Cadrele didactice din învăţământul preşcolar şi primar pot deveni profesori pentru aceste nivele de învăţământ chiar fără a avea diplomă universitară.
Doar experienţa şi rezultatele deosebite în munca cu elevii le pot ajuta la această promovare. Pe baza unui punctaj care atestă rezultatele în activitate şi participarea la cursuri de formare profesională continuă, de perfecţionare Inspectoratul poate aviza această promovare. Inspectorul şcolar general Ada Macovei a anunţat ieri că educatoarele, învăţătorii şi institutorii, dar şi maiştrii şi antrenorii pot depune dosarele de recunoaştere şi echivalare a competenţelor.
O primă etapă de depunere a dosarelor va avea loc până pe 15 decembrie, anul în curs. Dosarele se depun la şcoală şi ne sunt transmise apoi nouă, la Inspectoratul Şcolar, pentru verificare. Probabil că vor fi şi nemulţumiţi, dar vor mai fi şi alte etape de recunoaştere şi echivalare a competenţelor profesionale, şi cadrele didactice care nu acumulează acum punctajul au timp să îşi completeze mai târziu dosarul, a declarat Ada Macovei.
Printre condiţiile impuse cadrului didactic care doreşte să ocupe post de profesor în învăţământul preprimar sau primar trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, care îi aduc punctaj la dosar. Astfel, în primul rând trebuie să fi absolvit Liceul Pedagogic sau Şcoala postliceală pedagogică acreditată sau autorizată, să fie titular sau suplinitor calificat, să aibă cel puţin definitivatul, calificativul foarte bine şi nicio sancţiune în ultimii doi ani.
Dovezile participării la cursurile de formare profesională continuă vor fi de asemenea incluse în dosar. Trecerea de pe post de educatoare, învăţător sau institutor pe post de profesor în învăţământul preşcolar sau pentru clasele I-IV le va aduce şi un plus la salariu, încadrarea fiind la un nivel superior. (Doina Marcu)