Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
25586
De la 07 Ianuarie 2003
75026066

Preşedintele Klaus Iohannis a adunat de la partide un sac de promisiuni

  • 28 January 2015, 23:00
Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, dupa consultarile de la Cotroceni cu partidele politice parlamentare pe tema noului cod electoral, ca reprezentantii principalelor formatiuni politice si-au exprimat disponibilitatea de a sustine simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor, "pentru a permite Justitiei sa isi faca treaba". Seful statului a catalogat atitudinea partidelor drept un semnal pozitiv, afirmand ca exista toate premisele pentru ca o solutie legislativa in acest sens sa fie adoptata in scurt timp.
Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis:
Despre consultarile cu partidele:
In ce priveste consultarile cu partidele, am plecat de la obiectivele pe care le aveam pentru Romania: reforma institutiilor politice este una dintre prioritatile mandatului meu si primul pas in reforma clasei politice.
Timp de 25 de ani am parcurs o etapa care a insemnat formarea institutiilor democratice, incheierea tranzitiei, o acumulare de experienta, dar si un set de experimente in materie, reusite sau nu.
Cred ca este momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei romanesti. Din punctul meu de vedere, aceasta noua etapa ar trebui sa insemne o resetare a sistemului si o crestere a increderii cetatenilor in institutiile democratice.
Am in vedere 3 directii. Participarea este prima, si aici ma refer la asigurarea conditiilor ca toti romanii sa voteze, inclusiv si in special cei din diaspora, dar si la incurajarea participarii la viata politica in general, la deschiderea spatiului politic printr-o alta legislatie a partidelor politice. Trebuie sa aducem oamenii mai aproape de politica.
Integritatea, inteleasa nu neaparat in sensul sau juridic, ci ca mod de lucru, care presupune transparenta si corectitudine in functionarea institutiilor, inclusiv in finantarea partidelor si a campaniilor electorale. Daca vrem ca oamenii sa aiba incredere de noi, trebuie ca noi, clasa politica, sa functionam in mod transparent. In fine, durabilitate, sa gandim un cadru legislativ care sa asigure nu numai legitimitate ci si eficienta in reprezentarea electoratului. Cred ca putem sa venim cu un pachet de legi care sa tina mai mult decat un ciclu electoral si sa construim institutii foarte solide.
Asa se vor diminua si fenomene precum mita electorala, turismul electoral, migratia politica.
Acesta este cadrul in care am supus partidelor spre discutii ca subiecte concrete solutiile pentru a ne asigura ca romanii din strainatate au toate conditiile pentru a-si exercita dreptul de vot si ca ceea ce s-a intamplat in noiembrie 2014 in disapora nu se va mai repeta, legislatia electorala, atata pentru alegerile locale cat si pentru cele parlamentare, legislatia partidelor politice precum si cea privind finantarea partidelor si finantarea campaniilor electorale.
Am ascutat opinia partidelor privind nefericita ordonanta 55 privind migratia alesilor locali.
De asemenea, o tema importanta pe agenda a fost accelerarea si simplificarea procedurii pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiilor parlamentarilor. Sigur, aici nu va fi vorba doar de proceduri ci si de o conduita responsabila a partidelor si a politicienilor.
In fine, in urma discutiilor au rezultat mai multe concluzii comune, ceea ce ne arata ca suntem pe drumul cel bun.
Toate partidele si-au exprimat disponibilitatea de a sustine simplificarea procedurilor pentru cererile de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitiei parlamentarilor pentru a permite Justitiei sa isi faca treaba. Exista toate premisele pentru ca o solutie legislativa in acest sens sa fie adoptata in scurt timp.
In al doilea rand, am propus un calendar concret. Pana la finele primei sesiuni parlamentare am convenit sa avem o solutie legislativa pentru a asigura votul romanilor din diaspora, legislatia privind alegerile locale si parlamentare, legislatia partidelor si cea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale. Despre raportul MCV:
O a doua tema mai mare este raportul MCV, care a fost dat publicitatii astazi.
Trebuie ca constatam ca raportul privind progresele Romaniei in cadrul MCV in cursul anului 2014 este preponderent pozitiv.
Una dintre concluziile cele mai importante este legata de faptul ca obiectivele majore ale reformei Justitiei si luptei anticoruptie sunt in mare masura asumate la nivelul societatii romanesti iar schimbarile intervenite indica semne de sustenabilitate.
Urmatorul pas este ca ele sa fie confirmate si intarite pe termen lung.
Salut evaluarea pozitiva a Comisiei Europene cu privire la acivitatea institutiilor cheie din domeniul anticoruptie, ceea ce a dus la o crestere a increderii cetatenilor in actul de justitie.
Este nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evolutia ireversibila a reformelor in doemniul Justitiei si luptei anticoruptie.
Am luat nota de observatiile critice formulate de catre CE.
Este datoria intitutiilor si oamenilor politici sa tina cont de aceste constatari, sa actioneze cu seriozitate si responsabilitate pentru a indeparta semnele de intrebare care mai planeaza asupra Parlamentului si asupra clasei politice.
Vointa politica trebuie probata prin fapte.
Garantarea statului de drept, a independentei justitei, precum si sprijinirea luptei impotriva coruptiei reprezinta prioritati majore ale mandatului meu.
Afentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Babele din bloc
Reţeta zilei: Pui Tandoori
Horoscopul zilei
Flutur sancționează tupeul lui Portariuc
Primarul care l-a făcut ,,împărat” pe Țurcanu acuză ,,mijmașurile” făcute după cortina politicii
Poliţia Locală: Uneori teribilismul costă
De ce nu e nimeni de la Penitenciare aici? N-am facut de capul meu
Directorul adjunct al societatii de transport local Tursib, Cristian Pavel, a fost gasit spanzurat
Acesta era un apropiat al lui Klaus Iohannis
Convorbire telefonica Angela Merkel - Barack Obama: Rusia trebuie sa raspunda pentru actiunile sale
Asteroidul care a trecut luni pe langa Terra are propriul satelit natural
Alianta de guvernare din Republica Moldova anunta ca depunerea cererii de aderare la UE va fi amanata
Comisia Europeana ingrijorata de marele număr de achiziţii trucate la fondurile UE
Botoşani: Cum a scos Gireadă bani din licitaţiile publice
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă