Din cauza faptului că nu au trecut pe fişă suficiente opţiuni, un mic număr de elevi care au susţinut examenul de capacitate nu au fost repartizaţi la nici o unitate de învăţământ. După cum susţine inspectorul general şcolar Horia Negrescu, acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că marea bătaie se dă pentru locurile de la licee. Acesta consideră că ponderea elevilor este mult mai mare decât cea normală de aceea în perspectivă se urmăreşte ca raportul liceu scoală de arte şi meserii să se modifice. În ceea ce priveşte şcolile de arte şi meserii din mediul rural, se pare că în anumite localităţi numărul elevilor este mult prea mic pentru ca acestea să mai poată funcţiona. De aceea se doreşte o comasare a acestor şcoli, pentru că potrivit prevederilor legale actuale, elevii sunt obligaţi să urmeze zece clase.
În şcolile în care există mai puţin de 20 de elevi aceştia trebuie repartizaţi în altă parte, dar abia în luna septembrie se va şti structura Şcolilor de Arte şi Meserii, a precizat inspectorul general. Acesta consideră că elevii din mediul rural trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii oferite de sistemul de învăţământ ca şi un elev din mediul urban. Din acest motiv, Horia Negrescu este de părere că părinţii trebuie să fie interesaţi de procesul de comasare a şcolilor, oferindu-le în acest fel o şansă copiilor. Una dintre problemele serioase cu care se confruntă Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) se referă la formarea profesională din şcolile de arte şi meserii. Horia Negrescu a precizat că elevii din mediul rural rămân neformaţi, din cauza faptului că în unităţile de învăţământ studiază o anumită specialitate, dar fără a avea posibilitatea să facă practică.
Ar trebui ca profilul şcolilor de arte şi meserii din mediul rural să se stabilească în funcţie de specificul zonei. Ar trebui să ne gândim ca profilul unor şcoli de arte şi meserii să fie schimbat în agricol. Astfel elevii ar putea face practică, susţine Negrescu. Acesta a adăugat că în şcolile de arte şi meserii din mediul rural elevii studiază se specializează pe diferite profiluri, dar fără a beneficia de baza materială necesară, iar nu toate cadrele didactice sunt specializate. (Margareta NICHIFOR)