Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23485
De la 07 Ianuarie 2003
87415319

Poştaşii continuă să tremure în faţa suspendatei directoare Marin

  • 14 August 2013, 23:00
În săptămânalul nostru de sâmbătă, 21 august a apărut un articol intitulat „Poştaşul afacerist din Albeşti a fost concediat”. Era vorba despre poştaşul Gheorghe Găitan, care condiţiona eliberarea pensiei sau a alocaţiei de stat pentru copii de cumpărarea unor mărfuri.
Fiind antrenat în sărbătoarea „Jurnalului”, n-am prea avut timp să fiu mai atent la conţinutul unor materiale, mai ales sub aspectul documentării. Ştiam însă că la Oficiul Judeţean de Poştă Botoşani, directoarea Maria Marin (foto), soţie de judecător şi cu un stil de conducere neiertător faţă de subalterni, a fost suspendată din funcţie.
Decizia s-a luat de către şefii săi ierarhici pentru faptul că i-a obligat pe poştaşi să o lase mai moale cu distribuirea corespondenţei, încheierea abonamentelor sau distribuirea la timp a telegramelor şi să pedaleze în ritm alegro pentru onorarea mandatelor de pensii şi alocaţii pentru copii, prilej de vânzare forţată a mărfurilor pentru care Poşta Română a devenit distribuitoare comisionară, activitate aflată în total conflict cu atribuţiunile care-i justifică existenţa.
Spre surprinderea mea, în săptămânalul de sâmbătă, directoarea Marin a pozat în faţa reporterului nostru pe acelaşi post şi cu aceiaşi fermitate de director, demascându-l pe nefericitul poştaş de la Albeşti de grave încălcări ale atribuţiunilor de serviciu.
Dacă nu ştiam de suspendarea intervenită, poate că luam şi eu de bună declaraţia sa de şefă imaculată. Ieri, pentru că faţă de poştaşul din Albeşti şi faţă de alţii că el s-a comis o nedreptate, am purces la aprofundarea investigaţiilor şi la restabilirea adevărului. Aşa am aflat de la lucrătorii Poştei, rămaşi sub anonimat din motive lesne de înţeles, că directoarea Maria Marin este adepta faptului ca poştaşii să umble prin judeţ cu sarsanale de detergent, săpun sau ţigări.
Această activitate comercială impusă cu forţa factorilor poştali are ceva vechime, adică se practică de câţiva ani. La nivelul Direcţiei Regionale de Poştă Iaşi s-a creat chiar şi un clasament al topului vânzărilor, un fel de întrecere socialistă, la care Marin a achiesat din plin. Ca pe vremurile de glorie în întrecerea socialistă, probabil cu experienţa acumulată din acele timpuri, Marin a stabilit norme zilnice de vânzări comerciale, de la care n-a acceptat nici un fel de rabat, „indisciplinaţii” riscând grave sancţiuni, inclusiv desfacerea contractului de muncă.
Pentru a nu-şi pierde locul în top, Marin a luat măsuri ferme ca fiecare poştaş să-şi cunoască norma de îndeplinit. Cităm din adresa nr. 274/7939, trimisă în atenţia tuturor diriginţilor din judeţ: „Creşterea vânzărilor de ţigări prin solicitarea fiecărui factor să vândă cel puţin 10 pachete pe zi (cel puţin 50 pachete pe săptămână); realizarea unor vânzări la produsele Unilever (n.n. - detergenţi şi produse cosmetice) de cel puţin 3,5 milioane lei de salariat în rural şi cel puţin 500 mii lei pe salariat în urban”.
Mulţi dintre angajaţii Poştei de prin judeţ s-au lăsat păgubaşi de a fi factor poştal cu un salariu de trei milioane lei, numai să nu mai fie umilit în şedinţa de analiză pentru că nu şi-a îndeplinit norma de vânzare. Dealtfel, în chiar aceiaşi scrisoare, pentru „leneşi” se fac cunoscute consecinţele: „Ţinând cont de faptul că vi s-au oferit atât condiţii cât şi soluţii de realizare a acestor ţinte, nu rămâne decât să aveţi voinţă şi să doriţi realizarea acestor obiective care din acest moment devin sarcini de serviciu permanente pentru dvs.
Vă reamintesc că cine nu vrea să muncească în Poşta Română şi cine nu vrea binele acestei instituţii, nu va rezista şi se va autoelimina din acest sistem”
. Într-adevăr, vreo zece angajaţi au înţeles aluziile directoarei Marin şi au demisionat, neputând să suporte realizarea indicatorilor care s-o ridice pe Marin pe înaltele culmi în întrecerea pe Regionala de Poştă Iaşi din Moldova.
Alţii, pentru a nu-şi pierde locul de muncă şi bruma de câştig, au cumpărat, la sfârşit de lună, diferenţa de mărfuri nevândute. Unii, mai indiferenţi asupra responsabilităţii asumate, au decontat diferenţa mărfurilor nevândute până la nivelul planului din banii destinaţii pensiilor sau alocaţiilor. Când au fost prinşi, dacă presa n-a aflat de „scăparea” lor, au fost iertaţi, cu condiţia ca în viitor să-şi facă planul prin vânzări efective şi nu din banii Poştei.
Amintim aici cazul poştaşului de la Truşeşti, cu a sa mamă dirigintă, ce-a produs o lipsă de mai multe zeci de milioane de lei, rămas în funcţie pentru că mâna de fier a conducătorului Marin s-a topit în faţa realizărilor de plan pe care poştaşul i le-a pus în faţă. Se pare că toate aceste aspecte au ajuns la urechea şefilor de la Bucureşti. Un control discret s-a desfăşurat la Oficiul Judeţean de Poştă Botoşani, control ce n-a fost chiar benefic pentru directoarea Maria Marian, de vreme ce s-a dispus suspendarea sa din funcţie şi preluarea activităţii de către locţiitorul său direct, Mihaela Onciu.
Joi seară, cine a urmărit ştirile Focus de pe Tv Prima, l-a putut auzi pe directorul general al Companiei Naţionale de Poştă, Marius Macovei, anunţând suspendarea din funcţie a directorului său din Botoşani. Dealtfel, pentru ziua de joi, actele oficiale ale Oficiului Judeţean de Poştă au fost semnate de Onciu. Brusc, vineri, Marin a preluat din nou frâiele OJP Botoşani, dând noi ordine, amintindu-le subalternilor că şefia sa nu s-a frânt.
Aşa a ajuns ca şi reporterul nostru să fie păcălit, iar Marin să-i dea declaraţie în calitate de şef în funcţie şi nu de şef suspendat din activitate. Şi ieri, până mai spre amiază, Marin a semnat acte de bancă valorând plăţi de miliarde de lei, tot în calitate de şef. Pentru a afla care este actualul său statut, şefă în activitate sau suspendată, ne-am adresat Regionalei de Poştă Iaşi, căutându-l pe directorul Ioan Miroi, la rândul său sancţionat cu „avertisment”, tot pentru poştaşul din Albeşti care a dovedit prea mult zel în vânzarea detergenţilor şi a ţigărilor Carpaţi.
N-am avut posibilitatea să-l intervievăm, dar ni s-a confirmat de la secretariatul său că Marin de la Botoşani este suspendată din funcţie încă de săptămâna trecută. Când, la telefonul 0232.234.996 unde am sunat, i-am spus corespondentei că suspendarea nu-i pusă în aplicare, s-a făcut o linişte deplină. Ne-am interesat şi la Compania Română de Poştă.
Când au aflat ce dorim, ni s-a spus că persoana abilitată să ne dea relaţii nu-i în sediul Companiei. În schimb, cam pe la ora 15.30, de la Regionala Iaşi ni s-a comunicat că suspendarea din funcţie a directoarei Maria Marin este oficializată, iar dacă dorim, putem vedea şi adresa la sediul OJP Botoşani.
N-a fost nevoie să mai vedem hârtia oficială. Faptul că noi ne-am interesat direct de caz, şefii ierarhici au trecut la fapte, considerând prea mare riscul de a ascunde de ochii presei locale suspendarea lui Marin, care în primă fază s-a făcut numai formal. Dealtfel, prin mijloacele noastre de informare, am mai aflat că la OJP Botoşani va veni o nouă echipă de control, începând cu ziua de joi.
Timp suficient pentru noi să le furnizăm, prin ce vom continua să publicăm, şi alte aspecte ce le vor trezi interesul. Deocamdată, pentru conducerea Companiei Naţionale de Poştă, avem următoarea întrebare: cine încasează de la firmele producătoare sau distribuitoare a mărfurilor comisionul, mărimea acestuia în procente şi cum se împarte cu subalternii? Întrebarea o punem din simplă curiozitate.
JD 24.08.2004

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Recomandarea ardeleanului
Din puţul gândirii proletare a lui Miluţă
Dar scuzele unde-s?
Bădiţa Fediuc îmbină frumuseţea populară cu gastronomia micilor
Primarul din Flămânzi omagiază miliţienii şi securiştii lui Ceauşescu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă