UPDATE 21.20 Un articol similar legat de presupusul plagiat al premierului Victor Ponta a fost publicat si de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ziarul german il compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttemberg. Ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat
UPDATE 21.06: Premierul Victor Ponta nu a putut fi contactat pina la aceasta ora.
"Primul-ministru este acuzat ca a copiat pasaje mari din publicatii anterioare fara citarea corecta. Daca acuzatiile vor fi dovedite, ar putea provoca o presiune publica asupra lui Ponta sa demisioneze, spun insideri politici", se mai arata in articolul din Nature. "Acuzatiile ridica noi semne de intrebare legate de capacitatea guvernului de a lupta impotriva coruptiei in educatie", scrie in articolul din Nature.
"Mai mult, lucrarea a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004, si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010, al carei co-autor este o fosta studenta a lui Ponta, Daniela Coman. Parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Creţu, V. Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)", scrie Nature.
"Ponta si-a obtinut doctoratul la Universitatea Bucuresti in timp ce era Secretar de Stat in cabinetul Adrian Nastase, care a fost si supervizorul lucrarii sale de doctorat", scrie Nature.
"<
"<
"<
Nature mai scrie ca acest episod urmeaza acuzatiilor de luna trecuta privindu-l pe ministrul desemnat al Educatiei, Ion Mang. Acesta a fost acuzat de plagiat in opt lucrari.
"Ultimele acuzatii se adauga plingerilor privind declinul standardelor academice in Romania. Guvernul precedent a introdus masuri pentru a face sistemul de invatamint si cel al cercetarii mai competitive si mai transparente, dar aceste planuri au intimpinat o opozitie feroce din partea establishment-ului academic, si au fost relaxate de actualul guvern", mai scrie Nature.
Revista Nature, editata fara intrerupere din 1869, este una dintre cele mai prestigioase publicatii stiintifice. Compania care detine titlul se numeste Nature Publishing Group, si este o divizie a Macmillan Publishers (Vezi aici mai multe detalii).
Agenţia de ştiri HotNews