Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
4401
De la 07 Ianuarie 2003
101748523

Primăria Botoşani va majora taxele şi impozitele locale la maximum

  • promisiunea lui Portariuc din campania electorală irealizabilă
  • 23 January 2013, 23:00
Botoşănenii vor plăti taxe şi impozite majorate în acest an cu 16,05%. Măsura va fi luată cu siguranţă în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare. Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri.
Persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 vor fi obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată, cu o bonificaţie de până la 10%. Botoşănenii vor plăti taxe şi impozite majorate cu 16,05% în acest an, comparativ cu anul trecut.
Deşi municipalitatea a anunţat că acestea nu se vor majora şi consilierii locali au aprobat în şedinţa din decembrie menţinerea la acelaşi nivel, Guvernul Ponta pune condiţii draconice pentru primării. Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului, autorităţile locale care înregistrează arierate vor fi obligate să indexeze taxele locale cu 16,05%. În prezent, Primăria Municipiului Botoșani înregistrează arierate la serviciile de salubritate, fapt care ar putea obliga autorităţile municipale să adopte indexarea în şedinţa de Consiliu Local stabilită pentru data 29 ianuarie 2013.
Pentru a menţine taxele şi impozitele la acelaşi nivel Primăria ar fi trebuie să nu aibă înregistrate arierate la 31 decembrie 2012 şi prin această măsură să nu afecteaze veniturile proprii ale bugetelor locale prin reducerea taxelor până la nivelurile din 2012.
Arieratele reprezintă plăţi restante, cu o vechime mai mare de 90 de zile. La nivelul municipiului Botoşani la finalul lunii decembrie erau înregistrate arierate de 200 de milioane de lei. Primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, a declarat ieri că va dispune indexarea taxelor locale cu rata inflaţiei din ultimii trei ani (16,05%) doar dacă i se va impune acest lucru printr-un act normativ emis de către Guvernul României.
Primăria Municipiului Botoșani va lua o decizie în acest sens în funcţie de reglementările prevăzute în textul ordonanţei de urgenţă care a fost discutată de Executiv în şedinţa de Guvern din 22 ianuarie 2013.
„Eu mi-am afirmat de mai multe ori intenţia de a păstra taxele locale la nivelul anului 2012. Îmi menţin şi acum această poziţie, dacă legea îmi va permite acest lucru. Am reuţit să echilibrăm bugetul local, astfel încât să păstrăm taxele la acelaşi nivel. Dacă însă legea mă va obliga să le indexez, atunci va trebui să dispun această măsură. Nu am văzut încă textul ordonanţei, dar dacă vor exista soluţii legale pentru a menţine taxele, le vom utiliza”, a declarat Ovidiu Portariuc.
O nouă decizie privind nivelul taxelor şi impozitelor locale va duce la apariţia unor situaţii absurde, în care botoşănenii care şi-au achitat deja taxele şi impozitele vor trebui să meargă să plătească diferenţa de bani.
Conform aceluiaşi proiect de Ordonanţă de Guvern, persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul 2013 vor fi obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată. Până la data de 22 ianuarie 2013, au fost înregistrate la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale 5922 de persoane fizice care au achitat integral taxele şi impozitele locale pentru clădiri.
Primăria Municipiului Botoşani va reveni cu precizări după publicarea ordonanței de urgență a Guvernului în Monitorul Oficial. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Gastronomie: Peşte la grătar cu sos de lămâie
Bancul zilei: Lecţie de educaţie civică
După primăvara din ianuarie, vin ninsori şi gerul
vineri va ninge în aproape toată ţara
Chiţoiu se laudă că începe lupta cu evaziunea fiscală
el zice că va recupera integral prejudiciile
Fără o reformă a UE, Marea Britanie se îndreaptă către ieşire
Circ fără pâine
Ioan Rotundu
Bani din afaceri pe seama lui Dumnezeu
Ioan Rotundu
Ţurcanu este judecat de Tribunalul Botoşani pentru infracţiunea de fals
S-a declanşat prigoana: Patroni cercetaţi penal
ei n-au avut bani să-şi achite datoriile la Fisc
Muncitorul căzut în fântână nu lucra cu forme legale
Vicele Cosmin Andrei la volanul Primăriei Botoşani
Reuniune a Comandamentului de iarnă la Prefectura Botoşani
Diferenţa de acciză pentru motorină poate fi solicitată până la 31 ianuarie
IŞJ: Posturi de cadre didactice la şcolile comasate, în pericol
Plata utilităţilor la Judeţean, acoperită doar parţial
O nouă amânare a deschiderii depozitului ecologic de la Stăuceni
Şlincu încă nu-i director dar îşi stabileşte strategia de lucru
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă