Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
28844
De la 07 Ianuarie 2003
76541643
Prof. univ. dr. Radu Baltasiu:

În zonă se produce un abandon al cetăţenilor români de cître propriul stat

  • 15 August 2010, 23:00
Prof. univ. dr. Radu Baltasiu Directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, a făcut in cadrul lucrarilor Universitaii de vara de la Izvoru Mureşului, o analiză a situaţiei din Harghita şi Covasna, prin prisma cercetărilor efectuate recent în zonă, transmite Romanian Global News.
În opinia profesorului Baltasiu, în judeţele Harghita şi Covasna se înregistrează un abandon al cetăţenilor români de către propriul stat.
„Deja cifrele pe care le posedăm ne conduc la dezvoltarea unei idei care se desfăşoară aici, în Harghita şi Covasna, care este străină de suveranitatea statului. Asistăm la un abandon al cetăţenilor români de către propiul stat indiferent de etnie", a spus prof. univ. dr. Radu Baltasiu.
El a a vorbit despre segregarea pe citerii etnice care se produce în zonă şi a explicat că în inima statului român funcţionează geopolitica Bazinul Carpatic, care nu aparţine statului român.
„În momentul în care segregarea pe criterii etnice se produce cu o virulenţă demnă de o cauză mai bună, atunci asistăm la scăderea calităţii vieţii sociale în acel spaţiu. Aici asta se întâmplă.În Harghita şi Covasna, în inima statului român, funcţionează cu o vivacitate rar întâlnită geopolitica Bazinului Carpatic. Ea nu aparţine statului român. Deşi România este principalul teritoriu pe care se află Munţii Carpaţi, ea nu are o geopolitică a Carpaţilor.
Geopolitica reprezintă o distribuţie a puterii pe teritoriul naţional şi în afara lui. În momentul în care România renunţă să mai facă geopolitică, atunic, automat, o practică altcineva. Faptul că România a renunţat să mai facă geopolitică prin manual şi administraţie, pe care le-a abandonat altora, atunci teritoriul respectiv este ca şi abandonat", a afirmat prof . Baltasiu.
Radu Baltasiu a analizat şi „ideea superiorităţii naţiunii maghiare" pe care a calificat-o ca fiind a „retardului istoric", care nu procură soluţii nici măcar naţiunilor căreia i se adresează şi a susţinut că accentul pus pe „psihologia colectivă a Trianonului" va agrava, în timp, această idee.
„Admiţând că, în timp, statul român îşi va duce până la capăt lispa de prezenţă, acest teritoriu va fi maghiarizat în întregime", a declarat prof. univ. dr. Radu Baltasiu.
Directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române a avertizat că „problema Kosovo nu este nici foarte departe şi nici foarte aproape" şi a criticat taberele de vară la care participă tineri maghiari, despre care a spus că „sunt îndoctrinaţi".
„Prin legile succesive date, din nefericire, chiar în Parlamentul Romaniei, această pan-idee coboară şi la nivelul maselor. Copiii, maghiari sau secui, sunt îndocrinaţi pe această pseudo-idee a superiorităţii etnice şi a stăpânirii lor primordiale pe un anumit spaţiu. În timp, exploatând ceea ce legea română le permite, prin taberele de vară, prin tabere paramilitare ei vor obţine îndoctrinarea de tip agresiv, aceea care a făcut posibil conflictul din Kosovo", a declarat prof. univ. dr. Radu Baltasiu. În final el a precizat că soluţia la aceste probleme este chiar respectarea legilor şi restransformarea spaţiului local într-unul de încredere reciprocă.
„Noi susţinem respectarea legii, retransformarea spaţiului local într-unul civilizat, de încredere reciprocă, nu într-un apartheid care tinde să devină", a declarat Radu Baltasiu.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Perversul „Ţâubleac tace vinovat
Horoscop
Bancul zilei: Cu ce te alegi când munceşti la stat
Program Tv SOMAX, luni, 16 august
Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit la Constanţa
Românii din Bulgaria sunt supuşi unui continuu proces de asimilare
Românii din Covasna, Harghita şi Mureş vorbesc doar cu Dumnezeu în limba română, la biserică
Marius Nicoară (PNL) ii cere preşedintelui sî convoace CSAT
pe tema declaraţiilor autonomiste
Bulgaria acordă cetăţenie celor care au făcut donaţii substanţiale pentru cultură
Să învăţăm de la bulgari
„Zilele oraşului Flămânzi – ziua a II-a”
Concursuri atractive, recitaluri de ţinută, filmări „la greu” şi mici dispute politice
Oraşele Flămânzi şi Soroca, înfrăţite cultural
prin numele scriitorului martir D. Iov
Apele Siretului au mai înghiţit un tânăr
Victime ale caniculei, care nu-i iartă pe imprudenţi
S-au finalizat listele cu disponibilizările din învăţământ
Cum să ne ferim pentru a nu deveni victime ale ţânţarilor
Se apropie a doua sesiune de Bac
Unele cadre didactice nu sunt mulţumite de postul obţinut
Au terorizat în noaptea trecută zona centrală a municipiului Botoşani.
„Mulţumesc Cerului că nu au fost probleme mai mari”
a declarat directoreul Apa Grup, Maricel Georgescu
O botoşăneancă face cinste judeţului în Italia
Liberalul Ţurcanu îşi plăteşte ciobanii cu multă generozitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă