Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20912
De la 07 Ianuarie 2003
84973663
Precum haiducii din codru, în prag de seară şi fără vreo formă legală,

Doi ofiţeri de poliţie au spart şi brăcuit maşina patronului Diaconiţa

  • patronul Diaconiţa a fost ameninţat că va fi împuşcat
  • maiorul Dragoş Holca şi lt. Mitică Aioanei s-au ales cu o plângere penală la Parchetul Militar Iaşi
  • 15 November 2007, 23:00
Un alt act de abuz din partea poliţiştilor botoşăneni s-a petrecut la începutul lunii mai a.c. Victimă a fost patronul Ioan Diaconiţa, din Botoşani, str. Ion Frunzetti nr. 8, bl. N2, sc. A, et. I, ap. 5. Diaconiţa, în timp ce rula cu maşina proprietate personală pe drumul forestier din codrii Pomârlei, la orele 18.30 a fost oprit de doi poliţişti botoşăneni, respectiv mr. Dragoş Holca şi lt. Mitică Aioanei. Cea urmat şi ce a avut de pătimit patronul după oprirea sa de către cei doi poliţişti, numai prin filmele cu poliţiştii sud-americani şi corupţi mai putem vedea. Dar să dăm cuvântul lui Ioan Diaconiţa, citându-l din plângerea penală formulată către Parchetul Militar Iaşi, împotriva celor doi ofiţeri de poliţie:
„Astfel, în data de 2.05.2002, după ce am încărcat unele produse ale rudei Marcel Beşliu, pe care acesta le cumpărase din Bucureşti, rulam pe drumul forestier Pomârla, judeţul Botoşani. După ce am plecat spre casă, în jurul orelor 18.30, am fost oprit de o persoană îmbrăcată civil, cu baston albastru reflectorizant, similar celor folosite de către poliţie. După oprirea maşinii am constatat că sunt numiţii: maior Dragoş Holca şi locotenent Mitică Aioanei, care mi-au cerut actele la control, după care s-au urcat în maşina mea şi ameninţându-mă să-i duc la Botoşani.
Fac precizarea că cei doi se aflau acolo cu încă doi lucrători de poliţie a căror identitate nu o cunosc, ce conduceau un autoturism marca Dacia ce aparţinea Poliţiei Botoşani. După vreo 5 kilometri mi-au cerut să opresc maşina, pentru a coborî, lucru pe care l-am şi făcut. Încercând să-mi continui drumul spre casă, am observat că autoturismul arătat anterior mă urmărea, iar la intrarea în municipiul Dorohoi am fost oprit din nou, de data aceasta de către un echipaj al Poliţiei Rutiere Botoşani, care din nou mi-au cerut actele la control.
După ce au fost verificate, actele au fost date aceluiaşi maior Dragoş Holca, care mi-a cerut să deschid uşa din spatele dubiţei. La întrebarea mea dacă are mandat pentru a-mi verifica dubiţa, fiind vorba de un autovehicul personal înmatriculat pe persoană fizică, maiorul Holca împreună cu lt. Aioanei au ţipat la mine şi m-au ameninţat că dacă nu deschid mă împuşcă, pentru că el nu are nevoie de mandat de percheziţie.
Deşi înspăimântat de reacţia violentă şi necontrolabilă a ofiţerilor de poliţie, nu am deschis maşina, pentru că nu ştiam ce aveau de gând să facă. După aproximativ 15-20 minute de ameninţări, maiorul Holca şi lt.Aioanei au plecat spre maşina cu care mă urmărise, abandonându-mă echipajului Poliţiei Rutiere Botoşani. Deoarece maşina echipajului îmi bloca autovehiculul, nu a fost posibil să plec cu maşina spre casă, drept pentru care am încuiat-o şi asigurat-o, plecând să caut un mijloc de transport spre Botoşani.
În cursul aceleaşi seri, împreună cu Marcel Beşliu, în jurul orei 22.15 ne-am întors în Dorohoi, la locul unde lăsasem maşina, pentru ca acesta să-şi ducă bunurile acasă iar eu să-mi recuperez o sumă mare de bani, respectiv 5000 USD, pe care-i lăsasem în torpedoul maşinii când am fost oprit. Acest lucru nu a fost posibil deoarece maşina era sigilată, fiind păzită de doi lucrători ai Poliţiei Dorohoi, care mi-au spus că o au în consemn, şi că nu o pot ridica, iar dacă am vreo nelămurire să mă adresez Poliţiei Botoşani.
A doua zi, respectiv vineri, 3.05.2002, în jurul prânzului am plecat din nou la Dorohoi, să văd care este situaţia maşinii, însă aceasta nu mai era unde o lăsasem în seara zilei precedente, fiind dusă în curtea Poliţiei Dorohoi. Când am verificat-o am constatat că portiera din spate fusese forţată prin spargerea încuietorii, iar contactul de la volan distrus. Nici o persoană din cadrul Poliţiei Dorohoi nu a putut, ori nu a vrut, să-mi spună cine a spart maşina, cine a transportat-o acolo şi care este situaţia, rezumându-se la a-mi comunica faptul că în cauză se fa cercetări de către Poliţia Botoşani. Deoarece urmau sărbătorile de Paşti, nu am mai întreprins nici un act pentru a vedea care este situaţia maşinii mele şi a încărcăturii, autorităţile având liber în acea perioadă. Până la data de 9.05.2002 nu am mai fost contactat de nici un lucrător de poliţie, aşa că am solicitat o audienţă la inspectorul şef al IJP, col. Costică Holcă, căruia i-am relatat cele petrecute, lucru consemnat şi în registrul de audienţe.
Acesta, după ce m-a ascultat, l-a chemat pe maiorul Dragoş Holca (n.r. – maiorul Holca nu este nici un fel de rudă cu col. Holcă, fiind numai o coincidenţă de nume) care, întrebat ce se întâmplă, i-a prezentat câteva coli de hârtie scrise de cineva, prin care se arăta că maşina fusese percheziţionată, o listă a bunurilor găsite, dar nu a putut prezenta nici un mandat de percheziţie emis de vreun procuror, care să justifice spargerea maşinii, şi nici nu a putut preciza dacă banii se mai află în maşină.
La terminarea audienţei, comandantul IJP Botoşani, Costică Holcă, a ordonat subordonatului ca în cursul zilei următoare, respectiv 10.05.2002 să-mi restituie maşina şi bunurile aflate în ea. Prezentându-mă la data de 10.05.2002, ora 8.00, împreună cu Marcel Beşliu, pentru a merge la Dorohoi, am fost amânaţi pentru a doua zi, maiorul Holca nefiind de găsit. În jurul prânzului, după ce ne-am adresat din nou col. Costică Holcă, arătându-i situaţia, acesta l-a chemat pe maiorul Dragoş Holca, care a spus că a doua zi ne va da maşina şi bunurile.
Astfel, sâmbătă 13.05.2002, după ce am ajuns la Poliţia Dorohoi, în jurul orei 9.00, pe la ora 12.00 am preluat maşina şi o parte din bunuri de la căpitanul Cucoreanu, deoarece maiorul Holca nu s-a prezentat. La inspectarea maşinii am constatat distrugerile anterior arătate cât şi faptul că lipsea cafeaua proprietatea domnului Marcel Beşliu, iar în torpedo nu am găsit suma pe care o lăsasem, când am încuiat maşina în urmă cu o săptămână.
Fac precizarea că nu mi s-a dat nici un fel de document deţinut de poliţie privind motivele care să justifice situaţia aici reflectată şi nici procesul verbal de preluare-predare a maşinii. Căpitanul Cucoreanu mi-a spus că trebuie văzut la Poliţia Botoşani. Fac precizarea că în data de 9.05.2002 ne-am adresat printr-un memoriu Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, solicitând date cu privire la situaţia autovehiculului şi a mea: dacă sunt sau nu urmărit pentru săvârşirea vreunei fapte penale…
... Fac precizarea că nici până la data de astăzi nu am primit vreun document sau clarificare de la organele de poliţie ale judeţului Botoşani, nu ştiu nimic despre banii pe care i-am lăsat în maşină şi pe care nu i-am mai găsit. În drept, consider că cele arătate sunt fapte sancţionate de Codul penal, fapte a căror victimă am fost, respectiv ameninţarea de către un ofiţer de poliţie, purtarea abuzivă din partea aceloraşi persoane; represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, cât şi distrugere de bunuri şi furt calificat, banii lipsind din maşină după ce maşina a fost spartă de către autorii rămaşi necunoscuţi mie, şi aceasta în timp ce maşina se afla în custodia, chiar şi abuzivă, a Poliţiei.
În dovedirea celor arătate anterior înţeleg să mă folosesc de proba cu martori şi înscrisuri, constituindu-mă parte civilă cu suma de 5000 USD. Drept pentru care semnez Diaconiţa Ioan.”
Aceasta este trista aventură a patronului Diaconiţa, despre care, potrivit lui Diaconiţă, nici o publicaţie locală n-a vrut să scrie, cu excepţia noastră. Cât privesc înscrisurile şi probele de care acesta intenţionează a se folosi în faza de anchetare a celor doi poliţişti şi apoi de judecată, dacă va mai fi aşa ceva!, veţi putea citi în numărul de mâine al publicaţiei de faţă.
(Va urma - Ioan Rotundu)

N.R. - Articolul a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 783/28 mai 2002. Acum maiorul Dragoş Holca este comisar şef interimar al IJP Botoşani şi speră să primească de la Ministerul Internelor şi reformei Administrative numirea definitivă.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ce nu văd sau nu vor să vadă ochii celor de la Mediu
Un nou program cu finanţare europeană între Botoşani şi Herţa
Petre Roman si iubita lui, Silvia Chifiriuc la “Dansez pentru tine”
Guraliuc dă deşteptarea colegilor consilieri
Suntem atractivi pentru că avem vânat
Conţac n-are încredere în chinezi, ci în ucraineni
Secretarii de comune sunt pe drumul bun
Conţac susţine că PSD-ul va lua spuma la Europarlamentarelor
Bogdan Olteanu şi Renate Weber vor fi prezenţi la Botoşani
Furtună se crede discriminat în faţa ţiganilor
Muzicianul Ciprian Ion se întoarce la Botoşani
Eurocontainere noi în cartierele botoşănene
În Botoşani se construieşte mult... dar se dau şi multe amenzi
Activitatea inspectorilor pentru protecţia consumatorilor analizată la Botoşani
Comercianţii botoşăneni luaţi cu asalt de inspectori din alte judeţe
Angajatorii primesc şomeri, dacă beneficiază de subvenţii
Deţinuţii nu vor simţi frigul iernii
Rectificare
Oameni ai nimănui
Ioan Rotundu
Sondaj Naţional ATLE, noiembrie 2007
Horoscop
Preotul microbist
Program TELE'M Botoşani, vineri, 16 noiembrie
V-au majorat pensiile, le daţi votul!
Preţuri competitive pentru soluţii mobile
Românul şi propuşii săi (europarlamentari)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă