Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15522
De la 07 Ianuarie 2003
80009101

Primele precizări ale șefului CCR după ce a participat la o conferință la Sankt-Petersburg,

  • la care MAE îi recomandase să nu meargă. Cele două întrebări care îi „stăruie în minte” lui Valer Dorneanu
  • 23 May 2018, 23:00
Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, susține că nu avea nevoie de un mandat special din partea plenului Curții pentru a participa la conferința de la Sankt-Petersburg, iar din discuțiile cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, nu a înțeles că MAE își menține recomandarea de a nu merge la evenimentul care a fost organizat de Curtea Constituțională a Federației Ruse.
„Hotărârea participării mele la acest eveniment a fost luată de Plenul CCR în data de 29 martie 2018. Participarea la acest eveniment cu caracter științific nu presupune adoptarea unor poziții oficiale sau luarea unor decizii, care să impună acordarea vreunui mandat special din partea Plenului”, precizează, într-un comunicat, Dorneanu, comentând că „în legătură cu problema pretinsei încălcări a unui ”embargou” față de Federația Rusă, precizez că nu există, la nivel oficial, euro-atlantic, o interdicție de participare la manifestări științifice cu caracter profesional”.
Șeful CCR recunoaște că a primit, sub semnătura lui Teodor Meleșcanu, recomandarea MAE de a nu participa la eveniment, însă după o discuție cu ministrul nu a înțeles că aceasta este menținută.
„Precizez că, într-adevăr, a fost primită o recomandare sub semnătura dlui Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, prin care se aprecia ca reprezentarea CCR să nu fie la nivel de președinte, ci la nivel de judecător, deoarece la acest eveniment ar urma să participe reprezentanți ai ”Republicii Osetiei de Sud” și ai ”Republicii Abhazia”.
În plus, în acest document se face referire la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeii și la acțiunile de destabilizare din estul Ucrainei. Primind această recomandare, l-am contactat telefonic pe dl. ministru, i-am explicat scopul participării mele la această manifestare internațională, faptul că în agenda mea nu vor exista întâlniri bilaterale și nici alte luări de poziții în dezacord cu recomandarea transmisă. Din această convorbire eu nu am înțeles că interlocutorul meu și-ar fi menținut recomandarea de a nu participa”, explică Dorneanu în comunicat.
În final, președintele Curții Constituționale precizează că, în acest context, rămâne, totuși, cu câteva întrebări.
„Două întrebări îmi stăruie însă în minte: prima este aceea că, dacă există un gen de ”embargou” față de Federația Rusă, de ce s-a menționat în finalul recomandării MAE că se apreciază ca fiind oportună reprezentarea CCR la nivel de judecător (în mod logic, pretinsa interdicție ar fi trebuit să vizeze participarea oricărui reprezentant al Curții)..
A doua întrebare vizează o situație din 2015, când Plenul CCR a solicitat MAE o opinie cu privire la o propunere de excludere a Curții Constituționale a Federației Ruse din Conferința Curților Constituționale Europene, ce urma să se discute la următoarea Conferință a organismului ce reunește curțile constituționale din Europa, la care CCR avea să participe. Ni s-a recomandat atunci că n-ar fi oportună o asemenea măsură”, afirmă Dorneanu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Revine superimunitatea pentru judecătorii CCR:
pot fi urmăriți penal, dar nu și arestați sau trimiși în judecată fără acordul a două treimi dintre ei. Bonus: pensii speciale mai mari
Liviu Dragnea pleacă într-o deplasare în Elveția
în ziua în care se așteaptă sentința din dosarul angajărilor fictive
Procuroarea Elena Iordache, după solicitarea lui Tudorel Toader:
Augustin Lazăr nu a exercitat vreo presiune sau amenințare
Fondul de compensare a investitorilor de pe piața de capital a avut pierdere și anul trecut
Un ordin al ministrului Sănătății obligă instituțiile din subordine să solicite un aviz de la minister înainte să dea orice informație presei
Viorica Dăncilă, după ce Klaus Iohannis a întrebat-o dacă mai sunt bani de pensii și salarii:
„În mod sigur există salarii pentru pensii și salarii”
Tăriceanu s-a întâlnit la Guvern pentru discuții cu Dăncilă și Dragnea.
„Mersul meu la Guvern este de natură simbolică”
GDPR: Legea Autorităţii de supraveghere a prelucrării datelor personale a fost adoptată.
Cum vor fi făcute controalele şi aplicate sancţiunile
Comisia Europeană, radiografie dură asupra României:
Independența judiciară e pusă sub semnul întrebării, se exercită presiuni asupra instituțiilor judiciare
CCR a admis cererea lui Iohannis și a declarat neconstituțională toată legea ce modifică acte normative din domeniul sănătății
Lira turcească, în cădere liberă / Devalorizare de peste 19% în ultima lună și peste 35% în ultimul an
Comisia Europeană avertizează România că a deviat de la „faimosul” MTO
și nu a făcut nimic să se redreseze
Horoscop zilnic 24.05.2018
Bancul zilei: Critică colegială
Prizonier în Guvern
Cum ăi sacul Dăncilă, aşa şi petecul Dan Şlincu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă