Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1551
De la 07 Ianuarie 2003
77640651

Primăriţa înfrăţită cu Spania, şi Don Juan de Manoleasa

  • 14 September 2007, 23:00
Angela Grădinaru Toma este primăriţa comunei George Enescu începând cu 1996. De atunci oamenii o tot aleg, că se simt bine cu ea în fruntea comunei. În cei peste zece ani de când conduce comuna în care s-a născut marele compozitor George Enescu, şi-a trecut în cont multe realizări care au contribuit la dezvoltarea economico-socială a unităţii administrative. Una dintre ele, mai pitorească şi cu iz cultural, este reuşita înfrăţirii cu localitatea spaniolă Bellpuig.
Vizitele au fost reciproce, iar relaţiile de prietenie s-au cimentuit în timp. Fundaţia Uniunea Ţăranilor din Bellpuig pare să fie cea mai câştigată. Peste o sută de cetăţeni ai comunei, în majoritate femei, cu ajutorul fundaţiei au ajuns să lucreze în Spania. Chiar în luna august, un lot de cinzeci de ţărani a luat drumul Spaniei. În martie 2007 primarul din Bellpuig a ţinut să vadă cu ochii săi ţinutul enescian şi i-a plăcut extrem de mult. Mai ales sârbele de prin partea locului, ce aduc mult cu focoasele dansuri andaluze. Anual, în comună întră aproape două milioane de euro, bani care dezvoltă consumul şi serviciile.
Dacă în comuna din vestul judeţului primăriţa se simte bine în compania frăţească a spaniolilor, în extrema cealaltă a judeţului, în est, primarul comunei Manoleasa se simte la fel de bine, dacă nu cumva excelent. Şi tot pe seama spaniolilor. Câteva sute de ţărani au luat drumul Spaniei, la cules de căpşuni şi alte poame agricole specifice locului. Ioan Vatamaniuc (foto) este primarul comunei din anul 2000, fiind abia la al doilea mandat.
Dacă treburile vor decurge ca în prezent, al treilea mandat de primar îi ca şi asigurat. Pentru că, zic sătenii mai geloşi, de când ţăranii din Manoleasa au luat drumul Spaniei, primarul şi-a făcut drum bătut la poarta lor. Poreclit Don Juan, primarul Vatamaniuc este văzut frecvent prin curtea unor ţărăncuţe sprintenele şi focoase, a căror soţi stau îndoiţi de şale asupra căpşunilor spanioli. Uneori, dimineaţa, când se crapă de zori de zi, printre umbrele care încep a foi pe uliţele satului, uneori poate fi distinsă şi cea a primarului. Oamenii şoptesc că a fost la Florica, ba la Lenuţa, bala Paraschiva din deal, ba la Cătălina de pe valea Volovăţului.
Pentru că oamenii sunt răi şi i-au scos vorbe, se zice că primarul s-a şmecherit. Aplică politica dihorului. Nu mai calcă găinile de pe lângă primărie, ci calcă prin satele comunei, mai departe şi cu mai multă fereală. Avem noi o vorbă: hoţul neprins îi om cinstit. Primarul neprins asupra păcatului dragostei este fidel vieţii de familie. Asta ca să nu-i mai iasă vorbe! Iar de va obţine şi al treilea mandat, înseamnă că-i un primar de ispravă, vrednic, viril şi iubit de localnice, că localnicii n-au cum să-l voteze din Spania. (Cârcotaşul)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Câmpanu şi cu Ţâbuleac se încaieră de la Flutur
Program TELE’M Botoşani
Reforma din Sănătate îl sperie pe liderul de sindicat
Nou proiect transfrontailer câştigat de botoşăneni
Noi posibilităţi de construire a căminelor culturale
Baban se plânge de lipsă de colaborare cu autorităţile locale
Directorul DJT vrea să dezmorţească asociaţiile de tineret
Prefectul Sorescu invitat la Ziua Vârstei a treia
Control la şcolile din judeţ
Liberalii cu rang prefectural vor participa la deschiderea noului an şcolar
Patinoar mobil la Botoşani
Nervozitatea ministrului
Horoscop
O ofertă de teren, în condiţii avantajoase
Medical Mission şi-a luat rămas bun, cu promisiunea că se va întoarce
Actorii s-au întors din Cairo cu invitaţii pentru alte festivaluri
Osama Bin Laden a pătruns în Muzeul judeţean
Dosar penal pentru peşte… necorespunzător organoleptic
Deţinuţii care vor să înveţe carte, vor fi plătiţi
Un agent de poliţie a provocat accident auto chiar în faţa instituţiei
Copil accidentat grav de un căruţaş
Comunicat de presă Termica
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă