Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22098
De la 07 Ianuarie 2003
122882165

Primarul Gheorghe Stefan

  • 28 May 2014, 23:00
Primarul Piatra-Neamt Gheorghe Stefan "Pinalti" este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
De asemenea, el este acuzat si de efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite.
Comunicatul DNA:
In cauza exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila potrivit careia, incepand cu anul 2009, Gheorghe Stefan a administrat in fapt, SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori. SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu diferiti clienti si a achizitionat, de la o serie de furnizori, bunuri si servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus in schimb, a facut acte de comert, implicand circulatia banilor. Aceste operatiuni financiare ca acte de comert, in efectuarea carora s-a implicat Gheorghe Stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si sunt menite sa-i aduca sume de bani necuvenite.
Pentru a-si asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele incheiate de SC Strong Montaj SA cu autoritatile contractante, comune din judetul Neamt: Tazlau, Gheraesti si Draganesti, care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Stefan, detinatorul unei functii de conducere in cadrul unui partid politic a folosit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, influenta sa in relatia cu functionari publici din cadrul unor institutii.
Este de precizat ca necesarul de fonduri banesti de la bugetul de stat pentru finantarea lucrarilor de alimentare cu apa a comunelor, lucrari acceptate in programul prevazut in HG 577/1997 era evaluat anual de consiliile judetene, dupa consultarea autoritatilor contractante locale. Propunerea de finantare se trimitea Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) care comunica valoarea anuala a fondurilor alocate (de regula insuficiente pentru a acoperi necesarul).
Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre consiliul judetean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT, iar dupa aprobarea listelor, se facea plata.
Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan a sustinut o anumita persoana sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Neamt. In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Stefan. In aceasta modalitate, Gheorghe Stefan a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani, in special catre acele autoritati publice locale care aveau incheiate contracte cu asocieri din care facea parte chiar SC Strong Montaj SA.
Prin urmare, folosindu-se de influenta sa, legata de functia de conducere detinuta in cadrul unui partid, suspectul Gheorghe Stefan a asigurat finantarea lucrarilor executate de societatea comerciala care-i apartinea si pe care o administra in fapt. "Pinalti" s-a prezentat la DNA miercuri, unde i s-au adus la cunostinta acuzatiile. El nu a facut nicio declaratie la iesire.
Stefan este membru al Fundatiei Miscarea Populare s unul dintre principalii aliati ai Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale. El a demisionat in martie din functia de presedinte al PDL Neamt dar a ramas membru al partidului, pentru a nu isi pierde mandatul.
***
Pe 11 februarie, DNA anunta ca efectueaza cercetari intr-o cauza ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie de catre persoane cu functii publice din cadrul primariei municipiului Piatra Neamt si de administratori ai unor societati comerciale interpuse cu rol de directionare a sumelor de bani din bugetul public in interesul personal al celor implicati.
Potrivit DNA, in acest dosar sunt cercetati si administratori ai unor societati comerciale interpuse cu rol de directionare a sumelor de bani din bugetul public in interesul personal al celor implicati.
Astfel, cercetarile efectuate in cauza au relevat ca, in perioada 2008 - 2013, finantari din fonduri publice pentru contracte de prestari servicii si finantari pentru localitati de pe raza judetului Neamt au fost directionate, prin influenta persoanelor cu functii publice din cadrul Primariei municipiului Piatra Neamt, in interes propriu si in interesul administratorilor societatilor comerciale care mascau faptul ca adevaratii detinatori si beneficiari erau persoanele din acest cerc de interese creat.
"La solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie, in urma deplasarii unor reprezentanti ai acesteia la sediul institutiei, au fost puse la dispozitia acestora documentele solicitate. Consultarea documentelor a durat in jur de o ora si nu au fost ridicate documente de catre acestia", mentionau, intr-un comunicat de presa, reprezentantii Primariei Piatra Neamt.
Procurorii DNA au fost prezenti si la stadionul echipei FC Ceahlaul Piatra Neamt unde, potrivit oficialilor clubului, au realizat copii dupa toate contractele de reclama si publicitate din perioada 2008 - 2013.
Afentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Doina Federovici: Legea Voluntariatului, adoptată de Parlament
Asociatia Pro Democratia - simulare de alegeri
Programul manifestărilor de Ziua Eroilor
Metoda ,, Accidentul”, o nouă victimă la Dorohoi
Botoşani: Profesori din cinci țări au luat pulsul învățământului botoșănean
Anuntt "Vasilache"
Anunț Urban Serv
Bancul zilei: Broscuţa surfă
Horoscopul zilei
Elvetia prelungeste restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Narcisa Iorga (CNA): Antena 3 a impins un om sa se sinucida!
Horea Uioreanu a fost adus de anchetatori de acasa la sediul CJ
Angela Merkel ramane cea mai puternica femeie din lume - Forbes
Noua strategie energetica a UE:
PNL si PDL vor fuziona si vor avea un candidat unic la presedintie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog