Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26785
De la 07 Ianuarie 2003
104710388

Povestea unui antreprenor belgian care a venit în România pentru a cultiva “aur roşu”.

  • Cât a investit şi câţi bani îi aduce preţiosul condiment
  • 7 November 2017, 23:00
La Berzovia se cultivă 'aur roşu' sau şofran, cel mai scump condiment din lume, acesta putând ajunge la peste 30.000 euro pe kilogram, în funcţie de calitate. Antreprenorul care se ocupă de plantaţia din comuna bănăţeană a venit din Belgia pentru a investi aici în agricultură.
'Noi recoltăm manual şofranul, zi de zi. O floare este formată din trei stigmate roşii, care vor fi folosite pentru produsul finit. Urmează procesul de uscare la o temperatură foarte bine stabilită, pentru a nu-şi pierde proprietăţile şi a obţine şofran pur. Dacă nu se respectă procedurile exacte, şofranul îşi pierde calităţile şi îi scade preţul de vânzare. De aceea trebuie menţinut standardul de calitate de la nivel european, conform ISO 3632, care e împărţit în patru categorii de calitate. Anul trecut, noi am obţinut şofran de categoria întâi. Doi parametri am avut în categoria întâi şi unul în categoria a doua. Noi facem analiza de laborator la fiecare final de recoltare', a declarat cultivatorul de şofran de la Berzovia, Vincent Dubuisson, pentru Agerpres.
Acesta a început să cultive şofran în urmă cu trei ani.
La început, suprafaţa cultivată a fost de 200 de metri pătraţi, pentru ca, în prezent, să ajungă la 4.000 de metri pătraţi, de pe care a obţinut aproape un kilogram de şofran. Anul acesta, Vincent a înfiinţat şi o pepiniera de bulbi pe care intenţionează să o extindă la trei-patru hectare.
Antreprenorul este un fost ofiţer în armata belgiană, care s-a stabilit în România în urmă cu 12 ani.
'Am ajuns în România în anul 2005, la Berzovia, în Caraş-Severin, unde am intrat în sectorul agricol. În timp, am căutat o cultură cu valoare adăugată mai mare iar în şofran am găsit mai multe avantaje, şi anume, nu este o problemă nici cu depozitarea, nici cu transportul.
Eu pot să trimit şofranul oriunde în lume, fără costuri mari. La început, şi anume, în urmă cu patru ani, am testat şofranul, să văd dacă se adaptează, dacă am teren bun, climă potrivită iar acum trei ani am început cultivarea pe 200 m.p. În timp am arătat şi seriozitate partenerilor noştri, ceea ce duce şi la profit', a precizat Vincent Dubuisson, pentru agenţia de presă.
Investiţia iniţială a fost de 17.000 de euro, care se amortizează în primii doi ani, după cum spune Vincent Dubuisson.
Pentru un gram, şofranul trebuie adunat din 150 şi 200 de flori.
Acesta se vinde în România la preţul de 110 lei iar în Belgia poate ajunge la 28 euro pe gram. În funcţie de calitate, gramul se vinde între cinci şi 30 de euro. Şofranul de la Berzovia ajunge, ca produs finit, pe piaţa din Belgia iar, mai nou, şi în câteva dintre bucătăriile restaurantelor din Bucureşti.
De asemenea, Vincent Dubuisson şi soţia sa, Loredana Gligor, au clienţi care cumpără şofran în scop terapeutic, pentru diferite afecţiuni.
'Şofranul este un bun antioxidant, este bun pentru reglarea hormonilor, conţinând serotonină, melatonină, dopamină, pentru circulaţia sanguină deficitară, pentru insomnie cronică, oboseală cronică, alte boli cronice, pentru boli digestive, cum este colonul iritabil, dureri fizice, potenţă deficitară, pentru depresie şi ajută la funcţionarea organelor interne. Este foarte bun şi vindecă ulcerul gastric, pentru că este antispastic şi antiseptic. Eu l-am testat', a subliniat Loredana Gligor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Pariu neinspirat
Horoscopul zilei de 8.11.2017
Ministerul Educatiei organizeaza o consultare nationala on-line cu privire la rolul temelor pentru acasa
Serban Nicolae: E nevoie de o definitie mai clara a abuzului in serviciu, se confunda cu coruptia
Sorin Grindeanu, votat de Camera Deputatilor in fruntea ANCOM
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa, urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu
Apar sporuri noi pentru bugetari:
Guvernul modifica legea salarizarii unitare pentru functionarii care muncesc in conditii grele
Lupul dacic va fi logo-ul Romaniei pentru presedintia UE in 2019.
Cine a facut parte din juriu si cum arata propunerile de logo intrate in finala
Semnarea Acordului de Parteneriat între Județul Botoșani și Municipiul Bălți
Guvernul a programat miercuri la ora 15.00 sedinta decisiva pentru modificarea Codului Fiscal
Povestea sediului Primăriei Manoleasa miroase a corupţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă