Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25731
De la 07 Ianuarie 2003
122911380

Preşedintele indonezian a aprobat în 25 august extrădarea lui Nicolae Popa

  • 9 September 2010, 23:00
Presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a aprobat cererea autoritatilor romane de extradare a lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de detentie pentru infractiuni economice si retinut la Jakarta in 2 decembrie 2009.
Va redam integral comunicatul Ministerului Justitiei:
"Din informatiile transmise de Ambasada Romaniei la Jakarta, rezulta faptul ca presedintele indonezian a aprobat, la 25 august 2010, decretul privind inceperea procedurii de extradare in cazul persoanei mentionate. Autoritatile indoneziene au precizat ca vor initia masurile aferente continuarii procedurii de extradare, etapa urmatoare fiind cea judiciara.
Reamintim ca la data de 9 decembrie 2009, MJ a transmis Ambasadei Romaniei la Jakarta, cererea de extradare si documentele justificative, in vederea remiterii acestora, spre competenta solutionare, Ministerului Justitiei si Drepturilor Omului din Indonezia.
Extradarea numitului POPA Nicolae s-a solicitat in vederea executarii pedepsei de 15 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 423 din 20 martie 2007 a Tribunalului Bucuresti, Sectia a II-a Penala.
Totodata, MJ precizeaza ca, la data de 6 septembrie 2010, a transmis Ambasadei Romaniei la Jakarta o a doua cerere de extradare cu privire la numitul POPA Nicolae, in vederea remiterii acesteia, spre competenta solutionare, Ministerului Justitiei si Drepturilor Omului din Indonezia. Prin cea de-a doua cerere extradarea sus numitului POPA Nicolae s-a solicitat in vederea executarii pedepsei de 12 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 670 din 6 iunie 2008 a Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala.
Procedura de extradare se face in conformitate cu legea indoneziana".
Atasatul de presa al ambasadei indoneziene la Bucuresti, Widya Airlangga, a explicat pentru Mediafax cum se desfasoara procedura extradarii, conform legislatiei indoneziene:
"La acest moment procesul, procedura de extradare a cetateanului Nicolae Popa nu este incheiata. Ea continua. Pentru ca nu exista un tratat bilateral de extradare intre Romania si Indonezia, trebuie aplicata in acest caz legea nationala din Indonezia", a declarat Widya Airlangga.
"Conform legislatiei indoneziene, pe scurt procedura este urmatoarea: trebuie sa existe o cerere a politiei care se transmite Ministerului de Justitie de la Jakarta care, la randul sau, face o solicitare catre Presedinte, cel care da unda verde. La acest moment, pot confirma ca Ministerul Justitiei a transmis catre Presedintie actele necesare. Procesul continua si va asiguram ca facem toate demersurile in conformitate cu legislatia", a mai spus el, invocand articolul 39 din Legea 1/1979 privind extradarea.
Intre Romania si Indonezia nu exista un acord de extradare, insa conform articolului 39 din legislatia indoneziana in domeniu, in cazul in care presedintele accepta o cerere de extradare, procedura care va fi urmata va fi similara celei in care un astfel de acord ar exista.
Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut joi de procurorii DIICOT in dosarul fugii din Romania a lui Nicolae Popa si a modului in care acesta a fost ajutat sa se ascunda in Indonezia.
Nicolae Popa, unul dintre apropiatii lui Sorin Ovidiu Vintu, a fost arestat in decembrie 2009, in Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas. La inceputul anului, politia din Indonezia a respins cererea de suspendare a executarii pedepsei cu inchisoarea formulata de avocatii lui Nicolae Popa, condamnat in absenta pentru fraudarea a peste 100.000 de oameni.
"Nu putem indeplini cererea inaintata de Nicolae Popa, prin intermediul celor doi avocati ai sai - Otto Hasibuan si Henry Yosodiningrat -, de a suspenda detentia, intrucat Popa nu este detinutul nostru. El este urmarit de Interpol, la cererea Politiei Romane", a declarat pentru cotidianul indonezian The Jakarta Globe, detectivul-sef Com. Gen. Ito Sumardi. "Avocatii ar trebui sa-i ceara clientului lor sa se adreseze direct Interpolului, nu noua".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Molia din dulap
Program Tv SOMAX, vineri, 10 septembrie
Universitatea Spiru Haret a suspendat reluarea examenului de licenţă
Andrei Gheorghe va face emisiune la TV Prime din Republica Moldova
Nu se pune problema ca Franţa să suspende repatrierea ţiganilor
Scrisoarea de intenţie către FMI: nu ne îmbunătăţeşte viaţa
Basarabenii vor alege între România şi UE, pe de o parte, şi Rusia, de cealaltă parte
Prietenii şi pacienţii Clinicii Novaoptic sunt încântaţi de noul format al site-ului
Cine este Octavian Turcan, omul de afaceri moldovean reţinut alături de Vântu
Ce spun păgubiţii FNI despre reţinerea lui Vântu
şi aducereaîin ţară a lui Nicolae Popa
Drame trăite la Secţia UPU de la Spitalul de Pediatrie Botoşani
Grupul E.ON continuă campania de ajutorare a Dorohoiului
Accident în faţa Spitalului „Mavromati”
A mai fost prins un hoţ la Botoşani
O afacere profitabilă a fraţilor Daniel ;i Florian Moruzi
Liber la angajare de medici. Dar de unde?
Pichetarea de ieri a sanitarilor nu le-a fost de folos
Haos total în formarea consiliilor de administrare din şcoli
Şpăgile din sănătate vor fi aduse în dezbatere publică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog