Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19893
De la 07 Ianuarie 2003
106348972

Prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun

  • 31 January 2008, 23:00
Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o serie de modificări ale legislaţiei referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum şi în ceea ce priveşte publicitatea pentru această categorie de produse. Modificările aduse au în vedere armonizarea legislaţiei cu prevederile directivelor europene şi limitarea efectelor pe care le are consumul de tutun asupra sănătăţii publice, a afirmat ministrul Sănătăţii şi Familiei, Eugen Nicolăescu.
În acest sens, Executivul a aprobat o Ordonanţă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Ordonanţa impune condiţii mai restrictive pentru spaţiile în care este permis fumatul.
Potrivit noilor prevederi, începând cu 1 ianuarie 2009 în spaţiile publice închise fumatul va fi permis numai in camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, şi care să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.
De la această dată, în restaurante şi baruri, spaţiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50% din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor şi va fi obligatoriu să se asigure ventilare şi izolarea lor de spaţiile pentru nefumători. Localurile cu o suprafaţă mai mică de 100mČ pot alege să funcţioneze fie ca unităţi în care se fumează, fie ca unităţi în care nu se fumează. "Acest lucru trebuie adus la cunoştinţa publicului, prin panouri de afişare", a subliniat ministrul Sănătăţii. Nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 2500 lei şi 5000 de lei.
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2009 se va interzice comercializarea produselor din tutun în incinta i in jurul spitalelor si unităţilor de învăţământ cu excepţia celor de învăţământ superior. Ministrul Nicolăescu a mai adăugat că, de la 1 iulie 2008 vor fi introduse pictograme pe pachetele de ţigări, iar de la 1 ianuarie 2009 se vor inscripţiona avertismente pe toate produsele din tutun. Un alt act normativ aprobat astăzi de Guvern se referă la publicitatea şi sponsorizarea produselor din tutun. Executivul a modificat printr-o Ordonanţă, Legea nr. 457/2004, în vederea eliminării prevederilor care permit, în mod direct sau indirect, promovarea consumului de tutun şi a produselor din tutun în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor. Actul normativ clarifică unele dintre prevederile Legii nr. 457/2004 şi introduce restricţii semnificative pentru publicitatea produselor din tutun sau a fumatului. "Intenţia noastră este de a proteja copiii şi adolescenţii, în condiţiile creşterii consumului produselor din tutun în rândul acestora", a afirmat ministrul Nicolăescu. Potrivit datelor statistice, majoritatea fumătorilor încep să fumeze înainte de a împlini 20 de ani. În România, circa 35% dintre persoanele intre 15 si 24 ani sunt fumătoare.
Actul normativ stabileşte că distribuirea gratuită a produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani sau sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor şi activităţilor destinate acestora sunt interzise. Aceste prevederi se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie 2009. Potrivit actului normativ, este interzisă publicitatea la produsele din tutun în presa scrisă şi în orice alte publicaţii şi materiale tipărite, în sălile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de săli de proiecţie a materialelor vizuale destinate publicului.
De asemenea, este interzisă publicitatea realizată prin intermediul mesajelor inscripţionate pe suprafeţele interioare şi exterioare ale mijloacelor de transport în comun, precum şi pe cele exterioare ale oricărui mijloc de transport, precum şi folosirea mărcilor produselor din tutun pe alte produse decât cele de tutun sau pe servicii care nu au legătură cu comerţul cu produse din tutun, cu excepţia acelor produse necesare fumatului, precum scrumiere, brichete, chibrituri, a declarat Nicolăescu. De asemenea, se interzice publicitatea pentru produsele din tutun realizată prin crearea, comercializarea sau oferirea gratuită de jocuri, inclusiv cele destinate utilizării pe calculator, sau jucării care promovează fumatul sau în care este utilizată o marcă de produs din tutun.
Actul normativ actualizează şi cuantumurile amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 457/2004. Astfel, distribuirea gratuită a produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani se sancţionează cu amendă contravenţională de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, respectiv cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice.
Sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor sau activităţilor destinate tinerilor sub 18 ani sau a evenimentelor şi activităţilor care se desfăşoară în unităţile medicale sau în unităţile de învăţământ medico-farmaceutic se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Nerespectarea prevederilor privind publicitatea produselor din tutun se sancţionează cu amendă contravenţională de la 10.000 lei la 50.000 lei.
La data intrării în vigoare a Ordonanţei, se abrogă OUG nr. 55/1999.
(Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 30.01.2008)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Vrea consilier pe probleme psihice şi sexuale
Capcane pentru naivii politici
Ioan Rotundu
Oful avocatului Sălăvăstru şi cursul evenimentelor din Flămânzi
S-a aflat faţă în faţă cu premierul Tăriceanu
Sorescu s-a întâlnit cu miniştrii Cabinetului Tăriceanu
Comunicat de presă
Comentariul comentariilor (XXXIX)
(Ioan Rotundu)
Asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de performanţă
Vrea soluţii pentru eradicarea „fabricilor de ţânţari”
Consilierii au votat majorarea preţului la biletele de tramvai
Egner vrea să fie luat mai mult în seamă
Încă o propunere în scop electoral
Suspiciuni asupra salariilor unor directori
Horoscop
Adam l-a găsit, Eva îl mai caută…
Program TELE'M Botoşani, vineri, 1 februarie
Condiţii de cazare ce pot fi înţelese doar citite printre rânduri
Patronii de baruri au probleme cu fumătorii
Societatea din Flămânzi a ţepuit AJOFM
ITM şi-a inaugurat noul sediu
Sindicaliştii vor medic de medicina muncii la IŞJ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă