Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18636
De la 07 Ianuarie 2003
78487836

Ponta instituie taxă anuală pe domeniile de Internet

  • 4 December 2013, 23:00
Proprietarii sau potentialii proprietari de domenii de internet .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Fata de practica existenta, proiectul vizeaza modificarea taxei unice pentru inregistrarea domeniilor '.ro' in taxa anuala. In acest sens taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu .ro se stabileste, la propunerea Registrului (n.a RoTLD), prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala si poate fi platita anual sau in avans pentru maxim 2 ani.
"Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans".
Autoritatile propun in acest document ca "numele de domenii .ro sa fie inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de 2 (doi) ani.
Situatia existenta si motivatia proiectului de act normativ
In nota de fundamentare a acestui act normativ se mentioneaza ca "pe plan national, din 1993 si pana in prezent, Registrul national (RoTLD - n.a Departament din cadrul ICI - Institutul National de Cercetare in informatica) a practicat o taxa unica de inregistrare pentru domeniile .RO, care nu se reinnoia anual.
Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare:
- cheltuielile cu mentenanta;
- costurile pentru asigurarea securitatii datelor;
- investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;
- cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal;
S-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala).
Prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective".
In prezent costul pentru un domeniu .ro este 51,26 USD + TVA (24%) si nu exista o taxa dementenanta, conform datelor de pe site-ul RoTLD.
In nota de fundamentare se mentjoneaza ca proiectul va avea impact macroeconomic, impact asupra mediului de afaceri si "un impact social indirect datorat faptului ca cetatenii, detinatori sau potentiali detinatori de domenii .ro vor beneficia de imbunatatirea serviciilor oferite prin aplicarea taxei anuale".
Gheroghe Serban, director executiv Asociatia furnizorilor de internet (ANISP): Principala problema este ca foarte multe din cele peste 710.000 domenii .ro nu mai sunt utilizate In document se mai mentioneaza ca pe acest subiect s-a organizat o intalnire de catre ANISP, asociatia de profil care reuneste furnizorii de internet din Romania.
Contactat de HotNews.ro, Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP, a precizat ca aceasta intalnire a avut loc saptamana trecuta, la ea participand reprezentanti ai furnizorilor de internet membri ai asociatiei si reprezentanti ai Departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.
"Formularea (n.a din proiectul de HG) nu este foarte clara. Noi am discutat la reuniunea avuta saptamana trecuta ca este necesara rezolvarea unei situatii cu numele de domenii, in sensul ca foarte multe nume de domenii nu mai sunt utilizate si datele respective nu sunt actualizate. La noi, de la inceput, domeniile .ro au fost alocate practic pe viata.
De fapt nu s-a precizat niciodata pentru ce termen se aloca un nume de domeniu si sunt foarte multe situatii de firme care si-au inregistrat nume de domenii in anii 1995-1996, 2000 chiar si mai curand, si care nu mai exista. Au disparut, in mod natural. Aceste nume de domenii ar trebui sa fie disponibilizate dupa o anumita procedura.
Pentru noi taxa este o consecinta a procedurii care se va adopta, nu un scop in sine. Sunt inregistrate peste 710.000 de nume de domenii, din care 36% sunt pentru persoane fizice, iar 64% sunt alocate unor persoane juridice. Sigur exista un numar destul de mare de nume domenii inactive, in care nu se face nimic", a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP.
In privinta reinnoirii numelor de domenii .ro, Serban sustine ca prevederile ar mai trebui analizate.
"Cu privire la reinnoirea numelor de domenii deja alocate cred ca ceea ce prevede proiectul de HG este putin pripit. Dupa parerea mea trebuie o perioada putin mai mare de tranzitie astfel incat pe durata de exemplu a 2-3 ani toate numele de domenii sa poata fi revizuite, in sensul ca detinatorii numelor de domenii sa-si actualizeze datele. Evident acesta este un serviciu si probabil va trebui sa existe o taxa", a spus Gheorghe Serban.
In cadrul intalnirii dintre ISP-isti si RoTLD s-a adus in discutie ideea unei taxe anuale de pana in 10 euro
Intrebat daca s-a discutat si problema taxei anuale, Gheorghe Serban a spus ca au existat anumite exprimari din partea furnizorilor de internet, dar ca aceasta trebuie sa fie fundamentata pe costuri.
"Subiectul taxa s-a discutat, dar pentru noi taxa este doar o consecinta. Registrul are in vedere si taxa pentru ca o foloseste pentru acoperirea cheltuielilor operationale si dezvoltare. Au fost exprimari privind o taxa anuala sub 10 euro, dar au fost doar niste afirmatii. In mod normal, entitatea juridica insarcinata cu administrarea numelor de domenii trebuie sa faca anual un buget si in functie de acest buget, de cati bani are nevoie sa fie sustinut, sa fie stabilita taxa", a spus directorul ANISP.
Intrebat ce parere are despre nivelul acestei taxe, Serban a spus:
"Incercati sa inmultiti 710.000 de nume de domenii .ro cu o taxa care ar fi reinnoita anual, in care fiecare plateste 10 euro. Chiar si in cazul in care, sa zicem, s-ar renunta la un sfert dintre domeniile .ro tot raman sume foarte mari. De aceea trebuie facuta o fundamentare, un buget si un plan al acestui Registru", a spus directorul ANISP.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Soţul şi soţia la restaurant…
Penitenciarul Botoşani: Comunicat de presă
Vacă salvată de pompieri dintr-un canal
Trei incendii în mai puţin de şapte ore
Trofeul pompierilor „TOP 3 WINNER” prezentat botoşănenilor la Teatrul „Mihai Eminescu”
Scrisoare deschisă domnului Preşedinte al României, ţară ce nu mai recunoaşte drepturile omului
Protestatarii nu cedează la Pungesti
Represiunea Jandarmeriei împotriva ţăranilor de la Pungeşti care îşi apără pământul şi apa a ajuns în mass-media din străinătate
13-15 iunie1990 Piata Universităţii- 3 decembrie 2013, Pungeşti, de la Iliescu la Ponta!
Vicepreşedintele PNL Cristian Buican cere demisia ministrului Dan Şova
Mariana Câmpeanu cere Marii Britanie să le fie recunoscătoare românilor
Statistica menţine estimarea de creştere economică de 1,6% în trimestrul trei
Victor Ponta nu mai vrea un termen pentru aderarea la Schengen
Victor Ponta: Strategia privind construcţia de autostrăzi este realistă
Procurorii somează Universitatea din Kiev să furnizeze de urgenţă listele cu studenţii şi profesorii care au absentat de la cursuri si au participat la proteste
Gastronomie: Pui Kievskaia
Le-a băgat spaima în oase
Ioan Rotundu
Comunicat de pres㠖 Ador Botoşani
Botoşani: PNL îl somează pe Andrei Dolineaschi să dea socoteală pentru afirmaţiile făcute
preşedintele Ţurcanu nu renunţă la a-l schimba din funcţie pe viceprimarul Cosmin Andrei
Guvernul Ponta ridică vârsta de pensionare a femeilor la 65 de ani
Primăria Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă