Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Anchete
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1234
De la 07 Ianuarie 2003
93495284

Primarul care a promis „casă nou㔠cetăţenilor din comuna Coţuşca

  • 1 June 2015, 23:00
Dan Vezeteu este un vrednic gospodar al satului Nichiteni din comuna Coţşuşca. A absolvit Liceul Electrocontact din Botoşani dar a lucrat foarte puţin în această profesie. S-a retras în satul natal şi a lucrat mulţi ani în comerţul cooperatist, îndeplinind diferite funcţii.
După 1990 a pus bazele unei ferme vegetalo-zootehnică pe care a dezvoltat-o cu prudenţă, ferindu-se de a nu-şi crea greutăţi financiare şi a duce ferma în faliment aşa cum au păţit foarte mulţi fermieri din judeţ.
Între timp a urmat şi cursurile Facultăţii de Zootehnie din Iaşi şi s-a specializat în domeniul creşterii animalelor. În momentul de faţă are un efectiv de vreo 120 capete bovine, vaci mulgătoare şi tineret pentru îngrăşat. Zilnic mulge în jurul a 1.100 litri lapte pe care îl predă la societatea Lacto-Solomonescu din Miron Costin, comuna Vlăsâneşti, societate cu care lucrează de mulţi ani şi de care este mulţumit cum îi plăteşte munca.
După 1990 comuna Coţuşca a avut mai mulţi primari, dar cei care s-au perindat la cârma comunei nu şi-au prea legat numele de vreo realizare cu care locuitorii să se mândrească în faţa celor care trec prin aceste locuri nordice. Cu excepţia lui Ioan Zbughin, fost primar comunist şi apoi primul primar democrat, restul primarilor au fost liberali, cetăţenii din comună nefiind prea mult legaţi de trecutul comunist ca să voteze cu candidaţii PSD-ului. Numai că, deşi primari liberali, cei în cauză n-au prea găsit căile potrivite să ajute comuna pentru a se dezvolta.
În vara anului 2012 Dan Vezeteu, la solicitarea mai multor cetăţeni, şi-a depus candidatura din partea PNL iar oamenii l-au votat, ştiindu-l fiu de oameni gospodari şi gospodar la rândul său. Iar alegerea lor s-a dovedit a fi una inspirată, pentru că Dan Vezeteu n-a venit la primărie ca să treacă timpul şi să încaseze leafa, eventual să mai ciupească câte ceva din banul public.
În trei ani s-a mişcat repede cu investiţiile şi pe bani puţini, foarte puţini, pentru că n-a acceptat constructori perfizi, care participă la licitaţii cu oferte mici ca apoi să le umfle. N-a acceptat nici plicul cu bani, deşi i s-a oferit în mai multe rânduri. Repede s-a dus vestea că primarul din Coţuşca nu primeşte şi nu cere comisioane pentru investiţiile derulate.

Toate lucrările le-a efectuat în regie proprie, adică cu oamenii din sat, ceea ce i-au adus serioase economii la bugetul local. Dintr-o clădire pe jumătate prăbuşită a realizat o bijuterie de Casă pentru nunţi. Cu numai 500 lei chirie, tinerii căsătoriţi pot organiza aici o nuntă ca-n poveşti, având condiţii tot atât de civilizate ca la un restaurant de lux din Botoşani.
A dus asfaltul în satul Cotu-Miculinţi, minune mare pentru bătrânii satului aflat într-un cot de apă a Prutului, bătrâni care nu mai sperau să prindă acea clipă a vieţii când asfaltul va ajunge şi în satul lor. În satul Crasnaleuca a finalizat un local de grădiniţă ce are o arhitectură individualizată, fără pereche prin judeţ. Pentru satul Gfhireni are pregătiţi bani să înceapă reabilitarea căminului cultural.
Dar mândria primarului şi a locuitorilor comunei este sediul nou de primărie. Când sătenii l-au luat de acasă pentru a-l aşeza primar, Vezeteu a intrat într-o clădire gârbovită de ani, întunecoasă şi prea mică pentru nevoile unei primării. Aşa s-au chinuit zeci de ani la rând foştii primari dar n-au făcut nimic pentru a ridica un sediu nou.
Dan Vezeteu le-a promis sătenilor că visul său de a realiza un sediu nou de primărie se va împlini în acest mandat. Şi s-a ţinut de cuvânt. Dar nu vreau să stric din farmecul reportajului realizat la Lumea lu’ Rotundu şi intitulat „Mâna omului gospodar”. Îl veţi putea viziona începând cu ziua de astăzi, după ora 20.00, adică după ce va fi difuzat pe Tv Tele’M Botoşani..
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum va fi vremea pana pe 14 iunie
Victor Ponta despre reducere TVA la alimente
E o masura economica, dar si sociala. Practic, salariile si pensiile cresc prin aceasta masura. Evaziunea fiscala va fi mult mai mica
Primar din Arges: Preoti avem cate patru intr-o biserica, de nici nu stii cui sa ii mai dai bani
Dar medici veterinari - lipsa
Supermarketurile sa doneze unor ONG umanitare alimentele care se apropie de data expirarii
Moscova nu exclude extinderea listei cu persoane carora li s-a interzis intrarea in Rusia
Horoscopul zilei
Bancul zilei: Evreul şi arabul
Reţeta zilei: Tocană oltenească cu carne de vită şi cârnaţi
Doi cretini PSD propun o lege aiuritoare
Ioan Rotundu
Baronul de Văculeşti clădeşte stivă de viceprimari
Caricatura zilei: Efectul măririi alocaţiei
Botoşani: La schitul Balş, pe drumul defrişărilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă