Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3560
De la 07 Ianuarie 2003
122889209
Premierul Leancă și președintele Timofti, la unison:

„Denumirea limbii de stat trebuie modificată”

  • 13 November 2013, 23:00
Atât prim-ministrul, cât și președintele Republicii Moldova afirmă că limba vorbită de moldoveni este cea română, deși în art. 13 din Constituție este stipulat că limba de stat este cea „moldovenească". Ambii consideră că mai devreme sau mai târziu acest neadevăr va fi corectat în Legea Supremă, scrie www.unimedia.info, preluat de Romanian Global News.
„Acum, apare limba moldovenească. E, totuşi, limba română. E limba română şi, până la noi, Eminescu a pus demult punctul pe i. Denumirea limbii în Constituţie este, bineînţeles, un lucru important. În alte ţări însă nu e specificată, ar putea fi o soluţie şi pentru noi asta. După mine, este mult mai importantă predarea limbii române în şcoli, inclusiv în cele bilingve, unde avem mari probleme", evidențiază prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul unui interviu pentru ziarul „Adevărul".
Totodată, șeful statului spune răspicat că limba pe care o vorbește este româna. „În calitate de garant al Constituției, sunt obligat să respect normele constituționale dar, în același timp, o spun deschis, așa cum cred eu – noi vorbim limba română. Această prevedere în Constituție a fost adoptată într-un anumit context politic și eu am vorbit cu oamenii care au votat această Constituție și acest articol, fiindcă s-a discutat foarte mult în jurul acestei probleme.
Ei recunosc că nu au înțeles până la sfârșit importanța acestei probleme și că, într-adevăr, au votat din motive pur politice, nu în baza adevărului și a științei. Rămâne numai o speranță legală, constituțională: cândva, când o să ajungă la o concluzie majoritatea populației cu privire la adevărul istoric și științific, vor introduce și modificarea respectivă. Astăzi, însă, noi suntem obligați să discutăm, să respectăm un neadevăr. Așa-i soarta, așa-i viața", a enunțat președintele Nicolae Timofti în cadrul unui interviu pentru TVR1.
„În Constituția noastră scrie că este vorba despre limba moldovenească, dar majoritatea absolută a oamenilor care au o pregătire bună și cunosc adevărul istoric și științific o numesc limba română și nimeni nu îi pedepsește, nimeni nu îi condamnă. Este o libertate a omului, să gândească așa cum crede el. Am spus și repet că se va ajunge la legiferarea adevărului cu timpul.
Trebuie să înțelegem că trebuie să trăim pe adevăr, nu pe minciună, și atunci când o să înțelegem profund acest lucru, o să ajungem la situația când se va adopta și o Constituție bazată pe știință, pe adevăr, și va dispărea această problemă", a adăugat Timofti.
Curtea Constituțională de la Chișinău urmează să se pronunțe asupra prevederilor ale articolului 13 din Constituție, la solicitarea deputatului Ana Guțu. Parlamentara a solicitat Înaltei Curți să interpreteze art. 13 și posibilitatea de echivalare a sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine" cu expresia „limba română".
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Lucrătorul cel isteţ
Gastronomie: Murături asortate pentru o iarnă liniştită
Proiectul de Buget pe 2014 aduce bani la Administraţie, Educaţie, Agricultură
tăieri de fonduri la Sănătate, Cultură, Justiţie
Noile masuri fiscale anunţate de Guvern se vor răsfrânge asupra puterii de cumpărare a românilor
PSD vrea comisie de anchetă în Parlament pentru verificarea terenurilor Ioanei Băsescu
Moldoveniștii și integrarea europeană
Comisia Europeană a lansat o ancheta de deficit excesiv pentru Germania
Accizele pentru carburanţi vor creşte cu 20%, de la 1 ianuarie 2014
Cine l-a furat pe Domnul Trandafir?
Ioan Rotundu
Botoşani/Darabani: Mare gălăgie pentru plevuşca contrabandei cu ţigări
marii contrabandişti, şefii de reţele, n-au fost deranjaţi
Traian Băsescu îl provoacă la duel pe plagiatorul şi mincinosul Ponta
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog