Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11588
De la 07 Ianuarie 2003
122897237
Portret de primar

Botoşani/Ungureni: Ilie Ivanacvhe, primarul cu mânecile suflecate

  • Ioan Rotundu
  • 30 January 2015, 23:00
Comuna Ungureni, dacă nu cea mai mare, cu certitudine cea mai întinsă comună din judeţ, cu o slabă de sate înşirate de-a lungul râului Jijia, are din punct de vedere administrativ un istoric interesant.
Imediat după 1989, încă sub starea emoţiilor din decembrie şi a a valului de efluvii generat de Ion Iliescu, emanatul, primul primar al comunei a fost un social-democrat pe nume Juravle. Acesta a păstorit comuna până la alegerile din vara anului 1996. A fost perioada când au dispărut averile CAP-urilor, mai ales dispariţia efectivelor de animale şi demolarea grajdurilor şi anexelor.
În mandatul 1996 – 2000, primar a fost profesorul Batâr, un liberal ajuns primar pe valul de simpatie creat faţă de Convenţia Democrată generat de dezamăgirea guvernării PSD. Batâr n-a reuşit să mişte lucrurile din loc, comunitatea fiind măcinată de certurile şi scandalurile iscate de la împărţirea pământului.
Lui Batâr i-a urmat Cristian Dutcă, primar ApR care a virat apoi spre PSD. Nici Dutcă nu şi-a pus semnătura pe vreo realizare mai de soi ca să rămână în memoria colectivităţii. Începând cu anul 2004 şi în prezent, comuna îl are ca primar pe Ilie Ivanache (foto 1), un liberal consecvent doctrinei partidului dar dezamăgit de comportamentul şi imaginea unor lideri ai PNL.
Ivanache şi-a suflecat mânecile şi s-a pus pe treabă. Iar problemele de rezolvat se adunaseră din anii anteriori. Şcolile necesitau reparaţii, grădiniţele la fel, uliţele satelor desfundate, drumurile comunale necesitau reabilitări, sediul vechi al primăriei se prăbuşea peste funcţionari iar cetăţenii, obişnuiţi de primarii social-democraţi nu se înghesuiau să-şi plătească impozitele şi taxele.
Ivanache a inventariat problemele care se cereau rezolvate şi a stabilit o prioritizare a lor. Încet, dar sigur, şcolile şi grădiniţele au început pe rând să fie renovate, uliţele satelor să fie pietruite iar drumul Ungureni – Borzeşti – Mândreşti – Călugăreni să fie asfaltat, împlinindu-se astfel vechiul vis al locuitorilor din această parte a comunei. De asemenea s-a asfaltat şi drumul Ungureni – Sapoveni – Epureni Epureni până la graniţa cu comuna Dângeni.
Spre mândria locuitorilor, comuna are acum şi un sediu nou de primărie, o clădire modernă şi arătoasă care a fost mult apreciată şi de francezii cu care cei din Ungureni sunt înfrăţiţi.
Acum primarul se poate mândri că va finaliza un alt obiectiv important pentru comună şi care-i va purta numele mult timp de acum înainte. Comuna Ungureni a avut privilegiul de a dispune de un cămin cultural încă din anul 1924, când astfel de obiective se puteau număra la nivel de ţară pe degetele de la mâni. Clădirea, ridicată de profesorul Eugen Necolau, o personalitate importantă a culturii din zona de Nord a Moldovei, abia se mai ţinea pe picioare. Anul trecut s-a început reconstruirea căminului care va avea asigurate toate condiţiile de civilizaţie pentru un astfel de aşezământ cultural.
Deosebit este faptul că toată investiţia se ridică în jurul a 20 miliarde lei vechi şi este integral finanţară din bugetul local. Ivanache i-a asigurat pe săteni că tradiţiile sărbătorilor de iarnă de la sfârşitul anului se vor desfăşura în sala de festivităţi a noului cămin.
Realizările primarului Ilie Ivanache sunt multe şi apreciate de localnici. Neîmpăcat este primarul cu faptul că în Guvernul Tăriceanu s-a început în satul Epureni (foto 2) construcţia unei şcoli noi. Clădirea se află la stadiul de tencuială şi de atunci niciun guvern n-a mai alocat bani să fie finalizată.
Probleme are şi cu aducţiunea de apă dar rezolvarea nu ţine de competenţa sa pentru că alimentarea se face printr-o conductă ce vine de la apa Prutui prin Truşeşti şi Dângeni, conductă care se află în administrarea societăţii Nova Apaserv şi care ar necesita reparaţii.
Una peste alta, primarul ilie Ivanache continuă să stea cu mânecile suflecate şi să fie la dispoziţia sătenilor, motiv pentru care sătenii îl apreciază, stimează şi îl votează ca să poată duce la bun sfârşit treburile începute şi să poată începe altele care apar în interes comunitar.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Sinceritate conjugală
Reţeta zilei: Galina mia
Horoscopul zilei
Google a avut o cifra de afaceri de peste 66 miliarde dolari in 2014
Unul dintre marile secrete ale lui Vladimir Putin a fost descoperit
fiica tarului de la Kremlin conduce un proiect de 1,7 miliarde de dolari
Mesajul lui Klaus Iohannis la Camera de Comert si Industrie Romano-
Germana Consolidarea cooperarii economice dintre Romania si Germania reprezinta o prioritate
Udrea a scris pe Facebook ca va spune adevarul despre tot ce se intampla
Cum a intarziat Grecia hotararea UE cu privire la sanctiunile impotriva separatistilor rusi
Guvernul a strans cu 4 miliarde de lei mai putin TVA decat si-a asumat in buget in 2014
PSD nu-i mai pastreaza lui Adrian Nastase functia de presedinte al Consiliului National
Frica păzeşte… mandatul
Ioan Rotundu
O fi aceasta răsplata DNA-ului?
Ioan Rotundu
Elena Udrea anunta ca a depus la DNA un denunt impotriva sefului SRI, Florian Coldea
\Coldea i-a cerut lui Dorin Cocos sa-i dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru RTV
Ponta: Nu am discutat niciodata cu Udrea despre numirea lui Kovesi la DNA, nici cu alt om politic
Nici doamna Udrea, nici alte doamne sau domni nu m-au influentat in niciun fel
Adriean Videanu si-a dat demisia de la sefia PDL Bucuresti si e suspendat din partid
Victor Ponta: PSD vrea sefi nepolitici la SRI si SIE
Ma indoiesc ca Iohannis va propune de la PSD
Alina Bica lanseaza acuzatii la adresa sefului SRI, Florian Coldea, la o zi dupa Elena Udrea
Un co-inculpat din dosarul fostei sefe DIICOT sustine ca Bica ar fi fost amenintata cu moartea de doi deputati PSD
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog