Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23888
De la 07 Ianuarie 2003
122883955

Preotul de la Vovidenia cere ajutorarea copiilor săraci

  • 8 September 2011, 23:00
„Numai mâine nu-i poimâine” ar fi fost tentaţi să spună bătrânii de odinioară dacă ar fi să se refere la debutul anului şcolar. Luni, cu mic cu mare, elevii sunt aşteptaţi la cursuri, iar evenimentul trebuie tratat cu maximă importanţă.
Cei mai înstăriţi dintre copii bat abitir din picior insistând pe lucruri de firmă, îmbrăcăminte de ultimă cerinţă în modă, genţi cu ştaif pentru caietele cele mai scumpe, procurate de tata de la un depozit din capitală.
În urma lor, copiii simpli cu care Dumnezeu, în socoteala Sa, a fost mai puţin generos, aşteaptă şi ei cu nerăbdare prima zi de şcoală. Ambele categorii au dat de-a lungul timpului oameni importanţi, oameni cu care societatea a îmbrăcat valori recunoscute peste hotare.
Preţul însă îl plătesc părinţii care cu greu apucă să pună capul pe pernă în speranţa că vor asigura copiilor minimum de cerinţe. Dar ce se întâmplă cu copiii privaţi de dragoste de mamă, lipsiţi de protecţia unui tată? Copii cu potenţial, care locuiesc la bunici sau în grija unor vecini, a unor rude sau sunt „văzuţi” de asociaţii non-profit.
Copii care scriu cu un creion până când acesta se toceşte de tot pentru că ştie că „bunica nu are bani”, care folosesc un caiet pentru trei obiecte, ca să le rămână în plus pentru română şi matematică…Copii părăsiţi de părinţi stranieri care au plecat acum câţiva ani să aducă bani să pună două uşi la apartament şi au uitat drumul spre casă.
Şi aceşti copii aşteaptă începutul anului şcolar. O parte din ei îşi jură în tăcere, la lumina unei lumânări, că nu vor abandona. O altă parte renunţă de timpuriu, de teamă, din mândrie, convinşi că din nou vor râde copiii de ei că nu au caiete, pixuri sau…au venit cu bascheţii uzaţi, flenduri, de atâta purtat.
Dacă fiecare dintre cei care au un pix în plus, un caiet sau un ghiozdan de calitate, dar ieşit din trend şi aruncat într-o debara, ar renunţa la ceva pentru aceşti copii, viaţa lor poate nu ar fi mai uşoară, dar în prima zi de şcoală vor avea un zâmbet larg şi sigur pe chipurile ce poartă prea de timpuriu pecetea greutăţilor.
Parohia Vovidenia a venit în sprijinul acestor copii cu un apel. Oamenii cu suflet mare care au un caiet în plus sau un stilou, o geantă pentru cărţi, orice este necesar „trusoului „ de şcolar şi le prisoseşte, sunt rugaţi să le aducă la biserică cu convingerea că vor ajunge la cei care au nevoie.
„Să dai o bucată de pâine unui copil sărac este o faptă de milostenie. Să îi dai cele necesare să îl ajute să meargă la şcoală este mult mai mult decât atât. Deja am dus la şase copii câte un ghiozdan plin cu cele necesare, vă rugăm ajutaţi în continuare. Ajutaţi-i să se facă mari! Sunt copii fără mamă sau fără tată, copii care în prima zi de şcoală nu au cu ce porni” a îndemnat preotul paroh, Partenie Apostoaie.
De asemenea, s-a solicitat sprijinul pentru colecţionarea unor componente de calculator. „Dacă aveţi care nu vă trebuie, aduceţi la noi. Aici din cinci , din nouă, vom putea face unul bun, pentru un copil care va învăţa să intre în tainele competenţei digitale” a mai adăugat părintele. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Gentileţea soţului
Reţeta zilei: Pârjoale cu sardele
Petrecere haiducească la conacul Zăiceşti
13 septembrie – „Ziua pompierilor din România”
Munţii noştri poartă cel puţin 716 tone de aur şi 1.972 tone de argint
OECD: Riscul revenirii recesiunii a crescut
Începutul dezastrului USL s-a declanşat la Buzău
Lăzăroiu va deveni premier, iar Boc va fi preşedinte al Curţii Constituţionale
Planul lui Obama. Va funcţiona sau nu?
Rezervele de gaze româneşti vor fi epuizate în 10 ani, iar cele de ţiţei în 14 ani
Germania ne testează
Americanii îl vânează pe Smirnov în Europa
Reabilitarea Spitalului Judeţean a început cu stângul
Ieri, la Vorona, amestec de politicieni cu miros de mici şi smerenie
Contestaţiile la Bac au urcat Botoşanii în clasament
Centrele de sănătate multifuncţionale blocate de Ministerul Sănătă
Beneficiarii „Euro 200” nu-şi mai pot cumpăra calculatoare
Biletele de trimitere medicală au noi termene de valabilitate
Botoşani – Primarul, furca şi chiloţii (II)
„Pădurile” Voronei s-au cam defrişat de… participanţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog