Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11045
De la 07 Ianuarie 2003
122896694

Primarul din Baia Mare nu va demola gardul ţigănesc

  • 1 October 2013, 23:00
"Nimeni nu va demola acest gard", a anuntat primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, dupa ce a pierdut procesul impotriva Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pentru zidul care desparte blocurile de romi de o strada.
"Sa fie sanatosi cei de la CNCD cu cei 6.000 de lei [amenda pentru discriminare - n.red.]. Sa isi cumpere fotolii luxoase pentru sediul lor si flori pe masa", a declarat Chereches citat de eMaramures. In replica, Csaba Asztalos - presedintele CNCD a declarat pentru HotNews.ro ca "domnul primar a platit amenda in contul primariei Baia Mare, deci al primariei pe care o conduce". Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a castigat procesul impotriva primarului din Baia Mare, Catalin Chereches, dupa ce edilul a atacat in justitie decizia Consiliului de a-l amenda pentru ridicarea unui zid care desparte mai multe blocuri locuite de romi de strada principala. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis mentinerea hotararii CNCD potrivit careia ridicarea zidului "constituie fapta de discriminare".
Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis in urma cu doi ani ca primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, sa fie amendat cu 6.000 lei si a recomandat si demolarea zidului despartitor.
Catalin Chereches, primarul din Baia Mare, a declarat ca "pentru mine este o mare bucurie sa pot sa platesc, asa cum am si facut de fapt, pentru ca am platit acea amenda de 6.000 de lei de la inceput, ca sa ramana acest gard in picioare. Nimeni nu va demola acest gard". Edilul a sustinut ca are o "decizie a instantei cu privire la chestiunile administrative, sentinta care certifica faptul ca acest gard a fost construit legal", scrie eMaramures.ro.
"Sa fie sanatosi cei de la CNCD cu cei 6.000 de lei. Sa isi cumpere fotolii luxoase pentru sediul lor si flori pe masa. In rest, noi vom merge inainte, asa cum consideram noi, cu proiectul de integrare a comunitatii rome", a continuat Catalin Chereches, potrivit sursei citate.
In replica, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat pentru HotNews.ro ca "in primul rand domnul primar a platit amenda in contul primariei Baia Mare, pentru ca amenzile de acest gen sunt in contul autoritatilor locale, deci al primariei pe care o conduce. Sunt la bugetul statului".
In ceea ce priveste zidul care desparte mai multe blocuri locuite de romi de strada principala, Asztalos a afirmat ca primarul din Baia Mare "are obligatia morala sa demoleze zidul, chiar daca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a decis acest lucru in mod expres, pentru ca a mentinut hotararea noastra prin care am recomandat demolarea".
"Dar cand avem o decizie a ICCJ definitiva si irevocabila care spune ca zidul este discriminatoriu, este logic ca este o obligatie cel putin morala daramarea zidului. Cu populisme nu poate pacali nici comunitatea de romi si nici majoritatea baimarenilor. Chiar daca s-a construit acel zid, baimarenii se intalnesc zilnic cu oamenii din acea comunitate care se lupta pentru supravietuire, pentru ca traiesc in conditii mizere.
Deci nu a solutionat problema nici pentru baimareni, nici pentru comunitatea roma ghetoizata. Problemele si bucataria ne-au ramas, asa ca sa faca bine sa nu mai fie atat de arogant si sa faca exercitii de modestie si sa discutam in concret asupra problemei pentru rezolvarea careia noi suntem parteneri", a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Hârjoana Alinuţei
Botoşani: Mafia din primăria Ştefăneşti împinge un fermier la sinucidere (II)
Ioan Rotundu
Dolarul american în cădere liberă pe piaţa UE
Gâdea susţine că: Antena 3 nu are niciun fel de legătură cu dosarul de şantaj RCS&RDS
Conducerea Antenei 3 trimisă în judecată de DNA în dosarul de şantaj RCS&RDS
Guvernul Ponta pregăteşte o afacere de 500 de milioane de euro din fonduri UE
Ministerul Sănătăţii anunţă modificări importante în sistemul sanitar
Putin face tot posibilul să saboteze Acordul R.Moldova-UE
Învățămintele Columnei lui Traian, după 19 secole
Primarul care nu se lasă călcat pe bătătură
Ioan Rotundu
Comunicat de pres㠖 Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog