Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10783
De la 07 Ianuarie 2003
122896432

Premierul Cioloş nu intră în jocul politic al liberalilor

  • 19 January 2016, 23:00
Premierul Dacian Ciolos a declarat marti ca nu crede ca este democratic ca Executivul sa amendeze o lege politica adoptata de Parlament, referindu-se la solicitarea PNL ca Guvernul sa modifice prin OUG legea alegerilor locale asa incat primarii sa fie alesi prin doua tururi de scrutin, nu un singur tur asa cum este prevazut in legea adoptata in 2015.
"Este vorba despre o lege politica pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorala modificata. S-a decis printr-o intelegere politica. Guvernul pe care il conduc este un guvern care nu este implicat politic si nu cred ca este democratic sa modifice un guvern prin ordonanta de urgenta o lege politica", a declarat premierul Dacian Ciolos, prezent la o dezbatere PNL organizata la Palatul Parlamentului, potrivit Mediafax.
UPDATE Reactia copresedintelui PNL Alina Gorghiu: "Referitor la revenirea la scrutinul in doua tururi pentru alegerea primarilor, ma asteptam ca un guvern tehnocrat sa doreasca asumarea unei astfel de schimbari in legislatia electorala. Asta, mai ales, avand in vedere ca in prima schita a programului de guvernare asumat de premierul Ciolos, sustinea reintroducerea votului in doua tururi. Pana la urma, marti,19 ianuarie, prim-ministrul a ales o pozitie de neimplicare, probabil si din teama de a nu fi acuzat de partizanat politic.
Din punctul meu de vedere, acest subiect nu este unul politic, ci unul tehnic si nu foloseste politicienilor ci, in primul rand, cetatenilor. Poate vom reusi, pana la urma, sa-l convingem ca este o masura buna pentru societate. Poate il va convinge societatea civila, daca noi nu am reusit.
Si intr-un caz, si in altul, vom continua efortul de a schimba legea in Parlament, chiar daca sansele sunt extrem de mici. Nu am pornit acest demers cu mari asteptari de succes, dar era de datoria noastra sa incercam tot ce ne sta in putinta pentru a realiza aceasta schimbare care, repet, a fost ceruta insistent de catre strada."
Interesant de amintit este ca guvernul Ciolos a avut un program de guvernare initial, prezentat pe 16 noiembrie (cu o zi inainte de investitura) in care figura "amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene".
Pe de alta parte, in varianta care a ajuns la parlament a doua zi, pe 17 noiembrie, acest punct nu mai figura, ca si alte modificari ale legislatiei electorale precum comasarea tuturor alegerilor.
Conducerea PNL a decis luni sa ii inainteze premierului Dacian Ciolos o propunere privind aprobarea, printr-o ordonanta de urgenta, a prevederii privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, a anuntat copresedinte PNL Alina Gorghiu, intr-o conferinta de presa.
"Un al doilea lucru pe care l-am decis astazi este legat de alegerile locale in doua tururi de scrutin. Am avut un proiect de lege care si acum se afla in comisia de cod electoral. Si, din pacate, trebuie sa marturisesc, si eu si colegii mei nu am avut numarul suficient de parlamentari pentru a urni acest proiect in Parlament. Singura varianta realista pentru a face aceasta schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanta de urgenta. Motiv pentru care, in urma discutiilor politice pe care le-am avut astazi cu colegii, am ajuns la concluzia ca trebuie sa-i propunem prim-ministrului Ciolos sa ia in considerare solicitarile pe care societatea civila le-a avut" a spus Gorghiu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă de coadă de vită
Bancul zilei: Şi parlamentarul e bun la ceva
Horoscopul zilei de 20.01.2016
Actele normative adoptate în şedinţa Guvernului României din 19 ianuarie
Modificare legislativă privind controlul calității tezelor de doctorat
Românii din străinătate vor putea obține mai rapid certificatele de cazier judiciar
Cum vor fi acordate tichetele sociale în cadrul programului ”Fiecare Copil în Grădiniță”
Modificări în reglementarea asistenței de care pot beneficia în România solicitanții de azil
Incendiu cu victimă la Săveni
Vizita oficială a premierului Dacian Cioloș la Paris
Un bun stimulent al vietii sexuale masculine
CSAT nu are instrumente pentru a verifica 23.000 de magistrati
Am anumite dubii asupra acestei proceduri
Austria vrea sa se faca mai putin "atractiva" pentru imigranti
Un ministru german o avertizeaza pe Angela Merkel
Germania va trebui sa isi inchida, in curand, granitele
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog