Exemplul oraşului Flămânzi, primul din judeţ implicat în problema gestionării moderne a gunoiului menajer face deja prozeliţi şi nu sunt mai mult de câteva săptămâni de când, cu prilejul tăierii panglicii inaugurale a staţiei de sortare şi compactare a deşeurilor din Flămânzi, Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, afirma că
„şi în acest domeniu oraşul dumneavoastră e un vârf de lance, căci tot ce faceţi aici, noi va trebui să observăm şi să aplicăm de acum încolo în tot judeţul”.
Urmând strategia stabilită la nivel judeţean în domeniul depozitării şi transportării gunoiului menajer, în ziua de 30 noiembrie a fost finalizată cea de-a doua etapă a proiectului „Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor”, în care au fost implicate comunele învecinate zonei Flămânzi, respectiv Lunca, Blândeşti, Suliţa, Todireni, Hlipiceni, Răuseni, Călăraşi şi Albeşti.
De data acesta, proiectul a prevăzut amplasarea a 80 de platforme de colectare selectivă a deşeurilor, fiecare având câte cinci containere ecologice, şi realizarea unei platforme de transvazare, intermediară, în transportarea deşeurilor la Botoşani. „Au fost achiziţionate deja, şi testate, maşinile de transport, două autogunoiere, o autobasculantă, un încărcător frontal şi un container auto-compactor-auto-tractat care, în timp ce funcţionează, realizează din mers pachete de deşeuri menajere”, ne-a spus Marcel Marcu, primarul comunei Lunca, cea de-a doua după Flămânzi care gestionează în mod controlat, modern şi ecologic, gunoaiele de pe teritoriul său şi a localităţilor învecinate. (BPF)