Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7311
De la 07 Ianuarie 2003
120687377

Poştaşi din toate unităţile, sprijiniţi-mă! A sunat ordinul directoarei Marin

  • 16 August 2013, 23:00
Poate că puţini cititori îşi mai amintesc de perioada de glorie comunistă, când opera marelui arhitect de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltată Nicolae Ceauşescu era alimentată, nu cu salamul din soia ce-l mânca muncitorul de rând, ci cu o anumită hrană spirituală specială formată din mii şi mii de telegrame de susţinere şi încurajare.
Deşi considerate de către unii fapte aruncate la coşul istoriei, alţii le consideră încă elemente componente ale actului de conducere cu rezultate răsunătoare. Dintre aceştia din urmă face parte şi directoarea Oficiului Judeţean de Poştă Botoşani Maria Marin, despre care de vreo două zile nu mai dovedim să scriem tot ceea ce ni s-a reclamat despre stilul şi metodele sale de conducere. Iar directoarea nu mai dovedeşte să tot adune seară de seară anumiţi subalterni şi să le dicteze scrisori de magna cum laude la adresa sa, scrisori ce urmează a fi trimise, spre bună pavăză şi viitoare prosperitate a sa, la redacţia „Jurnalul”.
Nu mai departe, marŢi seară, în jurul orei 17.50, în biroul lui Marin erau prezenŢi Constantin Ispir de la OPDC Botoşani, Rodica lecu de la OPDC Dorohoi, Dumitru Măciucă de la OP 1 Botoşani, liderul de sindicat Casian Prisecariu etc., iar directoarea Marin le dicta o scrisoare din care să reiasă profesionalismul şi competenŢa cu care conduce activitatea Poştei.
În tot acest timp, pe directoare a durut-o în cot că de joi, săptămâna trecută, factorul poştal Ovidiu Chelaru a dispărut cu tot cu bani, paguba la data de ieri fiind aproximată la zece milioane de lei. Acesta fiind numai începutul. Nu ştim cât de omenească şi cu suflet de bunică faŢă de nepot va fi imaginea din scrisoarea pe care Marin şi-a făurit-o pentru a ne-o trimite la redacŢie, dar noi îi reîmprospătăm memoria cu cazul poştaşului de la Curteşti.
Vasile Vasilache, o fire „rebel㔠la stilul dur de conducere folosit de Marin, n-a fost tolerat în structura Poştei. Pentru a-i învăŢa minte, pe el şi pe alŢii ca el, Marin i-a desfăcut lui Vasilache contractul de muncă, angajând imediat şi definitiv pe postul acestuia o altă persoană, contrar legii. „Rebelul” poştaş s-a adresat instanŢei de judecată.
A câştigat procesul, iar Marin, pentru a-şi acoperi ilegalitatea, i-a plătit salariul pe perioada cât n-a muncit din banii Poştei, deşi normal era să-i suporte din propriul buzunar. Pe poştaşul Vasilache l-a angajat la Tranzit, ca muncitor de valori. I-a făcut zilele de lucru atât de uşoare, încât bietul om şi-a luat lumea-n cap, plecând la muncă peste hotare. Iată şi declaraŢia lui Vasilache:
„După ce am preluat funcŢia de factor prelucrător punct tranzit Botoşani, a început un întreg calvar, stresându-mă zi de zi cu ajutorul dirigintei Rodica Aiordăchioaie. Am observat că unii colegi de-ai mei făceau tot felul de gafe, dar diriginta întorcea spatele ca şi cum n-ar fi văzut nimic. N-am putut rezista stresului şi am plecat căutându-mi un alt loc de muncă.”
Trecând peste faptul că numeroşi actuali angajaŢi ai Poştei au afirmat despre Marin că îi consideră un fel de angajaŢi acasă la ea, păstrăm nota de dezvăluire a noi situaŢii ciudate. Vine la rând cazul lui Geta Pavel. După ce-a lucrat în Poştă, aceasta a plecat doi ani în Israel. La întoarcere, a fost reangajată fără nici o piedică din partea legii la OP 5 Botoşani. N-a trecut anul şi, fără a se respecta gradele profesionale, Pavel a fost promovată dirigintă.
Mai mult, soŢul lui Pavel a fost angajat şofer pe maşina lui Marin, o Dacie roşie cu numărul B-33-CNP, maşină la vederea căreia prin judeŢ, mulŢi au fost cei care au leşinat de frică. Un alt poştaş în activitate, venit să se destăinui la redacŢia noastră, ne-a declarat: „Vă precizez că doamna şef de O.T. Maria Marin cât şi diriginta de la OPRM Botoşani, Rodica Aiordăchioaie a ameninŢat în şedinŢele pe care le Ţinea lunar că cei care nu vând mărfurile comerciale şi să lichideze soldul la zero la sfârşitul lunii vor dispărea din sistem, deşi ştiau că volumul de muncă este destul de încărcat şi că factorii poştali nu aveau cu ce să transporte mărfurile comerciale. MulŢi dintre ei au preferat să pună bani din buzunar pentru a nu apărea pe lista neagră. O mare parte din pensionari au migrat la CEC pentru a nu mai lua astfel de mărfuri comerciale. Şi salariaŢii poştali sunt nemulŢumiŢi, deoarece când s-a acordat prima nu s-a Ţinut cont de volumul de muncă.”
Interesant este faptul că nici unul dintre salariaŢii Poştei, cu care s-a stat de vorbă, nu s-a arătat mulŢumit de activitatea liderilor de sindicat. Aproape toŢi intervievaŢii consideră sindicatul susŢinătorul cel mai fervent al directoarei Marin, decontându-i acesteia multe cheltuieli care nu s-ar fi impus. Poştaşii mai spun că Marin este şi contabila CAR-ului, în această calitate ea primind un salariu lunar de 7,8 milioane lei.
Cât privesc împrumuturile acordate, acest lucru se desfăşoară după nişte criterii ciudate. De exemplu, în timp ce salariaŢi vechi aşteaptă un împrumut de mai mult timp, Silvia Filica, o pensionară ce lucrează acum la Rodipet Suceava, şi-a văzut cererea onorată fără nici un fel de impedimente. Apoi, mai există sistemul de acordare a unor împrumuturi în regim de urgenŢă.
Cererile au fost aprobate, dar Marin a solicitat din valoarea împrumutului acordat o anumită sumă, e drept, tot cu titlu de împrumut. Cei care susŢin că ştiu mai multe, afirmă că Marin are pe numele său, sau pe nume diferite, anumite împrumuturi personale. Până nu vom intra în posesia documentelor promise, considerăm aceste afirmaŢii ca simple presupuneri.
În cursul zilei de ieri un reporter de-al nostru a voit să discute cu Marin toate acuzaŢiile ce i s-au adus până în prezent, printre care şi cum a fost posibil ca pe post de informatician să fie angajat un inginer geodezist. Este vorba de Corina Chirilă, care, imitând şefa, se comportă dur de tot cu cei ce intră în contact şi nu le explică ce au de făcut în exploatarea calculatoarelor.
Mai voiam să aflăm de la Marin cum a ajuns la locuinŢa sa un calculator Elpeco, altul decât cel casat. De ce cu autoturismul Poştei îşi rezolvă anumite probleme de familie, de ce la Oficiul Vf. Câmpului nu s-a făcut salubrizarea la subsol, de ce la Oficiul Corlăteni nu sunt scaune şi multe altele. Reporterului nostru i s-a spus că directoarea Marin este plecată acasă, vând probleme medicale cu soŢul judecător. În schimb, după plecarea reporterului nostru din sediul Poştei, cineva a sunat la redacŢie şi ne-a spus că directoarea se afla în birou, dar a evitat să stea de vorbă cu reprezentantul Jurnalului.
Nu este pentru prima dată când Marin refuză dialogul cu noi, căutându-ne ulterior. Din dialogurile cu cei veniŢi la redacŢie şi cei care ne-au sunat la telefon am mai aflat că la nivelul Companiei NaŢionale de Poştă există doi amici de-ai lui Marin. Este vorba de Chira Leu şi cineva GheŢău, funcŢionari cu un cuvânt greu de spus în apărarea lui Marin.
Sperăm că directorul general al Companiei, Marius Macovei, pe adresa căruia noi am trimis un fax prin care am solicitat o serie de relaŢii, va da dovadă de obiectivitate şi va dispune măsurile în consecinŢă. Iar noi nu ne oprim aici cu dezvăluirile, tolba fiind tot mai plină. În ce priveşte ordinul directoarei Marin trimis în teritoriu, ca nici un angajat să nu mai stea de vorbă cu cei de la Jurnalul şi să nu le permită accesul în sediu, îi aducem acesteia la cunoştintă că există Legea 544 care o obligă şi-i obligă pe angajaŢi să dialogheze cu noi.
Unitatea Poştei fiind de ordin public, accesul in interior, fotografiatul şi îndeplinirea celorlalte atribuŢiuni de ziarist nu ne pot fi interzise de directoarea Marin sau de alŢii mai mari ori mai mici în functie.
JD 26.08.2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Măritişul Alinuţei
Să învăţăm de la bulgari
Şarlatani profesionişti
Educaţia din jurul grătarul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă