Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18035
De la 07 Ianuarie 2003
122878102

Potlogăriile lui Gelu Tofan şi complicitatea ANAF Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 20 November 2017, 23:00
Perceput cândva mare om de afaceri, botoşăneanul Gelu Tofan (foto 1), locuitor al comunei Todireni, s-a dovedit în final a fi mic la caracter şi mare potlogar. În perioada de glorie, Gelu Tofan l-a avut consultant de specialitate pe fostul premier Teodor Stolojan. L-a consiliat până ce l-a falimentat.
Cu afacerile falimentate şi bătut prin Bucureşti de creditori de l-au băgat în spital, Tofan s-a retras la Todireni. Aici a înfiinţat un bar şi o moară de grâu, afaceri demne de un întreprinzător rural şi nu de pretenţiile rangului său. În anul 2001, sub Guvernul Năstase, Gelu Tofan, cu susţinerea prefectului de atunci Costică Macaleţi, pune bazele Asociaţiei „Microregiunea Todireni”, o asociaţie cu menirea de a facilita dezvoltarea zonei geografice formată din comunele Todireni, Hlipiceni, Albeşti, Lunca, Suliţa, Gorbăneşti, Truşeşti.
Conform procesului verbal de înfiinţare din 10 octombrie 201, preşedintele asociaţiei s-a ales Gelu Tofan, tatăl său Gheorghe A. Tofan şi cu Dinu Câşlaru vicepreşedinţi. Soţia lui Câşlaru, Cica Câşlaru, a fost numită la Comisia de cenzori. Precum se poate observa, asociaţia era de fapt o gaşcă patronată de Gelu Tofan şi apropiaţii săi, primarii celor 7 comune fiind practic pe post de fazani şi nu de membri asociaţi cum s-au crezut.
Prin Statutul asociaţiei legalizat la Biroul Notarilor Publici Asociaţi „Nicoleta Agachi – Stelian Agachi” la data de 19 decembrie 2001 s-a stabilit că preşedintele are puteri depline, după care au primit puteri sporite cei doi vicepreşedinţi Gheorghe A. Tofan şi Dinu Cîşlaru, membrii Consiliului director , adică primarii, având şi ei rol de ridicatul mâinilor ca să aprobe cerinţele preşedintelui şi celor doi vicepreşedinţi.
Important este de precizat că prin Statutul asociaţiei nu s-a stabilit vreo răspundere solidară sau individuală pentru membrii Consiliului director. Decizie firească de vreme ce preşedintele şi-a asumat întreaga putere, deci şi responsabilitate. Citez din Statutul Asociaţiei „Microregiunea Todireni” două atribuţiuni-competenţe ale preşedintelui Gelu Tofan:
„- selectează şi angajează directorul executiv a personalului, celelalte persoane angajate în aparatul Asociaţiei „Microregiunea Todireni” şi le stabileşte salariul:
- stabileşte organigrama de personal a asociaţiei:”

Am selectat aceste prevederi din Statut pentru ca să se poată înţelege cele ce vor urma. Asociaţia a funcţionat cu salariaţi în număr necunoscut de primarii aflaţi membri în Consiliul director şi fără a cunoaşte ce salarii primesc aceştia, toate aceste informaţii fiind cunoscute doar de Gelu Tofan şi Dinu Câşlaru aflat pe post de vicepreşedinte cu atribuţiuni de contabil şef. Mai trebuia să cunoască aceste informaţii Cica Câşlaru, soţia lui Dinu, aflată pe post de cenzor, atribuţiunile ei fiind acelea de a controla ca activitatea asociaţiei să se desfăşoare legal.
Nimeni din cei cu care am discutat nu ştie când s-a desfiinţat această asociaţie dar foştii primari de atunci au aflat că asociaţia n-a plătit către stat obligaţiile fiscale generate de plata salariilor, suma datorată statului ridicându-se la 5.874 lei.
Nicio instituţie a statului nu la- deranjat în tot acest timp pe Gelu Tofan să-l întrebe de ce nu se virează la stat obligaţiile fiscale generate de plata salariilor. Anii au trecut şi, brusc, cei de la ANAF Botoşani constată abia în 2016 că există o pagubă nerecuperată.
Codul de procedură fiscală stabileşte clar că orice debit către stat nerecuperat timp de cinci ani se prescrie, obligaţia de plată dispărând. Dar ANAF Botoşani a procedat şmechereşte şi a constatat că debitul s-a născut la 28.05.2012, dată la care asociaţia nu mai era activă de mulţi mulţi ani.
ANAF stabileşte, contrar prevederilor din statut şi că de plata sumei se fac vinovaţi cei 7 primari în calitatea lor de preşedinte/asociat, deşi ei erau doar membri în Consiliul director, având alte competenţe decât cele ale preşedintelui iar calitatea de asociat nu atrăgea şi răspundere materială, în Statut nefiind inclusă o asemenea responsabilitate.
Iar ca totul să fie pe deplin şi clar un abuz ca multe altele pe care le comit cei de la Fisc, pentru cei acum pensionari s-au emis decizii de instituire către Casa Judeţeană de Pensii Botoşani pentru a se înfiinţa poprire până la nivelul sumei de 5.874 lei. Fostul primar de Truşeşti, Ioan Aflăcăilor (foto 2), acum la vârsta de 83 de ani, s-a trezit că din luna mai 2016 i s-a reţinut din pensie lunar suma de 617 lei, inclusiv un comisiona de executare perceput de Casa de Penii în sumă de 18 lei.
Fost primar PSD în mandatul 2000 – 2004, Ioan Aflăcăilor s-a dus în audienţă la prefectul de atunci, social-democratul Costică Macaleţi şi i s-a plâns de abuzurile celor de la ANAF. Macaleţi a dat un telefon la cineva din conducere şi l-a expediat pe Aflăcăilor la acesta. De la Fisc, Aflăcăilor a plecat tot nelămurit dar şi fără suma de 3.000 lei, sumă care i se reţinuse deja.
Să comentăm atitudinea celor de la ANAF. Dacă au considerat debitul valabil de încasat, deşi datele indică prescrierea lui, atunci cel bun de plată era chiar Gelu Tofan aşa cum am arătat că-şi asumase responsabilităţile în calitate de preşedinte. Membrii Consiliului director nu puteau fi antrenaţi în această răspundere fiscală pentru că prin Statutul de legalizare a asociaţiei nu a stabilit o asemenea obligaţie Este limpede că un personaj important din ANAF Botoşani a dorit să-l protejeze pe Gelu Tofan, pornind de la premisa că fiind mai mulţi cei puşi la plată, niciunul nu va face scandal.
Ioan Aflăcăilor s-a trezit cu popirea pe pensie exact în perioada când avea nevoie de bani pentru a se opera de cancer la colon, A plâns omul şi mi-a explicat că rămăsese fără un leu în casă să-şi poată cumpăra pâine. După insistenţele sale către cei de la AMAF, din suma de 3.000 lei i s-a restituit 1.100 lei. I s-a spus că restul sumei de 1.800 lei să şi-o recupereze de la Gelu Tofan, de parcă acesta i-a înfiinţat poprire pe pensie. Iar „marele om de afaceri” s-a dat la fund şi nu-i mai răspunde lui Aflăcăilor la telefon iar corespondenţa pe care i-a trimis-o la Todireni i-a fost refuzată primirea pe motiv că asociaţia nu mai există.
Ioan Aflăcăilor a ajuns victima corupţiei din instituţiile statului, corupţie aprig apărată de către oamenii PSD-ului. Culmea, şi acum Ioan Aflăcăilor slujeşte pe ogorul PSD-ului, fiind în conducerea Clubului pensionarilor din Truşeşti. Drept răsplată, liderii partidului, prin oamenii puşi în fruntea instituţiilor statului, l-au pus la plată, Măcar dacă ar fi fost o plată pe drept dar este una abuzivă şi care va rămâne nepedepsită.
La vremea când Gelu Tofan a înfiinţat Asociaţia „Microregiunea Todireni”, toţi liderii PSD Botoşani se lăudau cu binefacerile Guvernului Năstase faţă de mediul de afaceri. Tofan a accesat ceva fonduri europene, dar nu pentru primăriile din asociaţie ci pentru sufleţelul său Afacerile sale s-au umflat ca o gogoasă, după care gogoaşa s-a spart şi din ea a ieşit potlogarul de astăzi.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Japonia a primit in jumatate de an doar trei solicitanti de azil, ONU ii cere sa accepte mai multi refugiati
Angela Merkel se confrunta cu o criza politica fara precedent, dupa esecul negocierilor
pentru formarea coalitiei de guvernare / Der Spiegel: Metoda Merkel, pragmatism fara limite si flexibilitate ideologica maxima, a ajuns la sfarsit
O ciudatenie politica. Vadimizarea unui PSD mafiot
Numaratoarea inversa. PSD accelereaza proiectul pentru Justitie,
UE vrea sa lege fondurile europene de statul de drept
Informare meteo de ninsori si lapovita la munte, valabila de marti pana miercuri seara
Cat de plauzibil este ca Romania sa fie lovita de o noua recesiune?
Bancul zilei: Bun[voinţa lui Napoleon
Horoscopul zilei de 21.11.2017
Rusia recunoaste ca se afla la originea poluarii radioactive cu ruteniu-106
Proiectul de lege critic pentru ONG-uri, adoptat tacit de Senat:
Fundatiile si asociatiile sunt obligate sa publice la fiecare 6 luni o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli
Romania, infranta in cursa pentru gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului:
Bucurestiul a ratat intrarea in finala / Noul sediu EMA va fi la Amsterdam
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog