Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20054
De la 07 Ianuarie 2003
122880121

Primarul care a schimbat familia cu primăria

  • 31 August 2007, 23:00
Datorită lucrărilor care se efectuează la faţada noii primării, centrul localităţii Coşula pare un şantier permanent iar întreaga comună este cuprinsă de forfota înnoirii şi modernizării, primarul Mircea Acatrinei (foto) având intenţia să facă din localitatea pe care o păstoreşte una cu adevărat europeană. Drumul până la ţelul propus este lung şi anevoios şi nu puţine au fost problemele pe care primul edil din istoria comunei a trebuit să le depăşească de când satul s-a desprins de “fratele” său Copălău.
Cel mai greu de urnit au fost mentalităţile oamenilor şi nu mai puţin greu au fost de convins locuitorii din zonă, mai ţigani sau mai de-ai noştri, că lucrurile nu mai stau ca pe vremuri, când cu o pielicică de miel sau o roată de caş rezolvai orice problemă pe la primărie. Sau pe la sfânta mănăstire, că şi ea are un rol deosebit în peisajul social din zonă.
Chiar dacă primul edificiu administrativ al localităţii nu va putea fi inaugurat înaintea celui al “rivalilor” de la Copălău, lucrările continuă cu îndârjire de când la urechile localnicilor a ajuns vestea că primarul Copălăului Mihai Baltă se va muta în casă nouă în mai puţin de două luni. Cărămizile şi bolţarii au fost acoperiţi de tencuială, numărul schelelor s-a diminuat, ba chiar au început lucrările de finisare a faţadei, clădirea începând astfel să prindă contur şi să capete personalitate. În paralel, se lucrează intens şi la alte obiective.
Monumentul Eroilor a fost înconjurat de un gard de fier tocmai bun să descurajeze tentativele puştilor din zonă de a sta toată ziua cocoţat pe el, au fost amenajate căi de acces înconjurătoare şi platforme betonate pentru slujbele de pomenire şi pentru vizitatori. În paralel cu lucrările de reabilitare a monumentului, în apropierea sa a fost construit un parc de joacă pentru copii, izolat de asemenea printr-un gard de drumurile de acces. Urmează ca, în funcţie de fondurile care vor rămâne de la rectificarea de buget, acesta să beneficieze şi de bănci, leagăne şi de alte accesorii necesare petrecerii timpului liber a copiilor şi a celor care-i însoţesc.
După ce, în luna iulie, a fost făcută o inspecţie neoficială a lucrării, urmează ca în curând, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale, a reprezentanţilor Inspectoratul Şcolar Judeţean şi şi a firmei care a realizat lucrarea, să fie inaugurată oficial sala de sport a localităţii, amplasată în imediata apropierea a Şcolii cu clasele I-VIII şi aflată în administrarea Primăriei Coşula. “Practic, sala de sport este gata, finisările au fost terminate şi noi chiar am avut intenţia să o introducem în circuit încă din vara acesta. Mai avem de terminat alimentarea cu apă şi canalizarea, în acest moment eforturile noastre concentrându-se asupra realizării captării de apă de la puţul din apropiere şi a finisării bazinului, care are 8 metri adâncime”, susţine primarul Mihai Acatrinei.
Sala conţine două vestiare, unul pentru băieţi şi fete şi un altul pentru cadrele didactice, fiecare dintre ele având duşuri şi calorifere conectate la instalaţia de încălzire centrală (pe combustibil solid). În plus, suprafaţa de joc este acoperită cu un covor special, pe care nu se păşeşte decât cu încălţăminte adecvată, de sport. Dar nu numai primăria şi sala de sport vor schimba faţa localităţii. În această toamnă va fi inaugurat telecentrul local, dotat cu telefoane internaţionale şi calculatoare conectate la internet, care va deschide şi mai mult comunicarea cu lumea, principala problemă fiind în acest moment găsirea unui operator doritor să lucreze în localitate cu salariul minim pe economie pe care îl poate asigura Primăria.
Locaţia a fost terminată deja, într-o clădire nouă, în care funcţionează şi noua grădiniţă şi toată lumea aşteptă acum ziua în care va fi trimis primul e-mail.
Pentru perioada următoare, conducerea localităţii mai are în vedere şi construirea unui aşezământ cultural, atât de necesar în contextul revitalizării vechii activităţi culturale zonale. “Am primit o adresă de la Ministerul Culturii privind derularea “Programului Naţional pentru construirea de noi aşezăminte culturale de tip cămin cultural”, finanţat de Guvernul României şi, după ce l-am studiat, am decis la nivelul comunei Coşula să ne înscriem şi noi în acest proiect”, ne-a spus viceprimarul Elena Nechifor.
Cu primărie nouă, sală de sport, telecentru şi cămin cultural, comuna Coşula va arăta cu siguranţă altfel, în perspectivă aflându-se şi alte proiecte, cel mai important constând în reabilitarea Casei Ecumenice din interiorul Mănăstirii Coşula (foto). Nu mai puţin interesant e faptul că atmosfera din cadrul primăriei este, dacă nu tovărăşească, cel puţin comunicativă, în interesul localităţii, şi rezultatele se văd. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Balan pofteşte la subvenţii, iar vicele Ghiorghiţă îl susţine
Protocol comun pentru combaterea violenţei în şcoli
Proiectele ecologice şi de mediu, posibile cu adevărat sau numai pe hârtie?
Urban Serv atenţionată să se hărnicească
Majorarea taxe de salubritate, o dovadă incompetenţei manageriale
consilierii municipali sprijină incompetenţa lui Pricope, obligându-i pe botoşăneni la plăţi suplimentare
90% din lucrările municipalităţii sunt în grafic
Amazing Grace au rămas încântaţi de cum au fost primiţi la Botoşani
Democratul Achiţei cere demisia lui Ciuştea
Drăguş vrea să responsabilizeze cetăţenii prin votul uninominal
Crede în promisiunile lui Băsescu că va numi un premier PD
Tărniceru – un posibil deputat escroc, cu certitudine tatăl al unui fiu criminal
Service autor închis de Garda de Mediu
Promovabilitate de 84,38% la sesiunea de toamnă a BAC-ului
AJOFM crede că agenţii economici nu ştiu să se folosească de Internet
Amenzile sunt aşa de mari, că n-are rost să mai dea pe la stadion
Dosar penal pentru că au cules ciuperci de pe teritoriul României
Poliţişti implicaţi în accidente rutiere
Răfuieli personale cu sfârşit neaşteptat
ROMEO ŞI JULIETA LA MIZIL
EDIŢIA I
Document notarial semnat de deputatul Tărniceru
Anunţuri... anunţuri
Horoscop
Poliţistul la CEC
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog