Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1745
De la 07 Ianuarie 2003
114814011

Presedintele Iohannis, criticat de ONG-uri pentru pozitia sa pro-TTIP

  • 24 March 2015, 23:00
Un numar de 14 organizatii non-guvernamentale din Romania, care se opun eventualei semnari a Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) intre SUA si UE, critica marti pozitia pro-TTIP exprimata recent de presedintele Klaus Iohannis si de Ministerul Afacerilor Externe.
In context, ONG-urile grupate in Coalitia STOP TTIP Romania ii cer presedintelui sa se asigure ca institutiile statului roman evalueaza corect impactul pe care l-ar avea viitorul tratat SUA-UE, si solicita consultari publice pentru stabilirea pozitiei tarii fata de TTIP.
"Ne exprimam ingrijorarea ca pozitia optimista pe care Presedintele si Ministerul de Externe au exprimat-o este una insuficient fundamentata si nu este in concordanta cu dorinta poporului roman, din moment ce acesta nu cunoaste toate implicatiile unui astfel de tratat.
Consideram ca este necesara o ampla analiza pe aceasta tema si cerem public Presedintelui Romaniei sa se asigure ca institutiile statului evalueaza corect impactul acestui tratat asupra Romaniei. Iar pozitia oficiala a Romaniei sa fie adoptata doar in urma unor consultari publice ample corelate cu rezultatele studiilor de impact", se arata intr-un comunicat remis, luni, HotNews, de catre Coalitia Stop TTIP Romania.
Concret, ONG-urile crutica declaratiile facute de Iohannis dupa Consiliul European din 19-20 martie, potrivit carora Romania "sustine finalizarea cu succes a negocierilor, cat mai curand posibil" si este convinsa ca TTIP "va stimula puternic economiile de pe ambele parti ale Atlanticului".
O pozitie similara a fost exprimata in trecut si de catre ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au mentionat ONG-urile.
"Observam asadar o opinie ferma si unitara a autoritatilor romane insa ea nu este si temeinic argumentata si documentata", reclama organizatiile STOP TTIP Romania. In context, ONG-urile atrag atentia "ca subiectul TTIP nu este prezent decat in mica masura pe agenda opiniei publice si aproape deloc inteles", iar "cetatenii romani nu cunosc riscurile unui astfel de tratat".
"Mai ingrijorator este ca nici autoritatile statului, cele care ar trebui sa cunoasca problematica pentru a lua deciziile corecte si a negocia in cunostinta de cauza, nu sunt mai informate pe aceasta tema", mai avertizeaza asociatiile.
Fundatia TERRA Mileniul III, una dintre cele 14 ONG-uri STOP TTIP Romania, spune ca a solicitat mai multor ministere si prim-ministrului Victor Ponta documente relevante privind studii asupra impactului pe care TTIP si tratatul UE-Canada il vor avea asupra economiei si drepturilor cetatenilor.
"Raspunsurile primite nu au furnizat niciun studiu riguros de impact, oferindu-se doar prognoze europene optimiste, fara sa implice vreo cercetare la nivel local. Deducem ca astfel de documente riguroase nu exista, din moment ce nu ne-au fost puse la dispozitie conform prevederilor legislatiei privind transparenta", reclama ONG-urile.
Coalitia STOP TTIP Romania, in care sunt reunite cele 14 ONG-uri romanesti semnatare, este parte a unei Initiative Cetatenesti Europene STOP TTIP, care reuneste sute de organizatii non-guvernamentale de protectie a mediului si antiglobalizare, precum si sindicate din toata Uniunea Europeana, care se opun unei eventuale incheieri a Partneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii, negociat in prezent de Comisia Europeana cu guvernul SUA.
"Mentionam ca o coalitie de aproximativ 400 de organizatii ale societatii civile din Uniunea Europeana a identificat o serie de pericole care atenteaza la suveranitatea statelor si la drepturile cetatenilor, riscuri reprezentate de inlaturarea unor standarde de calitate valoroase ale Uniunii Europene. La aceste ingrijorari au aderat peste un milion sase sute de mii de cetateni UE care au semnat petitia initiata in luna octombrie", se mai arata in comunicatul semnat de cele 14 ONG-uri STOP TTIP Romania.
Printre cele 14 ONG-uri STOP TTIP romanesti se numara Fundatia TERRA Mileniul III, ActiveWatch, Asociatia Alburnus Maior, Campania Salvati Rosia Montana, Grupul Fara Fracturare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Varometru educaţional
Reţeta ziulei: Specialitate de pui cu legume şi brânză
Horoscopul zilei
De ce trag clopotele Viorel?
Ioan Rotundu
Utah devine primul stat american care reintroduce plutonul de executie
Deputatii incearca iar sa-si creeze superimunitate
Regulamentul Camerei, modificat cu o prevedere respinsa de Curtea Constitutionala in 2013
Salarii de pana la 14.000 de lei pe luna pentru tractoristii angajati in Arad
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Traian Basescu, audiat la Parchetul General, in dosarul de santaj
Nu imi este frica de lege. Am dat o declaratie completa
DNA face o noua cerere de arestare pentru Darius Valcov
Procurorii spun ca a ascuns in seiful unui prieten 90.000 dolari, 1,3 mil. lei, trei kilograme de aur si tablouri, inclusiv unul semnat Renoir
Cum sunt hăituiţi micii comercianţi
Ioan Rotundu
Senatul, asteptat sa se pronunte, de ziua lui Darius Valcov, pe cererea de retinere si arestare
a fostului ministru de Finante
BotoŞani: Dacă eşti corupt, ai mari şanse să fii angajat la stat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă