Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8423
De la 07 Ianuarie 2003
122580362

Primar care se consideră agresat de drepturile salariale ale celor din învăţământ

  • 21 March 2008, 23:00
Nemulţumiţi de amânarea nejustificată, aproape lună de lună, a drepturilor salariale şi a sporurilor legale ce li se cuvin, cadrele didactice afiliate Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Flămânzi ameninţă că dacă până în preajma Sărbătorilor Pascale nu îşi vor primi sumele de bani cuvenite, vor organiza o amplă acţiune de protest în faţa Primăria Flămânzi, mergând până la boicotarea acesteia sau chiar până blocarea drumului european E 58.
Conform afirmaţiilor profesorului Ioan Guraliuc, liderul SIP Flămânzi, prima nemulţumire a salariaţilor din învăţământul local este legată de întârzierile, deseori de ordinul lunilor, a decontului de transport pentru cele 30 de cadre didactice navetiste din sindicat. “Oamenii aceştia cheltuiesc zilnic, pentru a veni la serviciu, peste 100.000 de lei vechi. Avându-se în vedere că majoritatea navetiştilor sunt tineri absolvenţi de facultate, înseamnă că aproape jumate din banii pe care îi primesc, cel mult 7-8 milioane lei lunar cu tot cu sporuri, se duc pe drum. Nici măcar în aceste condiţii cadrele didactice nu-şi primesc banii decât cu mari întârzieri, abia săptămâna aceasta Primăria Flămânzi achitându-le, cu mare scandal, drepturile băneşti aferente transportului pe lunile decembrie 2007 şi ianuarie 2008. După cum se poate constata, învăţătorii şi profesorii noştri mai au de primit la ora actuală aproape 4 milioane lei vechi de persoană, motiv pentru care, solicităm încă o dată Primăriei Flămânzi să le achite oamenilor aceste sume absolut legale şi statutare, aşa cum prevede legea şi când nu are chef primarul. El motivează de fiecare dată că nu sunt bani, deşi aceste sume trebuie prevăzute anual în bugetul local, nefiind cheltuieli întâmplătoare sau imprevizibile”, susţine sindicalistul Guraliuc.
Din aceeaşi sursă am aflat că pentru prima dată în activitatea SIP Flămânzi, cadrele didactice şi sindicaliştii s-au confruntat cu o problemă foarte gravă, insuficienţa banilor pentru plata integrală a salariilor corespunzătoare lunii februarie. Numai la nivelul oraşului Flămânzi, nu au mai ajuns la primărie, pierzându-se undeva, pe filiera Ministerul Educaţiei – Consiliul Judeţean, peste 150 de milioane lei vechi, adică tocmai banii care urmau să fie viraţi către sănătate şi pensii. “La ora actuală, profesorilor le este interzisă îmbolnăvirea, neplata asigurărilor medicale conducând la refuzul internării în spital a cadrelor didactice în caz de necesitate. Oamenii încă nu cunosc situaţia, dar în clipa când vor avea nevoie de medic şi vor fi refuzaţi sau vor fi puşi să plătească, fiţi convinşi că vor sări în aer”, mai afirmă liderul SIP Flămânzi.
Cea de-a treia problemă cu care se confruntă sindicaliştii locali, vizează refuzul Primăriei Flămânzi de a achita cadrelor didactice contravaloarea tichetelor cadou. Conform protocolului semnat în urma negocierilor purtate în comisia paritară judeţeană sindicat-inspectorat, fiecare angajat din sistemul de învăţământ trebuie să primească, începând cu acest an, şapte tichete cadou, în valoare totală de 3,5 milioane lei vechi, corespunzătoare celor şapte evenimente anuale, stabilite de comun acord. Încă din luna decembrie, fiecare director de şcoală a făcut demersuri către Primăria Flămânzi, solicitând acordarea tichetelor cadou şi specificând numărul de cadre didactice care beneficiază de acest drept.
“Deşi primul eveniment, marcat de 1 martie, este deja depăşit, iar în bugetul Primăriei Flămânzi se pare că există bani pentru primele două evenimente, sumele nu au fost disponibilizate. La demersurile făcute de Centrul Bugetar al Grupului Şcolar "Nicolae Bălcescu" Flămânzi, primăria a răspuns că nu există fonduri şi că s-a săturat de cei din învăţământ care cer numai bani şi iar bani. Următorul eveniment prevăzut este de Paşte, iar dacă problema acestor tichete nu va fi rezolvată favorabil până atunci, membrii de sindicat vor fi consultaţi în vederea organizării unei acţiuni de protest în faţa Primăria Flămânzi care ar putea merge până la boicotarea acesteia sau chiar până blocarea drumului european E58”, ni s-a mai spus. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (LXXX)
(Ioan Rotundu)
Împreună îl putem salva pe Matei
Horoscop
Răspuns cu tâlc erotic
Program TELE’M Botoşani
Sună, şi vei fi fraierit de ceva bănuţi!
Primar care se consideră agresat de drepturile salariale ale celor din învăţământ
Pompierii, salvatorii animalelor de companie
CCD învaţă profesorii să (pre)dea „Şanse egale la educaţie”
S-au primit biletele pentru tratament
Drame umane dincolo de porţile Sanatoriului Podriga
tratament prin terapie ocupaţională
Ieşiţi prost la evaluare, au ieşit bine la revizuire
evaluarea managerilor de spitale, o acţiune ratată
Programul „Şcoală pentru comunitate” lansat la Botoşani
Ţurcanu îi cere lui Drăguş să-şi vadă bârna din ochi
Comunicat de presa
De ce are Codreanu pică pe liberali?
Şefi pârâţi la prefect, dar şi ameninţaţi că vor răspunde pentru faptele lor
Autorităţile au pornit demersurile pentru organizarea alegerilor
Aproape 80 de copii botoşăneni vor vedea mai clar viaţa
„O poveste foarte simplă”
MAN-ul plânge după şoferi
Peremiştii sunt chinuiţi de prea multe întrebări
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog