Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8930
De la 07 Ianuarie 2003
122580869

Principalele modificări la noul Cod civil

  • 2 October 2011, 23:00
Noul Cod Civil intra in vigoare sambata, 1 octombrie. Noile reglementari civile modifica vechiul cod civil, adoptat in urma cu 146 de ani, in 1865, pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Noul Cod Civil aduce modificari esentiale in privinta unor domenii precum respectul vietii private si al demnitatii persoanei umane, divortul, transmisiunea mostenirii si testamentul. Noul Cod introduce si doua noi institutii legale: logodna si conventia matrimoniala.
De maine, regulile si institutiile noului Cod Civil intra in vigoare. Potrivit articolului 6 al Codului, legea nu are putere retroactiva. Noul Cod nu se aplica raporturilor juridice incheiate anterior. Codul prevede ca, practic, de maine “dispozitiile legii noi sunt de asemenea aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acesteia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi.”
In privinta aplicarii noului Cod se mai prevad si urmatoarele: Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.
Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrarii in vigoare a legii noi sunt supuse dispozitiilor legii vechi, neputand fi considerate valabile ori, dupa caz, eficace potrivit dispozitiilor legii noi.
Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregime supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.
Dispozitiile legii noi se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare
Respectul vietii private si al demnitatii persoanei umane. In noul cod la sectiunea 3-a este reglementat domeniul vietii private si al demnitatii persoanei. La articolele 70 pana la 77 ale noului Cod sunt prevazute noi norme care regelementeaza dreptul la viata privata al unei persoane.
In noul Cod se prevede ca ”in exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate sa interzica ori sa impiedice reproducerea, in orice mod, a infatisarii sale fizice ori a vocii sale sau, dupa caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.”
Potrivit noului Cod este interzisa: interceptarea fara drept a unei convorbiri private; captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate intr-un spatiu privat, fara acordul acesteia; difuzarea de imagini care prezinta interioare ale unui spatiu privat, fara acordul celui care il ocupa in mod legal; difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza; utilizarea, cu rea-credinta, a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana;
Conventia matrimoniala. Este un fel de contract prenuptial dar in interpretarea CSM termenul de contract prenuptial nu se suprapune exact pe reglementarile prevederilor din noul cod. Conventia Matrimoniala poate fi realizata inainte sau in timpul casatoriei. In noul Cod se prevede ca prin convenţie matrimoniala se poate conveni ca sotul supravieţuitor sa preia fara plata, inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, detinute in devalmasie (drept de proprietate asupra unui bun nedivizat in cota parte) sau in coproprietate;
poate fi stipulata in beneficiul fiecaruia dintre soţi sau numai in favoarea unuia dintre ei;
nu este supusa raportului donatiilor (obligaţie pe care o au descendenţii si sotul supravietuitor de a aduce la masa succesorala bunurile primite ca donatie de la defunct) ci numai
reductiunii liberalitatilor (restrangere prin hotarare judecatoreasca a deciziei unei persoane decedate de a-si dona bunurile daca prin aceasta s-a afectat rezerva succesorala a anumitor mostenitori) Divortul. Noul Cod Civil introduce noi prevederi in procedurile de divort.
In noul cod se prevede ca pe cale administrativa poate fi solutionat divortul prin acord, indiferent de durata casatoriei, daca sunt intrunite urmatoarele conditii: sotii isi exprima liber si neviciat consimtamantul, in fata ofiterului de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor, nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.
Cererea de divort se depune de soti impreuna iar dupa un termen de gandire de 30 de zile de la inregistrarea cererii, sotii se prezinta personal si, daca ambii staruie sa divorteze, ofiterul de stare civila elibereaza certificatul de divort fara vreo mentiune cu privire la culpa sotilor
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Secretul angajaţilor
Reţeta zilei: Fălii de carne învălite
Romanul Lucian Gheorghe lucreaza la Nissan
el crează maşina ce se adaptează în funcţie de gândurile şoferului
Ecaterina Andronescu îl dă în judecată pe ministrul Daniel Funeriu
pentru afirmaţia că vrea să scoată bani din "fabrici de diploma"
O înregistrare video cum o femeie surdă îşi aude vocea pentru prim oară
Bulgaria: Ţiganiada balcanică
Budapesta sub asediul miilor de protestatari
ei au strigat: "Orban, pleaca!"
Cui pune botniţă noul Cod civil
Ioan Rotundu
Spania: Conservatorii şi-au mărit avansul în faţa socialiştilor
şi vor câştiga alegerile parlamentare
Lolek şi Bolek au binecuvântat decizia USL
Lumea lu' Rotundu: Nuntă-n sat la şcoală
Pediatria Botoşani s-a uşurat de câteva „piese de muzeu”
În judeţul Botoşani există 4.700 de bolnavi psihici
Funeriu vrea ca intrarea în şcoli să fie cartelată
părinţii şi profesorii trebuie să-şi dea acordul
Listă de aşteptare la protezele medicale
Parc ecologic între blocurile mohorâte din Flămânzi
Botoşani: Festivalul Mărului a fost prăfuit, la propriu, de Antonescu şi Ponta
după norul de praf ridicat, cei doi şi-au împărţit funcţiile în statr
Botoşani: Antonescu şi Ponta au fost întâmpinaţi la Popăuţi de un coşar
Procurorul Ponta l-a condamnat apriori pe Flutur de la Suceava
Ponta a ordonat mazilirea lui Darie şi a Voletei Teslaru
faptul că cei doi au votat în interesul botoşănenilor nu contează
Antonescu a venit la Botoşani să-l susţină pe Ţurcanu
făcând ordine cu Ţâbuleac
La Botoşani, Crin Antonescu a fost darnic cu critici
nimic despre locuri de muncă şi creştere economică
Crin şi Victor au stabilit.
Că Flutur trebuie mazilit!
sau vrabia mălai visează şi calicul praznic
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog