Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Religie
Caricaturi
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20472
De la 07 Ianuarie 2003
122880539

Preşedintele Gărzii Maghiare: “Inima maghiarimii bate în Transilvania”

  • 12 August 2008, 23:00
Cea de a IV-a Tabara EMI, organizata in perioada 6 -10 august, la Gheorgheni, judetul Harghita, a atins punctul culminant duminica dupa-amiaza, cand 13.300 de tineri, si nu numai, au aplaudat discursul presedintelui Garzii Maghiare si Dreapta pentru Ungaria, Vona Gabor (foto), informeaza Gardianul, preluat de Romanian Global News. Acesta a vorbit despre trezirea natiunii maghiare, amenintand Ungaria cu un razboi civil.
Ultima zi a Taberei EMI a inceput cu o slujba ecumenica, oficiata de preoul reformat Bartos Karoly, preotul unitarian Racz Norbert si preotul franciscan Bojte Csaba. Acesta din urma a cerut sa „terminam odata cu vaicareala din cauza Trianonului si sa rezolvam curajosi ceea ce cere de la noi Dumnezeu”. unctul culminant al zilei, dar si al taberei l-a constituit momentul in care a vorbit presedintele Garzii Maghiare si Dreapta pentru Ungaria, Vona Gabor.
Vona Gabor: Inima maghiarimii bate în Transilvania
Potrivit lui Vona, in prezent inima maghiarimii bate in Transilvania, afirmand ca el insusi vine aici ca sa-si incarce bateriile, dar, odata cu infiintarea Garzii Maghiare, incepe sa se schimbe situatia si acasa (n.r. - in Ungaria), avand in vedere ca oamenii prostiti de mass-media dominata de liberali isi revin incet. Vona Gabor a vorbit si despre problema provocata de tiganii din Ungaria, de care se foloseste puterea pentru a ataca Garda Maghiara. Presedintele organizatiei a afirmat ca ei nu sunt rasisti, iar in cazul tiganilor nu se poate vorbi despre idei preconcepute, ci despre o experienta de 600 de ani. Vona a mai adaugat, in acest context, ca ne putem astepta la un razboi civil „daca politicul nu face pasi in ceasul al 25-lea”. Presedintele Garzii Maghiare si-a exprimat convingerea potrivit careia tiganii sunt de fapt victime, sunt folositi ca si un scut etnic de catre conducerea liberala a tarii si, „in timp ce noi ne strangem reciproc gatul in provincie, ei pescuiesc in ape tulburi in capitala, iar dupa ce tiganii si-au incheiat sarcina, vor avea soarta palestinienilor”.
Cu toate acestea, Vona a spus ca aici, in Transilvania, exista un exemplu concludent, cand maghiarii si tiganii pot sa se alieze, daca au dusman comun. Cu aceasta afirmatie, Vona Gabor s-a referit la conflictul interetnic de la Targu Mures, care a avut loc in 19 si 21 martie 1990. Cu aceasta ocazie a mai luat cuvantul si comandantul Garzii Secui-Maghiar, Klutsik Gyorgy, si reprezentantul Garzii Nationale (Ungaria) Danko Laszlo, cele doua organizatii avand rolul de a intretine ordinea si a pazi Tabara EMI de la Gheorgheni.
Soos Sandor: EMI luptă pentru folosirea limbii maghiare
Despre posibilitatile folosirii limbii maghiare in Transilvania a vorbit, printre altii, si presedintele Comitetului Initiator Bolyai, Kovacs Lehel. Situatia actuala si lupta celor doua organizatii EMI pentru dreptul de a folosi limba maghiara a fost descrisa de catre presedintele si vicepresedintele EMI, Soos Sandor, respectiv Bagoly Zsolt, precum si de presedintele EMI din regiunea Partium, Bartha Béla. (Potrivit Wikipedia, Partium este denumirea comuna traditionala folosita in Ungaria pentru a desemna o regiune istorica din Romania, formata aproximativ din judetele Arad, Bihor, Maramures, Satu Mare si Salaj. Aceasta regiune istorica nu era considerata ca facand parte din principatul Transilvania.) Soos Sandor a apreciat ca Tabara EMI a ajuns sa fie al doilea festival maghiar din Transilvania, ca marime, avand in vedere ca in cursul zilei de duminica 13.300 persoane au participat la discutiile si activitatile organizate in cadrul taberei.
Doi tineri din municipiul harghitean Gheorgheni vor fi cercetati penal pentru savarsirea infractiunii de amenintare, dupa ce au intrat in Tabara EMI in stare de ebrietate, amenintand oamenii de ordine cu moartea. Cu toate ca incidentul s-a petrecut vineri seara, organizatorii, impreuna cu jandarmii care au cercetat cazul, au refuzat sa faca declaratii pana la finalul anchetei, respectiv duminica.
Potrivit anchetatorilor, cei doi tineri, Csorba Pal, de 28 de ani, si Constantin Lazar, de 31 de ani, ambii din Gheorgheni, au vrut sa intre in tabara fara sa plateasca biletele de intrare. Dupa o scurta altercatie verbala cu oamenii de ordine, tinerii au platit si au intrat, dar au continuat sa injure si sa ameninte patrulele de paza ale taberei.
Potrivit presedintelui EMI, Soos Sandor, cei doi au scos cutitele si l-au amenintat pe el si pe alti participanti ai taberei. Cei doi au fost imobilizati de oamenii de ordine, scosi in afara perimetrului taberei si predati jandarmeriei. Soos Sandor a mai precizat ca tabara EMI este pazita in interior de circa 40 de persoane.
Comandantul Detasamentului de Jandarmi din Gheorgheni, cpt. Radu Blaga, spune ca in urma cercetarilor efectuate au fost intocmite actele premergatoare dosarelor penale pe numele celor doi, sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare, iar dosarele au fost predate luni dimineata Parchetului de pe langa Judecatoria Gheorgheni.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


În privinţa taberei „Codrii de aramă”, mafia privatizării nu glumeşte
(Ioan Rotundu)
Problema sporurilor se îndreaptă cu paşi repezi către Instanţă
Trei doamne, cu aspiraţii parlamentare, fac notă discordantă în PSD
Ţurcanu şi-a mutat gândul de la camerele video
Sinistraţii din Rădăuţi Prut nu vor să renunţe la vechile amplasamente
Sărbătoare dublă "a leilor" la Consiliul Judeţean Botoşani
Românii din Castellon rămân fără biserică
Elevii şi studenţii basarabeni ar putea primi cetăţenia română
Testamentul lui Petru cel Mare. Varianta 2008
Ce pot să fac dacă administratorul din bloc refuză acordul să ămi fac PFA
Ce pot să fac ca să nu plătesc o amendă pe care Poliţia nu mi-a trimis-o niciodată?
Program Tele'M Botoşani miercuri, 13 august
Ce poate face strănutul lui Vadim
Horoscop
Laudă… la spovedanie
Ruine, durere, speranţe şi... vrafuri de haine la care nu se mai uită nimeni
Puteţi lucra în domeniul sănătăţii mintale
Se simt abandonaţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog