Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
20000
De la 07 Ianuarie 2003
86859696
Procuratura poloneza tot mai aproape de concluzia ca

Masacrul de la Smolensk nu a fost accident

  • 30 April 2010, 23:00
Procuratura din Polonia nu exclude faptul că accidentul aviatic de la Smolensk ar fi fost provocat în mod intenţionat. Procuratura generală de la Varşovia examinează 4 versiuni ale tragediei în care preşedintele, soţia sa şi alţi 94 de oficiali şi-au pierdut viata, transmite Romanian Global News.
„Probleme tehnice ale avionului", „factorul uman", „organizarea necorespunzătoare a zborului" sau „implicarea unei persoane terţe" - una dintre aceste cauze ar fi dus la prăbuşirea aeronavei, se spune într-un comunicat plasat pe site-ul Procuraturii din Polonia. Cauzele accidentului sunt cercetate în paralel, atât de autorităţile ruse, cât şi de cele poloneze.
Până în prezent, autorităţile poloneze au audiat 70 de martori în acest caz. Cu câteva zile în urmă, premierul polonez Donald Tusk a declarat ca sunt motive sa creadă ca avionul s-a prăbuşit cu 15 minute mai devreme decât ora care a fost făcută publică. Premierul polonez, bun prieten cu Vladimir Putin, va preciza cui îi aparţine vina accidentului de la Smolensk numai dupa consultări cu viitorul preşedinte, care, spera el, va fi colegul său de partid Bronislaw Komorowski. Analişti militari polonezi sunt însă siguri ca piloţii vor fi învinovăţiţi, pentru a nu se declanşa un scandal internaţional.
Cauzele prăbuşirii avionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski nu vor fi făcute publice decât după alegerile prezidenţiale şi după consultarea viitorului şef al statului, a declarat premierul Donald Tusk, potrivit televiziunii TVN24.
Desi Donal Tusk crede ca fratele lui Lech Kaczynski nu are sanse sa castige, candidatul sustinut de Tusk (si de Moscova) fiind favorit in sondaje, Przemyslaw Zurawski vel Grajewski, expert la Natolin European Center din Varşovia spune pentru Europa Liberă ca "toate sondajele făcute în Polonia după 1989 s-au dovedit greşite". El adaugă că, deşi favorit, Komorowski "a fost criticat pentru discursurile din perioada de doliu, care erau foarte oficiale şi nu dovedeau tristeţea sa. Era evident că nu erau sincere."
"Lech Kaczynski era inamicul public al guvernului", a mai spus Zurawski vel Grajewski.
Ruşii au "întârziat" prăbuşirea cu 15 minute
Premierul polonez a oferit totuşi câteva detalii despre accidentul aviatic de la Smolensk. Tusk a exclus din rândul cauzelor accidentului eventualele probleme tehnice ale aparatului Tupolev 154 sau o explozie la bordul acestuia. Tusk a mai adăugat că există o neconcordanţă între ora 8:56, indicată de autorităţile ruse ca moment al prăbuşirii, şi 8:41, înregistrată de cutiile negre, scrie cotidianul.ro citand surse poloneze.
Donald Tusk a subliniat buna cooperare cu investigatiorii ruşi şi a declarat că autorităţile de la Varşovia au primit toate laptop-urile şi telefoanele mobile ale victimelor accidentului, încercând să elimine astfel suspiciunea presei poloneze că anchetatorii ruşi au pus mâna pe posibilele informaţii secrete stocate în aparatele fostului preşedinte şi ale liderilor militari care şi-au pierdut viaţa în accident.
Analiştii polonezi sunt sceptici în privinţa transparenţei investigaţiei din Rusia, mai cu seamă că există o tendinţă de apropiere în relaţiile bilaterale, pe care ambele părţi încearcă să o fructifice. "Singura explicaţie acceptabilă din punct de vedere politic este să se dea vina pe piloţii polonezi. Orice altă explicaţie ar stârni un scandal uriaş. Se poate să fi greşit controlorii de trafic ruşi sau cei care au revizuit avionul în Rusia sau chiar se poate să fi fost o acţiune deliberată a ruşilor. Toate aceste trei scenarii ar provoca un scandal internaţional. Cea mai acceptabilă explicaţie rămâne greşeala piloţilor. Acesta cred că va fi rezultatul anchetei din Rusia", a declarat pentru Europa Liberă Przemyslaw Zurawski vel Grajewski.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Natura moartă cu nepot obez” – aplauze furtunoase la scenă deschisă
CAS lasă secţia de cardiologie fără medici specialişti
Reduceri la biletele CFR pentru tineri
În curând, Maternitatea va putea efectua analize medicale gratuite
1 Mai - De la Florar, Arminden la "Paştele Muncitorilor"
Vladimir Putin a propus fuziunea Gazprom şi Naftogaz
TVA-ul nu va creste * FMI ar putea revizui scenariul de creştere economică al României
Îl voi da în judecată pe preşedintele ANI
Includerea clasei a IX-a in ciclul gimnazial, aprobată de Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor
Românii din Seghedin – persona non grata în biserica sârbească
Rusia-România, meciul pentru Basarabia
Bancul zilei: Mirarea lui Ion
Horoscop
Ghimpu răspunde obrăzniciei staliniste a lui Lavrov
Văduva lui Toader Buliga, candidat la primăria Răchiţi
Botoşănean prins de italieni cu permis fals
„Taxa de şmecher” la Cadastru, confirmată de controlul ANCPI
Părinţi care nu vor democraţie în şcoală
mutilarea personalităţii copilului este o formulă educaţională acceptată
Trecerea spitalelor la administraţia locală se va face pe bază de control
Părinţii îşi pot ajuta copii să fenteze ora de religie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă