Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
33387
De la 07 Ianuarie 2003
76746766

Problema pensionarilor de pe fosta platformă industrială greu de rezolvat

  • 27 September 2007, 23:00
În data de 14 septembrie Maria Paraschiv, Preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice şi preşedintele Sindicatului Judeţean al Pensionarilor Botoşani împreună cu Ştefan Ţarcă, liderul confederaţiei sindicale CNSLR Frăţia, filiala Botoşani, confederaţie la care este afiliat Sindicatului Judeţean al Pensionarilor Botoşani au solicitat o întâlnire de lucru cu prefectul Gheorghe Sorescu.
Aceştia au discutat despre situaţia preluării arhivelor unităţilor de pe fosta platformă industrială a municipiului Botoşani de către Direcţia Judeţeană a Arhivelor Statului (DJAS) Botoşani, în vederea acordării adeverinţelor necesare recalculării pensiilor persoanelor care au lucrat în schimbul de noapte. În această situaţie se află aproximativ 10.000 de pensionari.
La întâlnire au mai participat directorii instituţiilor deconcentrate cu responsabilităţi în domeniu, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Botoşani, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) şi DJAS Botoşani. În cadrul dialogului purtat, Ştefan Ţarcă a precizat că în rândul pensionarilor există o nemulţumirea crescândă, datorată imposibilităţii obţinerii adeverinţelor necesare recalculării pensiilor şi a menţionat că în condiţiile în care nu se vor găsi soluţii intenţia acestora este de a organiza un miting şi de a picheta Instituţia Prefectului. Stela Giosan, director al DJAS, a subliniat că arhivele unităţilor de pe fosta platformă industrială a municipiului Botoşani sunt depozitate în condiţii bune (în cazul fostelor Uzine Textila) datorită lichidatorilor, dar nu pot fi preluate şi prelucrate din lipsa de spaţiu de depozitare care să aparţină Arhivelor Statului şi a personalului insuficient şi pentru că în prevederile O.U.G.R. Nr.39/2006, art.18 “Documentele cu valoare practică prevăzute la alin. 1 se preiau după înfiinţarea în cadrul Arhivelor Naţionale şi al direcţiilor judeţene ale Arhivelor Naţionale a unor structuri specializate, cu asigurarea, în condiţiile legii, a resurselor umane şi logistico-financiare necesare” nu au fost aplicate încă.
„Participanţii la întâlnire au prezentat mai multe soluţii pentru deblocarea situaţiei şi urgentarea acordării adeverinţelor necesare recalculării pensiilor precum suplimentarea numărului de angajaţi la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Statului Botoşani, cu 7 persoane pentru acordarea adeverinţelor şi preluarea unui spaţiu în care arhivele să poată fi depozitate în condiţii optime de păstrare şi siguranţă sau preluarea spaţiilor existente pe durată determinată cu asigurarea pazei de către structurile abilitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Raluca Bălăşcău.
S-a propus de asemenea acordarea unui procent pentru cei care au lucrat în schimb de noapte, funcţie de ramura în care şi-au desfăşurat activitatea similar procedurii aplicate la cei care nu aveau trecut salariul în careta de muncă pentru perioada lucrată înainte de anul 1960. Instituţia Prefectului a solicitat un răspuns scris din partea DJAS, urmare a unei adrese transmise de Confederaţia Sindicală CNSLR Frăţia, filiala Botoşani şi Sindicatul Judeţean al Pensionarilor Botoşani. Soluţiile enunţate de participanţii la întâlnire au fost transmise la Cancelaria Primului - Ministru la Departamentul pentru Dialog Social, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Furturi de miliarde de lei la cooperativele de credit
Dan Diaconescu plăteşte 100 milioane lei ora de scandal
Un italian şmecher, bagă în pământ bani negri şi-i scoate albi
culmea, îi merge şi ştie să dea cu tifla autorităţilor române
Scandal în PSD pe seama listei la europarlamentari
scrisoare deschisă
Prilej de afacere pentru unele conduceri de şcoli
Daniela Vlădescu şi Daniel Buzdugan invitaţi la Botoşani
Au fost sensibilizaţi de copiii cu sindromul Down
Prefectul Sorescu a găsit soluţia WC-urilor din şcolile săteşti
Prefectul vrea să-i disciplineze pe constructori
Noi ajutoare pentru Tecuci
Prefectul vrea, dar cei de la Drumuri Naţionale se codesc
CJ refuză recepţia şcolilor reabilitate după inundaţiile din 2005
Se reiau demersurile pentru achiziţionarea pianului de concerte
Peste 30 de primării amendate de Garda de Mediu
Amenzi de peste 10 mii lei aplicate agenţilor economici
Începe sezonul virozelor
Batjocoriţi, asistenţii comunitari îşi iau lumea în cap
Sindicaliştii vor salariul minim de 700 lei
Centru de consiliere la Şcoala Specială
Parfum de femeie
Horoscop
Cumpără cu banii jos
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă