Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14274
De la 07 Ianuarie 2003
122874341

Prin fum de batal la proţap şi miros de mici

  • 3 October 2010, 23:00
Chiar dacă sâmbătă a plouat mocăneşte, mulţi botoşăneni n-au luat ploaia în seamă şi s-au deplasat la ferma de ovine Popăuţi, la expoziţia zoo organizată de liberalii lui Florin Ţurcanu. Fiecare a privit la ce a crezut de cuviinţă şi a apreciat după cum i-au fost plăcerile. Eu, ca un om pofticios ce sunt, m-am dat pe lângă grătarele cu mici şi carne de oaie, care sfârâiau pofticios.
Ploaia picura de sus, micii sfârâiau de jos iar mirosul de mici şi fum învăluia întreaga atmosferă, de sărbătoare dacă e să luăm în seamă muzica populară ce ieşea din difuzoare şi mocirloasă dacă e să compătimim picioarele noastre care pe iarba umedă, amestecată cu noroi, lunecau care încotro.
Cum spuneam, eu am dat târcoale grătarelor şi n-am putut răbda să nu fac rând la nişte mici dolofani, care-mi făceau cu ochii de pe grătarul deasupra căruia se rotea leneş un trup de cârlan pus la dogoarea jarului.
Sincer să fiu, de mult n-am mai mâncat aşa mici buni, dolofani, zemoşi şi rumeniţi cu meşteşug pe grătar, adică nici prea copţi dar nici prea cruzi. Lingându-mă pe buze, m-am interesat ce meşter carmanger stă în spatele fabricării lor. Aşa am aflat că-i vorba de o asociaţie familială a unuia Matei.
Nu-l cunosc pe acest Matei, doar am auzit prin Botoşani că ar face preparate bune şi pe gustul tradiţional, dar sâmbătă, la Popăuţi, m-am convins că laudele care i se aduc nu-s cu nimic exagerate.
Tot Matei a fost şi cel cu batalul la grătar. Cu numai 6 lei puteai cumpăra o porţie pe săturate, mai ales că pe lângă carnea de oaie se mai adăuga şi ceva brânză aşezată alături de mămăliga liberală la culoare, adică galbenă.
Cei familiarizaţi cu cu secretele gastronomiei, dădeau mai întâi o raită pe la dubiţia frumuşanului Titel Arhip, unde dădeau peste cap un păhărel de ţuică de Rădeni, pe motiv că este o măsură preventivă la „prospeţimea” micilor. Micii erau proaspeţi, dar trebuia găsit un motiv şi pentru băutul ţuicii.
Una peste alta, mie mi-a plăcut, din zootehnia liberală adunată pestriţ pe platoul fermei Popăuţi, ceea ce s-a pus la sfârâit pe grătar. În rest, mofturi politice de culoare galbenă, adică liberale. Cum eu fac politica oalelor cu mâncare şi nu cea a partidelor, după ce-am mâncat micii mi-am luat zborul spre alte… cratiţe cu mâncare. Acasă mă aştepta ditamai oala cu ciorbă de burtă, făcută vineri seară, cu multă dragoste şi evlavie din partea bucătarului de familie.
După micii şi batalul de la Popăuţi, un castron de ciorbă de burtă, bine usturoiată şi ardeiată ajută la digestie şi deschide cale liberă spre alte bunătăţi, cum ar fi o ceafă grasă la grătar servită cu castraveţi muraţi în vară, tari la trup şi acri de să-ţi facă părul măciucă. Mai ales că dacă la murat s-a pus un smoc de mărar îmbătrânit în grădiniţa din faţa casei şi o tufă de ţelină verde, gustul castraveţilor este dumnezeiesc, că nici Sfântul Sisoe, cel pofticios de acrituri, nu s-ar da înlături să păcătuiască mâncând.
Oricum, ziua de sâmbătă am încheiat-o tot acasă, şi tot cu un castron de ciorbă de burtă în faţă, ca să uşurez munca de peste noapte a stomacului şi să nu se răzbune pe mine cu vreo indigestie rebelă care să mă teleporteze pe la Urgenţele medicale şi să fiu dat exemplu „Nu mâncaţi ca el!”.
Lucullus


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Zv SOMAX, luni, 4 octombrie
Bancul zilei: Spaima… episcopului
Expoziţia zoo Popăuţi – succes umbrit de lipsa preşedintelui Crin Antonescu
Mii de firme româneşti se mută în Bulgaria
alungate de măsurile de austeritate şi instabilitatea fiscală
Moise Guran a pus punct BizBazar
ONU a muşamalizat "atrocităţile" comise de sovietici si americani în Afganistan
România pare să fie dominată de suspendaci
nişte oameni trişti ce vor să îl suspende pe Traian Băsescu
Vladimir Voronin nu mai vrea proces cu România
el nu-şi aminteşte sa fi spus asta
Ministrul Educaţiei şi Guvernul se consideră cu 11 clase peste conducerea
Crin Antonescu nu vrea schimbarea lui Băsescu pentru a se întoarce Năstase
el va susţine la preşedinţie candidatura lui Isărescu
Politica destrăbălaţilor
Ioan Rotundu
Vorbe urâte, domnule senator!
ON Gaz Distribuţie întrerupe temporar furnizarea gazelor în Botoşani
Cruntă beţie liberală urmată de vizita unui preşedinte surogat
Drumul „căruţelor” mai are de aşteptat pentru a fi reparat
Bilanţul tragic al unui accident rutier produs pe Şoseaua morţii
Ofensivă asupra traficului de ţigări
Cardiacii pot muri liniştiţi, că de medicaţie nu vor mai avea parte
Au ieşit bine la control
Bolnavii HIV încă nu vor avea cabinet stomatologic separat
Declaraţii online la CAS Botoşani
În loc de gratuităţi, pacienţii primesc dreptul la reclamaţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog