Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1804
De la 07 Ianuarie 2003
108771223
Portret vde primar

Botoşani: Primarul care a rescris istoria postdecembristă a Darabaniului

  • 15 February 2015, 23:00
După evenimentele din decembrie 1989, oraşul Darabani a trecut printr-o perioadă de decădere economică īntr-un mod accelerat. Localnicii, nişte tārgoveţi cu apucături evreieşti, adică mari amatori de gheşefturi, nu s-au prea īnghesuit cu munca, aşa că rānd pe rānd atelierele de producţie ale Cooperaţiei de consum şi meşteşugăreşti şi-au īnchis porţile rānd pe rānd.
Filatura, simbolul industriei comuniste la nivel de oraş, şi-a īnchis şi ea porţile, managerii postdecembrişti care i-au condus destinele, deşi trăitori printre evrei, n-au avut simţul comercial al afacerilor de tip capitalist aşa că şi această făbricuţă unde lucrau cāteva sute de localnici şi-a īnchis porţile.
Īncet, dar sigur, oraşul s-a umplut de şomeri, ceea ce a dus la īmpovărarea bugetului local care s-a dus īn majoritate spre asistenţă socială īn dauna investiţiilor locale tot mai necesare de la un an la altul.
Primarii postdecembrişti, cu temeinică educaţie comunistă, precum profesorul Huţanu, economistul Dumitru haha, un anume Crăciunescu, primari care s-au succedat unul pe altul pānă la alegerile locale din vara anului 1996, n-au făcut altceva decāt să risipească bugetul local pe mici ciubuce primite de ei şi consilierii locali de la prima generaţie de patroni care şi-au īntemeiat afacerile pe banii publici, adică a bugetul primăriilor.
Cel mai bine a căpuşat banii Primăriei Darabani dorohoianul Cornel Tomescu care a pus bazele societăţii de construcţii Codin. De exemplu, un zid ridicat la Casa de cultură, şi acela strāmb, a costat multe sute de mii de lei īn banii de atunci. Tot Tomescu a efectuat lucrări de aducţiune apă īn oraş cu costuri de cāteva ori mai mari decāt cele reale, iar dărăbănenii s-au trezit că la robinet le curge o apă galbenă, leşioasă.
Īn urma alegerilor din vara anului 1996 a fost ales primar Emil Rāznic (foto 2), un dărăbănean nevinovat din toate punctele de vedere. Omul n-avea nimic din ce se cere unui primar dar s-a dovedit mană cerească pentru consilierii orăşeneşti care l-au manipulat cum le-au fost interesele şi mai ales cum erau stimulaţi de Cornel Tomescu de la Codin SRL Dorohoi.
Sub primarul Emil Rāznic oraşul Darabani a trăit cea mai neagră perioadă postdecembristă. Incapabil să īnţeleagă ce īnseamnă administraţie publică locală, Rāznic s-a mulţumit să semneze statul de plată pentru a īncasa leafa şi să se pună bine cu consilierii orăşeneşti, satisfăcāndu-le toate cerinţele, adică fiind de acord cu toate gheşefturile puse la cale de aceştia.
Curtat de către liberali, apoi de către social-democraţii lui Cunescu prin prof. Mircea Dănuţă, inginerul Cornel Aroşoaie (foto 1) a ales īn anul 2000 să candideze primar din partea PSD. A candidat şi şi a cāştigat. Īncepānd cu acest an viaţa economico-socială a oraşului a īnceput să se schimbe treptat īn bine. Chiar şi Filatura a fost resuscitată cu ajutorul unui om de afaceri francez, numai că francezul a lăsat afacerea pe māna unui inginer botoşănean, un anume Năstase, socialist īn gāndire şi acţiune, ceea ce a dus la īnchiderea definitivă a făbricuţei.
Opt ani a fost primarul oraşului Darabani inginerul Cornel Aroşoaie, timp īn care a cārpit cāt a putut din relele moştenite de la predecesorii săi. Īn anul 2008, guvernarea dezastruoasă a lui Adrian Năstase şi trendul economic al Guvernului Tăriceanu a stārnit furia romānilor, aşa că şi la Darabani localnicii s-au lăsat pradă curentului anti-PSD şi nu l-au mai votat primar pe Aroşoaie ci pe liberalul Gheorghe Burlacu.
Necugetată decizie a dărăbănenilor. Ce cārpise Aroşoaie īn cei opt ani de mandat şi pregătise să īnceapă dezvoltarea oraşului a dărāmat nepriceperea liberalului. Nici că se putea ca un tăietor de bilete la intrarea īn obor, ales primar, să poată īnţelege care sunt nevoile reale ale oraşului şi cum pot fi ele realizate.
S-au trezit dărăbănenii la realitate iar īn urma alegerilor din vara anului 2012 au reparat greşeala comisă īn 2008 şi l-au reales primar pe Cornel Aroşoaie. Reales īn funcţie, Aroşoaie şi-a suflecat mānecile şi s-a pus pe treabă, că erau multe problemele care aşteptau să fie rezolvate. Principala sa realizare a fost că a reuşit să redeschidă spitalul orăşenesc. Nu la nivelul la care a fost dar meritul este că i-a redeschis porţile. Şi faţa oraşului s-a schimbat. S-au asfaltat străzile principale, s-au creat parcări, s-au reparat şcolile şi grădiniţele, s-au făcut amenajări la stadionul orăşenesc, a īnceput modernizarea pieţei principale.
Cel mai greu pentru un primar decis să se pună īn slujba intereselor comunităţii este să repare ce au stricat cei de dinaintea sa. Cornel Aroşoaie īncă este īn faza de reparaţii. Īi va mai trebui cel puţin un mandat ca să poată să-şi pună īn aplicare īntreaga strategie de dezvoltare a oraşului. Nimic nu se poate face peste noapte, totul se face īn timp, uneori īn decursul anilor iar cānd nu există continuitate īn decizie totul se rupe şi trebuie luat de la īnceput.
Inginerul Cornel Aroşoaie a rescris prin fapte istoria postdecembristă a oraşului Darabani dar n-a terminat-o. La anul dărăbănenii vor trebui să decidă dacă vor continuitate la ceea ce Aroşoaie a īnceput īn acest mandat sau o vor lua de la capăt alegānd un alt Rāznic sau un alt Burlacu. Mingea este īn māna cu care vor vota!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fuziunea filialelor PNL si PDL s-a facut sub presiune si ilegal
Sebastian Ghita, cel bāntuit de spioni, vrea ministru al Comunicatiilor
Sebastian Ghita raspunde acuzatiilor Elenei Udrea
Nu a venit niciun ban de la Dorin Cocos sau de la vreo firma a dansului la Romania TV
Analiza investitiilor austriece in Estul Europei: Petrom a fost un chilipir
Ministrul Cāmpeanu, un mincinos inabil
Ioan Rotundu
Horoscopul zilei
Corina Cretu: E important ca Romania sa identifice mai bine domeniile expuse riscului de coruptie
Bancul zilei: Şmecherul şi inginera de sistem
Reţeta zilei: Pārjoale marinate
Lumea lu' Rotundu: Reconstituirea
Adevăratul contabil al păcatelor noastre nu-i Sf. Petru
Ioan Rotundu
Ruşinica Alinuţei
Ioan Rotundu
Botoşani: Noile aventuri financiare ale baronului de Văculeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă