Ministerul Afacerilor Interne.
De la “marele foc din iunie 1887”, ultimul incendiu devastator din istoria Botoşaniului, până în prezent, pompierii botoşăneni au marcat trecutul cu fapte de bravură, intrate în memoria colectivă. Au acţionat, neîntrerupt, pentru stingerea incendiilor, salvarea semenilor din faţa naturii dezlănţuite sau din accidente, explozii, avarii, alunecări şi prăbuşiri de teren, de sub apă sau din pământ.
Împlinirea a 175 de ani de la înfiinţarea primei structuri militare de pompieri din Botoşani va fi marcată printr-o “Gală a pompierilor botoşăneni”, eveniment ce va avea loc pe 10 septembrie, ora 18.00, la Casa de Cultură a Tineretului.
Pe 13 septembrie, la ora 10.00, de Ziua Pompierilor din România, la sediul inspectoratului, va avea loc un ceremonial militar.
Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 10.09.2015
Bancul zilei: Adevărata doamnă
Reţeta zilei: Gem şi nectar de corcoduşe galbene
Oare ce amuşină prin Parchet fostul procuror Aurel Simion?
De cine îşi ascunde PNL Botoşani candidaţii?
Ioan Rotundu
Papa Francisc a permis unui ansamblu coral sa inregistreze un album in Capela Sixtina
Victor Ponta anunta o strategie de crestere a salariului minim: 1.300 de lei din iulie 2016 si 1.400 de lei din ianuarie 2017
Rusia avertizeaza Bulgaria ca vor exista "consecinte" dupa refuzul acordarii dreptului de survol
Pleaca Ponta? Vine Oprea? Evenimentele se precipita, posibile evolutii si scenarii
Rusia trimite nave, avioane si trupe in Siria
La DNA, tinerii i-au cântat lui Oprescu "Mulţi ani primească"
Botoşani: Săteni din Smârdan pedepsiţi de primar să nu ajungă la ogorul din câmp
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă