Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
22309
De la 07 Ianuarie 2003
80015888

Prizonier în Guvern

  • 23 May 2018, 23:00
Ce poate fi mai umilitor pentru un premier decât momentul în care ajunge să fie întrebat de un jurnalist, în văzul tuturor, cum suportă să fie "ciuca bătăilor în țară"? Este o întrebare care se afla în mintea multora, dar era greu de crezut că va fi rostită clar și tare chiar în fața camerelor de luat vederi. "Cum suport acest lucru? Nu este ușor!", răspunde premierul, recunoscând, poate fără să vrea, rolul de "ciuca bătăilor". De aici apare o altă întrebare: De ce suportă?
Viorica Dăncilă este captivă în propriul birou de la Palatul Victoria, având doi cerberi la poartă, îmi povestea deunăzi cineva din zona guvernamentală. Nimeni și nimic nu poate ajunge la premier fără aprobarea lor. Ei decid ce poate trece dincolo de poartă. Ei sunt consilieri, dar nu orice fel de consilieri. Prin ei conduce Liviu Dragnea tot Guvernul. Cu ei acolo, Dragnea are certitudinea că nu-i poate scăpa nimic de sub control, poate conduce de la distanță chiar și ședințele de Guvern.
Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, și Anca Alexandrescu, omul de comunicare al lui Dragnea, sunt cei care fac regulile după care joacă inclusiv miniștrii. "Îmi pare rău, dar trebuie aprobare de la Anca Alexandrescu pentru interviu", spun miniștrii întrebați dacă sunt dispuși să ofere câteva declarații publice.
Mi s-a părut exagerată obligația ca un demnitar să se supună unor reguli impuse de un consilier, așa că i-am trimis un mesaj Ancăi Alexandrescu și am întrebat-o dacă este adevărat că e nevoie de aprobarea ei pentru un interviu cu miniștri "care pot oferi informații de interes pentru cetățeni". Exact cum mă așteptam, nu a răspuns.
Darius Vâlcov are un alt fel de rol, este cel care a gândit programul economic al PSD. Este considerat omul cu idei, inclusiv al celor legate de Pilonul II de pensii. Cu Vâlcov consilier, rolul ministrului finanțelor a fost redus la cel de simplu executant. Mediul de afaceri este bulversat după hărțuirea continuă a Pilonului II de pensii, însă tot cu Vâlcov va trebui să negocieze. Vâlcov, cel care ar fi amenințat administratorii de pensii private cu ridicarea licențelor dacă vor vorbi despre intenția Guvernului de a limita la zero contribuțiile la Pilonul II.
Mai sunt și alții prin care Dragnea ar ține frâiele guvernării. "Sunt împrăștiați peste tot, prin ministere, prin agenții, sunt cei care raportează tot, decizii, intenții. Cu ei ține legătura, nu cu miniștrii. Este pentru prima oară când lucurile sunt ținute sub control în acest mod. Au fost unii demiși pe neașteptate și se tot întrebau de unde li se trage...", spun oameni din zona guvernamentală.
În tot acest ansamblu guvernamental, rolul actualului premier este cel pe care l-a recunoscut deja. Putem să ne facem "un exercițiu de imagine" că "nu este ușor" să ieși din birou, sub supraveghere, de două-trei ori pe săptămână, pentru a citi poticnit câteva fraze care stârnesc hohote de râs printre internauți, după care să-l asculți pe Dragnea cum vorbește în locul tău.
Demisia sau demiterea ar fi o eliberare.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Revine superimunitatea pentru judecătorii CCR:
pot fi urmăriți penal, dar nu și arestați sau trimiși în judecată fără acordul a două treimi dintre ei. Bonus: pensii speciale mai mari
Liviu Dragnea pleacă într-o deplasare în Elveția
în ziua în care se așteaptă sentința din dosarul angajărilor fictive
Procuroarea Elena Iordache, după solicitarea lui Tudorel Toader:
Augustin Lazăr nu a exercitat vreo presiune sau amenințare
Fondul de compensare a investitorilor de pe piața de capital a avut pierdere și anul trecut
Un ordin al ministrului Sănătății obligă instituțiile din subordine să solicite un aviz de la minister înainte să dea orice informație presei
Viorica Dăncilă, după ce Klaus Iohannis a întrebat-o dacă mai sunt bani de pensii și salarii:
„În mod sigur există salarii pentru pensii și salarii”
Tăriceanu s-a întâlnit la Guvern pentru discuții cu Dăncilă și Dragnea.
„Mersul meu la Guvern este de natură simbolică”
GDPR: Legea Autorităţii de supraveghere a prelucrării datelor personale a fost adoptată.
Cum vor fi făcute controalele şi aplicate sancţiunile
Comisia Europeană, radiografie dură asupra României:
Independența judiciară e pusă sub semnul întrebării, se exercită presiuni asupra instituțiilor judiciare
CCR a admis cererea lui Iohannis și a declarat neconstituțională toată legea ce modifică acte normative din domeniul sănătății
Lira turcească, în cădere liberă / Devalorizare de peste 19% în ultima lună și peste 35% în ultimul an
Primele precizări ale șefului CCR după ce a participat la o conferință la Sankt-Petersburg,
la care MAE îi recomandase să nu meargă. Cele două întrebări care îi „stăruie în minte” lui Valer Dorneanu
Comisia Europeană avertizează România că a deviat de la „faimosul” MTO
și nu a făcut nimic să se redreseze
Horoscop zilnic 24.05.2018
Bancul zilei: Critică colegială
Cum ăi sacul Dăncilă, aşa şi petecul Dan Şlincu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă