Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7786 lei
1 USD = 4.2746 lei


Număr accesări
Astăzi:
3086
De la 07 Ianuarie 2003
72590238

Problemele de mediu riscă să nu poată fi rezolvate

  • 29 October 2007, 23:00
La ora actuală Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani se confruntă cu suficiente probleme pe care trebuie să le rezolve într-un interval de timp cât mai scurt. Problemele încep încă de la obţinerea de date şi informaţii privind deşeurile. Cantităţile de deşeuri raportate sunt estimate şi nu cântărite. În judeţ nu s-a făcut nici un studiu fundamentat în ceea ce priveşte compoziţia deşeurilor, care ajung la depozite După cum susţine Dana Boariu, reprezentantul Compartimentului de gestiune a deşeurilor şi substanţe chimice periculoase din cadru APM, susţine că datele despre compoziţia deşeurilor sunt extrem de importante.
Taxele de salubritate nu sunt instituite de toate autorităţile locale, ceea ce reprezintă un lucru negativ. Taxa de salubritate reprezintă un element financiar de dezvoltare ulterioară a serviciului de salubritate, dar şi un element de conştientizare adresat populaţiei. Colectarea selectivă a deşeurilor, la nivelul judeţului Botoşani, este în stadiu incipient.
Nici la capitolul sistemului integrat de colectare şi transport a deşeurilor nu se înregistrează o situaţie prea bună, în mod special în mediul rural. Dacă în urban un procent de 76% din populaţie este deservită de servicii de salubritate, în mediul rural acest procent abia ajunge la 1%. "În mediul urban ponderea e în Botoşani şi Dorohoi şi este destul de simplu să ajungi la 76%. Mai greu este să ajungi la 100% în 2009 aşa cum prevede Planul Regional de Gestiune a Deşeurilor. Şi dacă aici e greu în mediul rural este şi îngorzitor de greu. 1% reprezintă actualmente doar Truşeşti", a precizat Dana Boariu.
Planul Regional de Gestiune a Deşeurilor prevede ca în mediul rural aceste procent să ajungă la 90% până în 2009, pentru că atunci este termenul limită de închidere a rampelor de colectare. La momentul actual, pentru colectarea în amestec a deşeurilor există aproximativ 4500 de containere, iar pentru colectarea selectivă doar 39, din care peste 20 sunt numai în municipiu.
Probleme se înregistrează şi în ceea ce priveşte eliminarea deşeurilor. La nivelul judeţului, singura modalitate de eliminare a acestora se realizează prin depozitare. În judeţ există patru depozite ce au ca termen de închidere perioada 2008-2016. Aceste patru depozite trebuie să respecte normativele europene, dar în prezent doar unul deţine autorizaţie de mediu, respectiv cel de la Botoşani.
În mediul rural au fost identificate 196 de spaţii de depunere a deşeurilor, spaţii ce trebuie închise până în vara anului 2009. În ceea ce priveşte gestionarea celorlalte fluxuri de deşeuri, reprezentanţii APM nu pot face prea multe afirmaţii. "Dacă vorbim de deşeuri periculoase, de deşeuri municipale sau voluminoase, care înseamnă mobilă vechie, instalaţii sanitare vechi nu există sisteme de colectare separate pentru acestea", a afirmat Dana Boariu.
O situaţie ceva mai bună se înregistrează la colectarea deşeurilor din construcţii şi demolări. În municipiul Botoşani există containere speciale pentru astfel de deşeuri. Cu toate acestea nu există spaţii desemnate de autorităţile publice locale pentru depozitarea deşeurilor inerte din construcţii şi demolări. Mai mult nu există facilităţi de tratare sau reciclare a acestor deşeuri, care pot îngloba şi substanţe periculoase.
O mare problemă apare la capitolul nămoluri provenite de la staţiile de epurare. "Această problemă va deveni din ce în ce mai mare odată cu instalarea noii facilităţi, staţii de epurare orăşeneşti. De foarte mulţi ani aceste nămoluri au fost depozitate doar temporar, stocate. Ele nu se admit la rampele de gunoi pentru că strică stabilitatea şi creează numai probleme. Pe lângă probleme de poluare apar şi probleme tehnice deosebite. Nu ştim cum vom rezolva această problemă", a adăugat şeful Compartimentului cadrul APM.
Teoretic există posibilitatea ca acest tip de nămol să fie folosit în agricultură, dar practic nici în Uniunea Europeană nu se mai foloseşte pentru că este foarte greu să obţii un compost bun din aceste nămoluri uzate. Din acest motiv, ultima soluţie rămâne deshidratarea lor şi coincinerarea. Reprezentaţii APM susţine că unele dintre aceste probleme sunt destul de greu de rezolvat, iar din acest motiv riscă să nu poată fi soluţionate în termenul stabilit. (Margareta NICHIFOR)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Câmpanu vine cu o propunere năstruşnică
Cele mai celebre cazuri ale corupţiei locale
aceste cazuri au ajuns pe masa Comisarului Drepturilor Omului de la Consiliul Europeilupta declanşată de „Mişcarea Iazu” începe să aibă efectecei vizaţi nu mai prididesc cu ameninţările
Posibile opţiuni de vot
Ioan Rotundu
Colectarea deşeurilor electrice şi electrocasnice tinde să devină circ
Contractul de concesiune pentru gestiunea deşeurilor trebuie revizuite
Cursuri de operator calculator pentru deţinuţi
Nu renunţă la realizarea unei intrări fastuoase în spitalul judeţean
Tabără pentru profesorii din Transnistria
Permis de conducere fals descoperit în Polonia
S-a demarat procesul de inscripţionare a monumentelor istorice
Spitalul din Flămânzi ar putea fi construit la ...Frumuşica!!!
Operatorii culturali botoşăneni învaţă să scrie proiecte
CJ încearcă să sprijine cu o sumă de bani parte din consiliile locale
Liberalii se apără de acuzaţiile de favoritism politic
CJ lasă din condiţii faţă de firma Telido
Dominic Purcell divorţează
Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni – LicArt
Sesiune specială a testelor naţionale
Program TELE’M Botoşani, marţi, 30 octombrie
Cotlet de porc CHARCUTIERE
Horoscop
Profesorul şi logica ilogică
Şmecher, mai întâi închiriază şi apoi cumpără
I-a adus pe medici în situaţia de a da consultaţii în stradă
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă