Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2574
De la 07 Ianuarie 2003
122888223

Portugalia: Guvernul s-a speriat de critici si protestele masive ale populaţie,

  • 23 September 2012, 23:00
Sufocat de critici, guvernul portughez a fost constrans sa faca un pas inapoi in adoptarea a noi masuri de austeritate care au provocat un val de proteste fara precedent de cand Portugalia a primit, in 2011, o asistenta financiara internationala, relateaza AFP.
Reunit timp de opt ore, Consiliul de Stat, convocat de presedintele portughez Anibal Cavaco Silva, a anuntat, in noaptea de vineri spre sambata, "disponibilitatea de a studia alternative" in locul masurilor de austeritate. Consiliul a precizat ca vor avea loc in curand discutii intre guvern, sindicate si patronate.
Premierul de centru-dreapta, Pedro Passos Coelho, decisese in 7 septembrie sa mareasca din 2013 cotizatiile sociale ale salariatilor de la 11% la 18% si sa reduca in acelasi timp cotizatiile patronale de la 23,75% la 18%. Acest proiect a atras un val de critici si i-a atras premierului porecla de "Robin Hood al bogatilor".
"Masura emblematica de a reduce cotizatiile patronale, compensata de o contributie sporita a muncitorilor, s-a nascut moarta. Odihneasca-se sufletul sau", scria cotidianul Diario de Noticias, intr-un editorial.
In timp ce Consiliul de Stat era reunit, cateva mii de persoane se adunasera in fata presedintiei si au ramas acolo pana la finalul sedintei, pentru a-si striga nemultumirea.
"Hotii, hotii ...", "poporul a obosit sa fie furat si umilit", au scandat manifestantii, care au aruncat petarde.
Protestatarii au raspuns unui apel, lansat pe retelele sociale, de catre o miscare apolitica ce s-a aflat la originea manifestatiilor care, in urma cu o saptamana, a adus in strada sute de mii de persoane in Lisabona si in alte 30 de orase.
Amploarea miscarii de contestare a luat prin surprindere atat clasa politica cat si sindicatele. De teama ca isi pierde influenta, principala centrala sindicala, CGTP, a anuntat o mare adunare la Lisabona in 29 septembrie. Lovita de o grava criza economica, Portugalia a obtinut in mai 2011 un ajutor financiar de 78 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de la Fondul Monetar International, in contrapartida cu un sever program de reforme si austeritate.
Dar programul de austeritate a redus economica cu peste 3% in primul semestru si somajul depaseste acum 15% din populatia activa.
Guvernul, care se confrunta cu dificultati in reducerea deficitelor sale, a obtinut de la 'troica' finantatorilor (UE-FMI-BCE) o intarziere pentru a-si atinge obiectivele, iar aceste noi masuri de austeritate erau menite sa asigure si creditorii.
Dar, in fata nemultumirii, primul ministru a fost obligat sa dea inapoi. In cadrul unui discurs sustinut in parlament, inaintea reuniunii consiliului de stat, s-a declarat dispus sa "discute problema" intaririi austeritatii. "Nu confund hotararea cu intransigenta", a spus el.
O puternica tensiune a aparut si in cadrul coalitiei aflate la putere, intre Partidul Social Democrat (PSD) al lui Passos Coelho si partidul conservator (CDS-PP) al ministrului Afacerilor Externe, Paulo Portas, partizan al unei revizuiri a acestor masuri de austeritate.
Cele doua partide au reusit insa sa depaseasca divergentele si si-au reafirmat vointa de a pastra aceasta coalitie.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Păsărica care clipeşte
Războiul cu Israelul va sfârşi prin a avea loc
şeful Pasdaran, armata de elită a Iranului
Poliţia vrea să facă educaţie rutieră la biserică, în timpul slujbei de duminică
Zicerea lui Daniel Funeriu către plagiatorul Victor Ponta
Lupta contrariilor din învăţământ
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu - Gâlceava directorilor
Dan Diaconescu dator la stat, cu OTV-ul în insolvenţă şi cercetat pentru spălare de bani si evaziune
Ponta şi-ar fi dorit la Oltchim un mare investitor din Rusia
Riscul unui haos social creşte în Europa de sud
Interdicţia cumulului pensiei cu salariul în sistemul public trebuie eliminată
Susţin actuala împărţire a ţării, dar dacă sunt propuneri mai bune, le discutîm
Tinerii liberali au strâns gunoaiele lui Portariuc
Botoşani: A adunat puhoi de lume la slujba arhierească de la Călăraşi
Figurant la alegerile locale unde a vrut primar
Apetrei vrea parlamentar PPDD
PP-DD s-a umplut de oportunişti care vor parlamentari
Vai de capul ei, demnitate de parlamentar!
Ioan Rotundu
CAS continuă să subfinanţeze stomatologia
Altă pacoste pe capul nostru: meteorosensibilitatea
În loc de bani ,CNAS va oferi spitalelor controale mai dese
Concursul de rezidenţiat se organizează în noiembrie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog