Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
12133
De la 07 Ianuarie 2003
68436487

Ponta cumpără tăcerea televiziunilor de ştiri

  • 15 milioane de euro pregatiti ca ajutor de stat pentru posturile TV in anul electoral 2016
  • 10 June 2015, 23:00
Guvernul a aprobat miercuri printr-o Ordonanta de Urgenta acordarea unui ajutor de 15 milioane de euro pentru posturile TV "care produc si difuzeaza emisiuni cu specific de informare, educare si cultural de interes public", potrivit unui comunicat al Executivului. In comunicat nu se arata cine va decide destinatia banilor (spre ce televiziuni se duc fondurile).
Ajutorul de stat vine in a doua jumatate a anului 2015 si in tot anul 2016 (anul pre-electoral si anul electoral). Ajutorul de la Guvern vine intr-o perioada in care multe din posturile de stiri au probleme financiare, pe o piata care nu poate sustine atat de multe posturi (5 posturi TV de stiri, mai mult decat in Franta sau Germania, de exemplu).
Guvernul inlocuieste practic proiectul initial referitor la infiintarea unui fond audiovizual cu bani de la distribuitorii TV - proiect criticat dur de cablisti - cu un ajutor venit direct din bugetul de stat.
Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2016, insa va putea fi prelungita.
Dupa ce marile companii de cablu si telecom au protestat fata de proiectul fondului audiovizual, Digi24 a anuntat ca ministrul Comunicatiilor a spus ca amana acest proiect, dar nu renunta la el, urmand sa aiba discutii cu partile interesate.
Potrivit Guvernului, schema de ajutor de stat se va elabora in conformitate cu legislatia europeana in materie de ajutor de stat si va fi aprobata prin Hotarare de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numarul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum si procedura de acordare si monitorizare.
Reamintim ca o versiune initiala a OUG prevedea ca banii vor proveni din incasarile cablistilor si furnizorilor, dar acestia au acuzat Guvernul ca a luat decizia fara sa ii consulte.
Pentru aceasta initiativa de sprijin direct pentru televiziuni nu a existat absolut nici o dezbatere publica. Pana acum a fost consultat CNA doar pentru proiectul anterior.
De asemenea, nu e clar de unde provine caracterul de urgenta al acestei noi initiative, in conditiile in care exista sectoare media mult mai afectate de criza, precum presa scrisa. In acelasi timp, e de remarcat ca majoritatea televiziunilor de stiri au o politica editoriala prietenoasa cu guvernul Ponta, in timp ce presa scrisa a mentinut un oarecare echilibru editorial.
CNA, in discutiile pe marginea proiectului initial de OUG, propusese ca forma de sprijin pentru televiziuni sa vizeze doar emisiuni educative si culturale. OUG-ul anuntat astazi de guvernul Ponta a inclus si emisiunile informative.
Initiatorul primului proiect de OUG referitor la un sprijin financiar pentru televiziuni, Valentin Jucan, a spus miercuri pentru HotNews.ro ca este multumit de faptul ca guvernul a ajuns la o concluzie pe care a semnalat-o inca de cand a facut propunerea fondului audiovizual, anume ca un astfel de ajutor este compatibil cu legislatia europeana. El a notat, pentru HotNews.ro, faptul ca prin decizia de azi guvernul elimina complicatiile "cu cablistii" si abordeaza direct ideea ajutorului de stat, mentionata de el de la bun inceput.
Jucan arata, in scrisoarea din aprilie prin care facea propunerea legata de fondul audiovizual:
"Tinand cont de prevederile articolelor 107-109 din Tratatul privind Uniunea Europeana si Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (Sectiunea 2- Ajutoarele de stat), instituirea Fondului audiovizual este compatibila cu piata interna a Uniunii, deoarece:
- potrivit Directivei 2010/13/UE a Parlamentului european si a Consiliului (din 10 martie 20101), privind coordonarea anumitor dispozitii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative in cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale) "serviciile mass-media audiovizuale sunt, in egala masura, servicii culturale si servicii economice", iar importanta lor pentru societatile democratice este in crestere, in special prin asigurarea libertatii de informare a diversitatii de opinie si a pluralismului, precum si pentru educatie si cultura;
- articolul 107 alin. (3) din Tratatul privind Uniunea Europeana prevede faptul ca, pot fi considerate "compatibile cu piata interna" "ajutoarele destinate sa promoveze cultura si conservarea patrimoniului in cazul in care acestea nu modifica in mod nefavorabil conditiile schimburilor comerciale si de concurenta in Uniune, intr-o masura care contravine interesului comun""
Jucan a precizat ca, in conditiile actuale, "ma voi lupta ca normele de aplicare sa fie corecte si echitabile pentru toate televiziunile, sa nu favorizeze pe una sau alta, sa fie in interesul cetatenilor".
Agentia de stiori HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Ministrul Ioan Rus i-a jignit in masa pe romanii din diaspora
cu doua zile inaintea votului asupra motiunii de cenzura: Au poate 1500 de Euro salariu. De banii astia copiii se fac golani acasa si nevasta-sa curva
Ioan Rus, dupa declaratiile prin care ii insulta pe romanii din diaspora
Am sa cer eventual primului ministru sa imi accepte demisia
Victor Ponta anunta pe Facebook ca a acceptat demisia lui Ioan Rus din functia de ministru al Transporturilor
Alina Gorghiu anunta un protest al PNL la Parlament in ziua motiunii de cenzura cu 10.000 de oameni
Robert Cazanciuc: Oficial nu mi s-a cerut demisia. Voi avea probabil o discutie cu premierul azi sau maine
Ce afaceri si ce profit au avut in 2014 principalele companii de televiziune si radio
pentru care guvernul vrea sa infiinteze un fond audiovizual
Care jurământ?
Ioan Rotundu
Presedintii Parlamentului, scrisoare catre ambasadori
Opozitia forteaza caderea unui guvern legitim si foloseste sistemul judiciar ca o unealta
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Nemulţumire sexuală
Reţeta zilei: Maioneză de usturoi
De ce a refuzat Valeriu Iftimie titlul de „cetăţean de onoare”
Ioan Rotundu
Reactie rapida / Mizele mutarii lui Cazanciuc. A ajuns "Oprea - interesul national" salvatorul justitiei
Caricatura zilei: Cerşetorul Ponta
Botoşani: La Darabani, părintele Nicodim Nichita contraatacă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă