Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
25312
De la 07 Ianuarie 2003
80779912

Prestaţie mediocră a rămăşiţei găştii „Hai la Botoşani!”

  • Ioan Rotundu
  • 19 June 2019, 23:45
Pe afişul mediatizat de Primăria Călăraşi se anunţa că la sărbătoarea comunei vor prezenta un scurt program şi „Fetele din Botoşani” devenite celebre în ţară şi ceva moderat peste graniţă cu melodia populară „Hai la Botoşani!”.
Echipa de fete formată din Lorena Dupu, Iustina Irimia, Loredana Călin li Simona Mazăre a pus la punct şi lansat acum un an această melodie populară care în scurt timp a adunat pe Internet peste 4 milioane de vizualizări. Graţie melodiei fetele au intrat repede pe piaţa cântăreţilor populari căutaţi la diferite evenimente publice, tarifele lor financiare crescând vertiginos.
Gândită ca un fel de imn cultural pentru judeţul Botoşani, melodia „Hai la Botoşani!”, n-a adus celebritate numai fetelor ci şi întregului nostru judeţ. Prin versurile cântecului fiind elogiate primele patru mari personalităţi botoşănene devenite titani ai culturii româneşti, mă refer aici la poetul Mihai Eminescu, compozitorul George Enescu, pictorul Ştefan Luchian şi istoricul Nicolae Iorga, popularitatea acestor personalităţi şi mai ales a judeţului Botoşani a crescut enorm. Cei care au creat melodia şi fetele alese s-o interpreteze şi-au asumat în acelaşi timp o mare responsabilitate privind imaginea întregii comunităţi botoşănene proiectată în plan naţional mai întâi şi apo, peste graniţă.
Nu am habar dacă creatorul sau creatorii versurilor şi a liniei melodice, fetele ca interprete, au avut în vedere asumarea acestei responsabilităţi dar, acum când echipa iniţială s-a destrămat, asupra iniţiatorilor, mai ales asupra imaginii judeţului, vor curge multe reproşuri generate de bucuria invidiei sau, de ce nu, a regretelor că s-a ratat un prilej de o inedită unicitate a se proiecta asupra judeţului o puternică imagine pozitivă menită să atenueze eticheta de „judeţ roşu” care ni s-a lipit pe frunte din cauza modului în care botoşănenii votează.
Destrămarea cvartetului este pusă pe seama mai multor variante. Adevărul ar putea fi undeva pe la mijloc. Prima care a părăsit grupul, după alţii eliminată, a fost Loredana Călin. Cineva ar fi stropit grupul cu agheasmă malefică. Poate vreun preot, cine poate şti?!Imediat ce fetele au apărut în public în format trio au apărut şi primele speculaţii. Se pare că intriga a pornit de la orgoliul celebrităţii şi al câştigului financiar.
Dacă este să mă folosesc de expresiile care circulă tot mai intens, atmosfera dintre cele patru fete a devenit dupuroasă din cauza dorohoiencei Dupuleasa. Ştiind din ce familie provine Lorena Dupu, parcă n-aş crede că ea ar fi aprins fitilul intrigilor. Mai degrabă aş zice că miroase a tămâie nesfinţită.
Oricum, în ultima perioadă nici accesările pe Internet nu mai au amploarea primului cântec lansat „Hai la Botoşani”, noile melodii incluse în repertoriu şi postate pe Interne având vizualizări obişnuite pentru cântăreţii de muzică populară de duzină şi nu de nivelul unor adevărate vedete de top.
După ce întreaga zi, pe o căldură toridă, călărăşenii au aşteptat Fetele din Botoşani, spre seară, aproape de culcatul găinilor, au apărut doar două din cele patru. Pe scenă au urcat Lorena Dupu şi Iustina Irimia (foto 1), cunoscută drept nevastă de preot.
Apariţia pe scenă s-a încercat a fi una de mari vedete dar a ieşit un fiască. Entuziasmul telespectatorilor a fost unul anost iar melodia pe care ele au păşit pe scenă era una plagiată din repertoriul fetelor de la Căpâlna. Falsă originalitate, multă stângăcie şi mai ales gafa făcută de Lorena Dupu. Încercând să se scuze de ce sunt numai două fete din cele patru, Dupu a invocat snoava din toate zilele cu cei patru evanghelişti care erau trei: Luca şi Matei S-a încurcat în a reproduce snoava şi i-a cerut colegei:
- Spune tu că o ştii mai bine!
Cum să n-o fi ştiut că doar este nevastă de preot?! Cert este că nimeni n-a înţeles de ce au venit la Călăraşi numai două fete când toată suflarea aştepta să fie patru, aşa cum au văzut la televizor. Au cântat „Hai la Botoşani!”, dar cântată în duet melodia nu mai are farmecul original şi nici impactul emoţional care i-a adus celebritatea. Dacă pe scenă au urcat umăr la umăr, pe parcurs au dat semne de despărţire (foto 2)
Am cerut cameramanilor să oprească filmarea şi să strângă aparatura. Când vine vorba de cultură, mai ales cea botoşăneană, Lumea lu’ Rotundu nu face rabat. Nu puteam ca după interviurile cu Igor Cuciuc şi Laura Lavric să intervievez două fete rătăcite în căutarea propriei identităţi. Cel puţin în faţa uriaşului talent al Laurei Lavric mă închin cu smerenie.
Secvenţa de la Călăraşi cu Fetele din Botoşani o veţi putea vedea în reportajul ce va fi difuzat la Lumea lu’ Rotundu, sâmbătă, 29 iunie, începând cu ora 19.00 dar şi pe You Tube prin accesarea canalului Lumea lu’ Rotundu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Lumea lu' Rotundu: De la Botoşani la Verona - Turiştii
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 14.06.2019
Bancul săptămânii: Replica văduvei
Horoscopul săptămânii 17 – 23.06.2019
Impresii de la hramul Schitului Balş
Ioan Rotundu
„Dacă voi fi realeasă, şi sper că da, voi continua tradiţia!”
Ioan Rotundu
Dacian Cioloș a fost ales președinte al Renew Europe:
Este doar un pas în construcția politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani
Centrul Medico – Social cu caracter unicat la nivelul de judeţului Botoşani
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 21.06.2019
Ceartă pe funcții și pe bani, la întâlnirea informală a PSD de la mare.
Ce și-au reproșat liderii partidului
LLumea lu' Rotundu: Sarbatoarea comunei Calarasi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă