Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21421
De la 07 Ianuarie 2003
122881488

Primari şi viceprimari stăpâni pe moşia satului

  • 31 March 2011, 23:00
Ieri, prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, a dat publicităţii rezultatele amplului control desfăşurat pe moşiile primăriilor din judeţ, unde s-a suspectat anumite manevre derulate cu păşunea sătenilor.
Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, APIA a transmis un număr de 50 de solicitări, care cuprindeau 35 de unităţi administrativ teritoriale. „Am verificat dacă a existat o HCL pentru concesionarea păşunii, modul în care s-au făcut achiziţiile publice şi modul în care s-au acordat sau s-a propus acordarea subvenţiilor. Au fost 35 de primării implicate în această acţiune şi au fost verificate toate, indiferent de culoarea politică”, a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului.
Ceea ce s-a descoperit în urma verificărilor i-a uimit pe reprezentanţii Prefecturii. Primari, viceprimari, consilieri locali, rude ale acestora, au jonglat cu păşunea comunală şi cu Hotărârile de Consiliu Local după bunul lor plac. „Şmecherii” comunelor au înfiinţat asociaţii agricole pe numele propriu, unde şi-au cooptat soţii, prieteni, rude şi astfel au înasat sume frumuşele, redevenţa însă amânând-o la plată.
„Am găsit totodată, ceea ce mi se pare foarte grav, mai multe conflicte de interese, am găsit situaţii în care consilierii locali au votat o hotărâre care mai apoi urma să le fie favorabilă. Dacă vorbim de conflict de interese, vorbim de legea 176/2010, legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, am identificat un număr de 24 de consilieri locali care sunt în conflict de interese.
Sunt implicaţi primari la Dângeni, Cordăreni, Manoleasa şi Răuseni, la Răuseni este vorba despre soţia primarului. Conflictul de interese vorbeşte de rude de până la gradul IV. Viceprimari la Corni, Cristineşti şi Cordăreni”
, a precizat Cristian Roman.
Acesta a cerut primarilor din localităţile unde au fost depistate încălcări ale legii, rezilierea contractelor de concesiune. Iată câteva exemple:
Stăpânul Băluşenilor
În anul 2010 Consiliul Local Băluşeni nu a adoptat nici o hotărâre privind concesionarea/arendarea/închirierea păşunii comunale; Păşunea se află în domeniul privat al comunei Băluşeni;
Primarul comunei Băluşeni, Neculai Stratulat, a încheiat, în numele Consiliului Local, dar fără a avea hotărâre din partea acestuia,
Contractul de concesiune cu nr. 2428/11.06.2010, având ca obiect concesionarea păşunii comunale în suprafaţă de 614,58 ha pentru o perioadă de 1 an, începând cu data de 11.06.2010 către Asociaţia Cooperativa Agricolă Terra Botoşani.
Redevenţa a fost stabilită ca fiind 40% din subvenţia ce va fi primită pentru suprafaţa de 614,58 ha păşune. Această Asociaţie s-a înscris la judecătorie la data de 1.06.2010, ca urmare a cererii formulate de împuternicitul legal al acesteia, Doroftei Claudiu Gheorghe şi a obţinut Certificat de înregistrare fiscală la data de 11.06.2010, exact data încheierii contractului de concesiune.
Contractul de concesiune este nelegal, deoarece nu a avut la bază o hotărâre de consiliu local, nu s-a respectat procedura de concesiune, în sensul că nu s-a organizat licitaţie publică, preţul redevenţei nu a fost un preţ bine determinat, încălcându-se, astfel, prevederile OUG 34/2006, ale OUG 54/2006, privind regimul concesiunilor, şi ale Legii 215/2001, care prevede că vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, organizată în condiţiile legii.
S-a solicitat rezilierea contractului de concesiune, iar, în cazul refuzului, se va cere constatarea nulităţii absolute în instanţă. În urma studierii documentelor puse la dispoziţie au rezultat următoarele cazuri de conflict de interese: din Asociaţia Cooperativa Agricolă Terra Botoşani fac parte, în calitate de membri fondatori, Doroftei Gheorghe Claudiu, consilier local în Consiliul local Băluşeni şi Doroftei Alexandra, soţia acestuia, care este şi membru fondator şi face parte şi din Consiliul Director al Asociaţiei.
Gaşca de la Corni
În comuna Corni, s-a încheiat contractul de concesiune nr. 3726/09 iunie 2010 cu Asociaţia Crescătorilor de Animale din comuna Corni. Din această asociaţie fac parte ca membri fondatori Dumbravă Constantin şi Vărvăruc Constantin, consileri locali şi Oniciuc Brânduşa Magdalena, secretara asociaţiei, soţia viceprimarului comunei Corni. S-a solicitat primarului întreprinderea demersurilor legale în vederea rezilierii contractului de concesiune.
Prtimarul Viţel a rămas…
La Curteşti, s-a constatat că Tudose Mihai, consilier local este rudă de gradul I cu unul din membri fondatori ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale Curteşti, respectiv cu Tudose Andreea Ioana-fiică. S-a solicitat secretarului unităţii administrativ – teritoriale întreprinderea demersurilor în vederea încetării, de îndată, a stării de conflict de interese.
Primarul Dumitru Viţel a declarat că nu cunoaşte nimic legat de aceste înrudiri.
Şirul ilegalităţilor continuă la…
Prin HCL nr. 13 din 26.03.2010 Consiliul Local Manoleasa a aprobat concesionarea păşunii comunale către Asociaţia Crescătorilor de Animale din comuna Manoleasa, atribuind contractul de concesiune direct acestei asociaţii, fără a organiza licitaţie publică, după cum prevede art. 123 din Legea 215/2001.
Păşunea se află în domeniul privat al comunei Manoleasa. În urma procedurii prealabile efectuată de către prefect, ca urmare a verificării legalităţii hotărârii de mai sus, Consiliul local Manoleasa a refuzat să revoce hotărârea. În prezent există formulată acţiune în contencios administrativ pentru anularea HCL 13 din 26.03.2010, care formează obiectul dosarului cu nr. 6385/40/2010, aflat pe rolul Tribunalului Botoşani, în curs de judecare.
În urma studierii documentelor puse la dispoziţie au rezultat următoarele cazuri de conflict de interese: din Asociaţia Crescătorilor de Animale din comuna Manoleasa fac parte, în calitate de membri, Ciornei Doru, consilierul primarului (este preşedintele asociaţiei şi face parte din Consiliul Director), Mircea Cristian, băiatul primarului (este vicepreşedintele asociaţiei şi face parte din Consiliul Director), Mircea Leonard Daniel, fratele primarului şi consilier local, Mircea Mihai, primarul comunei Manoleasa şi Hangiuc Alexandru, funcţionar public (casier) în aparatul de specialitate al Consiliului local Manoleasa (este vicepreşedintele asociaţiei şi face parte din Consiliul director).
În comuna Cristineşti, s-a constatat că Azoicăi Vasile viceprimarul comunei este şi membru fondator al Asociaţiei Crescătorilor de Animale Codrii Herţei, asociaţie cu care s-a încheiat contractul de concesiune. S-a solicitat secretarului unităţii administrativ – teritoriale întreprinderea demersurilor în vederea încetării, de îndată, a stării de conflict de interese.
La Dângeni, verificările au scos la iveală că Trofin Stelică Marinică, primarul comunei, este şi membru fondator al ACT Bovilact Truşeşti, asociaţie cu care s-a încheiat contractul de concesiune. S-a solicitat secretarului unităţii administrativ – teritoriale întreprinderea demersurilor în vederea încetării, de îndată, a stării de conflict de interese.
Prefectul Cristian Roman a precizat că mai mulţi dintre viceprimarii vizaţi riscă să îşi piardă mandatul. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ţinut să mai adauge că verificările nu au ţinut cont de culoarea politică.
„ Ca să nu avem discuţii, culoarea politică nu a contat, că se mai găsesc alţii să dea sfaturi” a declarat prefectul, ca atac la declaraţiile preşedintelui PNL Florin Ţurcanu, care săptămâna trecută i-a recomandat să facă verificări şi la „primăriile care au jurat credinţă împăratului”. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Funcţionat la stat
Caricatura zilei
Centrala de la Fukushima trebuie dărâmată
Manuscrisele din Iordania ar putea fi cea mai mare descoperire din istoria creştinismului
Barack Obama a semnat un ordin secret prin care autorizează sprijinirea rebelilor din Libia
Am investit 100 de milioane de dolari în biomasa de pe fundul Mării Negre
de acolo se pot scoate 6 miliarde de barili echivalent
Satanismul a renăscut cu ajutorul Internetului
nevoia de exorcişti creste
Galaxy Tobacco, din nou în epicentrul unui scandal financiar
şeful companiei este cel care îl acuză pe Blejnar de implicarea în traficul cu petrol
Guvernul pregăteşte uniformizarea salarizării în Educaţie anulând hotărârile instanţei
Guvernul nu-si poate permite să platească majorarea salariilor profesorilor cu 50%
există posibilitatea asumării răspunderii pe proiectul privind uniformizarea salariilor
Marius Petcu, arestat preventiv
ICCJ a admis recursul procurorilor
Primarul Cătălin Flutur va candida la şefia PDL
Noul regulament HSR a fost votat de consilierii locali
Înaltpreasfinţitul Teofan a devenit cetăţean de onoare al municipiului Botoşani
Se caută vinovatul în cazul revoltei profesorilor
Producătorii de lapte au au de luptat cu birocraţia
Noutăţi în Programul „Rabla”
Prefectul l-a găsit pătat, judecătorii l-au „curăţat”
Adio algocalmin!
ŞI şpăgarii plâng câteodată
Ioan Rotundu
Trecutul ne domină prezentul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog