Datorită unor procese interminabile de evacuare silită a unui comerciant din spaţiul Căminului cultural din localitate, Primăria Manoleasa a pierdut o finanţare europeană de 1,5 milioane de euro.
Cu vreo doi ani în urmă, Primăria depus un proiect pentru a obţine finanţare europeană să reabiliteze mai multe obiective culturale şi sociale din comună. Proiectul a fost găsit viabil şi aprobată finanţarea. Numai că s-a ivit o problemă. Căminul cultural a fost concesionat cu mulţi ani în urmă agentului economic Alexandru Boroleanu. Concesiunea s-a făcut printr-o succesiune de acte false, implicaţi fiind foştii primari de până la actualul Mircea Mihai.
Boroleanu, preşedinte şi consilier local PDL, candidat în mai multe rânduri la primărie pentru funcţia de primar, adversar politic înverşunat al primarului Mircea Mihai (foto), n-a dorit să evacueze căminul. Nici când printr-o suită de procese s-a demonstrat că la baza concesiunii au stat documente falsificate, Boroleanu n-a acceptat să părăsească spaţiul.
Prin Sentinţa civilă de evacuare nr.3144 din 28 august 2012, rămasă definitivă şi irevocabilă, Boroleanu trebuia să părăsească spaţiul. N-a făcut-o. Abia în 17 iunie a.c., Alexandru Boroleanu, cu societatea aflată în faliment din cauza datoriilor nde zeci de miliarde de lei la partenerii de afaceri şi Primărie, a trimis o adresă Primăriei Manoleasa ca în ziua de 28.06.2013, ora 09.00, să trimită nun delegat la Căminul cultural pentru a-i fi predat.
Despre conflictul dintre Alexandru Boroleanu şi Primăria Manoleasa noi am scris, inclusiv despre modul în care judecătorii , în mod făţiş, l-au favorizat pe Boroleanu. S-a mers până acolo încât a dispărut şi dosarul de pe masa grfierului în chiar ziua de proces.
Problema este că, între timp, Primăria Manoleasa a primit înştiinţare că din cauza neînceperii lucrărilor din proiect, i s-a anulat finanţarea. Primăria s-a adresat la CEDO. Un astfel de proces este de durată şi nu se ştie cum va fi soluţionat. Din cauza ambiţiilor unui politician local, fie el şi agent economic, Primăria a pierdut o finanţare de interes public. Normal şi corect ar fi fost ca Parchetul să declanşeze o anchetă.
Din păcate nu s-a declanşat o astfel de anchetă şi nici nu credem că se va declanşa vreodată. La Parchetele din Botoşani Boroleanu are mai multă trecere decât cei care reprezintă interesele publice.
Spunea cineva că stârpirea corupţiei ar trebui să înceapă cu cei din Justiţie. Prin alte părţi ale lumii aşa s-ar fi procedat. Noi avem străvechea zicală corb la corb nu-şi scoate ochii, care protejează corupţia din Justiţie.
Adrian Marcu