Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
In vino veritas
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10748
De la 07 Ianuarie 2003
122870815

Precizări privind anumite categorii de pensionari din agricultură

  • 9 August 2007, 23:00
Majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor a început cu data de 1 ianuarie 2004 prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.67/2003 .
Astfel, punctajul mediu anual aferent pensiilor aflate în plată sau cuvenite la data de 31 decembrie 2003 în sistemul public de pensii, provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor şi care nu au beneficiat de alte categorii de pensii stabilite în sistemul asigurărilor sociale de stat, s-a majorat cu 100%, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor.
De această majorare beneficiaza 611.000 persoane care au pensie numai pentru activitatea desfăşurată în agricultură şi ale caror drepturi au fost stabilite conform legislaţiei anterioare Legii nr.19/2000.
Aplicarea acestei ordonanţe a condus la apariţia unor discrepanţe între pensiile persoanelor care au aceleaşi stagii de cotizare realizate în fostele unităţi agricole cooperatiste pensionate în momente diferite.
Finalizarea procesului de egalizare a punctajului, pentru aceste categorii, a fost realizată prin Legea nr.250/2007 potrivit căreia s-au dublat punctajele acordate pentru fiecare an de timp util realizat în fostele unităţi agricole cooperatiste, ajungând la 0,57255 puncte.
De această creştere a punctajului pentru activitatea desfăşurată în agricultură, vor beneficia circa 940.000 persoane, reprezentând:
a) persoanele beneficiare de două categorii de pensii din sistemul asigurărilor sociale al agricultorilor, caz în care punctajul majorat se acordă doar pensiei de urmaş din agricultură;
b) persoanele beneficiare ale unei pensii proprii de agricultor şi ale unei pensii proprii stabilite în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat cu categorii de pensii diferite, caz în care punctajul majorat se acordă pensiei proprii de agricultor;
c) persoanele beneficiare ale unei pensii proprii de agricultor, ale unei pensii de urmaş agricultor şi ale unei pensii de urmaş stabilite în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, caz în care punctajul majorat se acordă pensiei proprii de agricultor şi pensiei de urmaş de agricultor.
Numarul pensionarilor care se regasesc in aceste situatii este de cca 285.000 persoane d) persoanele ale căror drepturi au fost recalculate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, pentru activitatea desfăşurată atât în agricultură.
persoanele ale căror drepturi de pensie au fost stabilite în perioada 1 aprilie 2001 – 31 august 2007, conform dispoziţiilor Legii nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, pentru activitatea desfăşurată în agricultură.
Numarul pensionarilor care se regasesc in aceaste situatii este de cca 655.000 persoane.
(Comunicat de presa MMFES)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Lacrimi şi perspective adunate în coada aceluiaşi baraj
„Nu credeam că poate exista aşa ceva în judeţul Botoşani“
Concurs cu premii
Ghicitoare
Horoscop
Societatea Danilux s-a făcut de râsul ţării
Fetele W.I.T.C.H. vin la Pro Tv
Poliţistul cultivat
Examen, dar nu oricum
Poliţistul cel… isteţ
Explicaţia blondei
Ştie să folosească focul
Program TELE’M Botoşani, vineri, 10 august
Românul şi anturajul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog